Ministerul Mediului ofera sprijin pentru impadurirea terenurilor agricole
Publicat la data de 06 Dec. 2022 in:
Stiri Ministerul Mediului ofera un interes major pentru subventia de 456 euro/hectar, care va fi platita anual direct in conturile beneficiarilor. Tanczos Barna, ministrul Mediului, a anuntat ca programul a inregistrat primele cereri de la ansarea oficiala a platformei.
Subventia de 456 euro/hectar este asigurata de stat timp de 20 de ani si va fi platita anual direct in conturile beneficiarilor. In acest sens, toti detinatorii de teren pot depune cereri de finantare pentru impaduriri, obtinand anual o subventie.
"Peste 1.200 de hectare de teren au fost deja marcate in sistemul informatic de catre detinatori pentru a fi impadurite. In zece zile de la lansarea celei mai ample campanii de impaduriri din Romania, au fost create peste 300 de conturi de utilizatori si s-au inceput procedurile pentru impadurirea a 115 amplasamente", a anuntat Tanczos Barna.
Ministerul Mediului ofera sprijin financiar pentru impadurirea terenurilor agricole de calitate slaba. Astfel, ofera o subventie anuala de 456 euro/hectar pe 20 de ani. "Pana in 2026 plantam 57.000 de hectare de padure noua din fondul de redresare si rezilienta", a mentionat ministrul.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Pentru aceasta masura este alocat un buget de 730 de milioane de euro.
Beneficiari
Toti detinatorii de teren pot depune cereri de finantare pentru impadurire la
https://impaduriripnrr.mmap.ro/#/login. Platforma informatica a fost lansata oficial pe data de 25 noiembrie si este, in prezent, functionala.
In acest sens, proprietarii precum persoanele fizice, intreprinderile, administratiile locale, composesoratele si ONG-urile care detin suprafete pretabile pentru impadurire pot solicita sprijin din aceste fonduri.
Pe langa sprijinul acordat pentru costurile de plantare, proprietarii noilor paduri vor beneficia de o alocatie anuala in valoare de 456 euro/hectar timp de 20 de ani.
De asemenea, Ordinul 3.027/2022, semnat de ministrul Mediului, a fost publicat in Monitorul Oficial pe data de 24 noiembre. Prin acesta s-a aprobat si Ghidul specific privind regulile si conditiile aplicabile inantarii din fondurile europene aferente Planului national de redresare si rezilienta in cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C2/I.1.A, pentru subventia I.1.A "Sprijin pentru investitii in noi suprafete ocupate de paduri", investitia 1: Campania nationala de impadurire si reimpadurire, inclusiv paduri urbane, schema de ajutor, componenta 2: Paduri si protectia biodiversitatii.
Schema are drept scop infiintarea urmatoarelor tipuri de plantatii forestiere pe terenuri agricole:
- trupuri de padure, adica suprafate de teren care se intind pe cel putin 0,5 ha, cu arbori mai inalti de 5 m la maturitate in conditii normale de vegetatie si cu un grad de acoperire a solului (consistenta) de peste 10%
- perdele forestiere de protectie, adica formatiuni cu vegetatie forestiera ce acopera minimum 0,1 ha, amplasata la o anumita distanta una fata de alta sau fata de un obiectiv, cu scopul de a-l proteja impotriva efectelor unor factori daunatori si/sau pentru ameliorarea climatica, economica si estetico-sanitara a terenurilor. In categoria perdelelor de protectie se incadreaza si cordoanele forestiere.
Schema de ajutor de stat se implementeaza prin Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. De asemenea, verificarea modului de implementare se face cu ajutorul garzilor forestiere.
In ceea ce priveste conditiile de eligibilitate pentru teren, acestea se rezuma ca respectivele hectare sa fie pretabile pentru impadurire. Astfel, pretabilitatea unui teren se considera indeplinita daca respectivul teren a fost inclus intr-un proiect tehnic prin care a fost stabilita o solutie tehnica de impadurire si are o suprafata de cel putin 0.5 ha in cazul trupurilor de padure sau perdelelor forstiere de protectie cu o suprafata de cel putin 0,1 ha.
Astfel, terenurile propuse pentru impadurire trebuie sa fie situate in zonele expuse la riscuri climatice. In aceasta privinta, proprietarii isi vor asuma acest lucru la momentul introducerii in aplicatie, care ulterior va fi justificat de catre proiectant in cadrul proiectului tehnic.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>