Ministerul Mediului a semnat contracte de finantare de peste 214 milioane de lei
Publicat la data de 01 Sep. 2022 in:
Stiri Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Barna Tanczos, a semnat trei contracte de finantare prin Programul National de Redresare si Rezilienta in valoare de peste 214 milioane de lei. Finantarile vizeaza investitii in managementul padurilor, managementul deseurilor si transformarea digitala.
Primul contract de finantare este incheiat intre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si RNP - Romsilva. Acesta consta in lucrari de corectare a torentilor in bazinetele amplasate in fondul forestier national administrat de Romsilva, potrivit unui comunicat al ministerului de resort transmis Agerpres.
Regia Nationala a Padurilor a propus un proiect ce are o valoare de 109.560.000 lei fata TVA, aferent Investitiei 5 Sisteme integrate de reducere a riscurilor generate de viituri torentiale in bazinetele forestiere expuse unor astfel de fenomene, din Componenta 2 PNRR - Paduri si protectia biodiversitatii.
"Contractul semnat acum ne va permite sa fim mai operativi in lupta cu schimbarile climatice, fenomene care ne afecteaza pe toti si care sunt din ce in ce mai vizibile.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Obiectivul acestui proiect este reprezentat de reducerea riscului de inundatii, in vederea protejarii persoanelor, infrastructurii si obiectivelor socio-economice aflate in zonele de risc, precum si protejarea mediului si a biodiversitatii prin masuri ecologice relevante, in special cele privind asigurarea migratiei pestilor si asigurarea debitului ecologic", a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.
In cadrul proiectului un prim pas este realizarea conceptului pentru toate lucrarile de modernizare care vizeaza protectia impotriva inundatiilor. In acest sens va cuprinde: refacerea a cel putin 6 structuri deteriorate de retinere a aluviunilor pentru a instala masuri longitudinale (scari de pesti si debit ecologic), construirea a cel putin 30 de constructii aluvionare noi, inclusiv scari de pesti si debit ecologic, cu o inaltime maxima de 5 m. De asemenea, cel putin 4 ha de teren vor fi refacute prin reimpadurire, plivire sau construire de garduri de vegetatie si cel putin 30 km de albii torentiale vor fi restaurate.
Lucrarile efective de corectare a torentilor constau in interventii pe albiile paraielor aflate in fondul forestier national sau pe cursuri de apa nepermanente, potrivit sursei citate.
"Prin ansamblul de lucrari propus, nu se intervine asupra cantitatii de apa sau asupra volumului deversat la o ploaie extraordinara, ci asupra turbiditatii, prin retentia de aluviuni si alte corpuri solide antrenate de viitura, respectiv asupra vitezei de curgere, prin atenuarea pantei longitudinale. Astfel, se va reduce amploarea fenomenului torential in aval, cat si in fondul forestier", se mentioneaza in comunicatul transmis de minister.
In ceea ce priveste al doilea contract de finantare, acesta a fost incheiat intre MMAP si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. Acesta are o valoare de 74.700.000 lei fata TVA si finanteaza achizitia de echipamente de monitorizare a calitatii aerului, radioactivitatii si zgomotului. Termenul de finalizare pentru acest proiect este trimestrul II din 2025.
"Vor fi achizitionate si operationalizate 513 echipamente de monitorizare a calitatii aerului, radioactivitatii si zgomotului pentru a asigura colectarea, transmiterea, stocarea si realizarea raportarilor concentratiilor de poluanti in mediul inconjurator. Prin achizitia de analizoare pentru determinarea Black Carbon, de statii pentru determinarea nivelului de radioactivitate si de zgomot, va creste nivelul de precizie a masurarii calitatii aerului, radioactivitatii mediului si a zgomotului ambiant", a subliniat ministrul Mediului.
Cu ajutorului unei aplicatii software vor fi integrate transmiterea, stocarea si realizarea raportarilor concentratiilor de puluanti in mediul inconjurator. In cadrul aplicatiei se va permite colectarea si analizarea datelor la nivel national si raportarea acestora la organismele europene, respectiv Comisia Europeana, Agentia Europeana de Mediu si Euratom.
Miercuri a fost semnat un alt contract de finantare, ce are o valoare de 29.879.959,54 lei fara TVA. De asemenea, acesta finanteaza achizitia de servicii publice de mediu digitalizate pentru Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.
Finantarea va fi utilizata pentru implementarea unui sistem informatic integrat pentru sustinerea dezvoltarii durabile, imbunatatirea infrastructurii si calitatii mediului, protectia naturii si conservarea biodiversitatii, potrivit ministrului Barna Tanczos.
"Astfel, pana in 2026, vor fi digitalizate 32 de servicii publice din domeniul mediului, care vor fi gestionate online si vor include: transmiterea datelor si informatiilor pentru inventarele emisiilor, raportarea aferenta Natura 2000 si serviciile de conservare a naturii, gestionarea registrelor de mediu, a procedurilor de notificare si autorizare si a permiselor, cu scopul de a rationaliza serviciile de gestionare a deseurilor pentru cetateni si intreprinderi", scrie Agerpres.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>