Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Sănătătii: Atentie la ciupercile cumparate de la persoane neautorizate
Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare.
Intoxicaţiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană. Pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare.
De aceea, Ministerul Sănătăţii recomandă consumul exclusiv de ciuperci din cultură şi nu din flora spontană a pădurilor.
Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul termic de preparare a lor şi de starea de sănătate anterioară a victimei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci, variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice).
Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă (cazuri în care simptomele apar în minim 15 minute şi maxim 3 ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.
Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie lungă (la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin: greţuri, vărsături. diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie. În aceste cazuri, după 2 zile de la ingestie apare coma şi apoi decesul.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News