"Am luat legatura cu specialistii din minister, ne-am asezat la masa de lucru, folosindu-ne timpul pe care-l avem la dispozitie, sa elaboram un produs care va fi operational de saptamana viitoare. Practic, fermierii se pot duce de pe data de 20 iulie, la CEC si la Fondul de Garantare a Creditului Rural. Am purces la realizarea unui program pe care il numim de "De trei ori subventii".
Ce inseamna acest lucru? Stim cu totii ca primim de la Uniunea Europeana subventia pe unitatea de suprafata. Aceasta subventie este sigura si distribuita la timp, ajunge la fermieri la timp, este folosita de fermieri... Intr-un cuvant, este un sprijin garantat, uniform repartizat, intelegand uniformitatea legata de procedurile Uniunii Europene care sunt prevazute si mecanismele puse in miscare. Acest sprijin care vine in fiecare an ne-a dat posibilitatea sa avem garantia ca acest program are sanse si este o ancora de sprijin pentru fermieri binevenita.
In ce consta? Fermierul primeste de la APIA adeverinta conform careia prin analiza de la APIA, rapid, imediat, in sistemul pe care l-au pus la punct, poate sa vada ce suma are fiecare fermier sau mai bine zis ce drepturi au fermierii pentru suprafetele pe care le cultiva. Evidenta este foarte clara, suma este cunoscuta", a explicat Petre Daea.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Adeverinta se refera la valoarea atribuita intr-un an prin subventii de la Uniunea Europeana. De asemenea, aceasta poate fi proba ce va deteremina angajarea unui credit de trei ori mai mare decat suma respectiva.
"Ce se intampla? Fermierul se duce la APIA, ia aceasta adeverinta, se duce la banca, unde incheie contractul sustinut de o garantie. Garantia de stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural inseamna 80%. Dau un exemplu, are posibilitatea sa ia trei miliarde, 80% din valoarea acestui credit este garantat de Fondul de Garantare a Creditului, 20% sunt actele care se fac cu bancile si cu siguranta ca acest credit poate fi returnat.
De ce? Pentru ca ai subventia. Practic, este un multiplu de trei ani a subventiei anuale. Nu exista niciun risc nici la fermier, pentru ca vine subventia de la Uniunea Europeana, nici pentru banca (...)", a sustinut Petre Daea.
Toate aceste masuri au fost discutate cu fermierii, timpul de creditarte reprezentand cea mai usoara, directa si buna metoda.
"Astazi am definitivat programul, am pus in miscare tot mecanismul, am socotit cand ar putea ajunge fermierul la acesti bani si mergand pe drumul critic, data de 20 iulie este data de inceput pentru primele credite, in conditiile in care fermierii doresc.
Toate aceste masuri au fost discutate cu fermierii, spunandu-le ce avem de gand si in acelasi timp incurajandu-i ca vom fi alaturi de ei, ca ii vom sustine cu formele de sprijin pe care le avem la indemana. Este cea mai usoara cale, cea mai directa, cea mai buna. Nu angajeaza sume bugetare, nu sunt constrangeri pentru aprobarea acestui mecanism la Uniunea Europeana.
Deci este in mana noastra, l-am pus in miscare, sa se foloseasca fermierii si sunt convins ca se va intampla acest lucru", a mai aratat Petre Daea.
Dobanda practicata pentru creditul acordat prin acest program este de 2%, fiind o pondere stabila si sprijinita pe ROBOR. Dobanda este fixa pe intreaga perioada de contractare a creditului, potrivit oficialului MADR.
"Am vrut sa ma achit de promisiuni. Exista pur si simplu si functioneaza cu incepere din data de 20. Un lucru foarte bun: dobanda este de 2% si stabila, evident la care sa se sprijina pe ROBOR, dar este o dobanda fixa si va functiona pe toata perioada de contractare a creditului.
Cu alte cuvinte, pentru trei ani (...) este un credit sigur si de o parte si de alta, pentru ca vin pe bani europeni, si nu pe banii fermierilor. Vin pe bani europeni, pe un culoar sigur, la date sigure, in sume sigure. Ei doar pot sa se duca, sa ia si sa se angajeze la executarea lucrarilor in vederea desfasurarii anului agricol in conditii bune", a subliniat ministrul de resort.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.