Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministrul roman al agriculturii, prezent la receptia traditionala din deschiderea Saptamanii Verzi, la Berlin. Vezi cele mai importante declaratii ale acestuia
Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara, a participat, miercuri, la receptia oficiala a jurnalistilor acreditati la Expozitia Internationala pentru Industrie Alimentara, Agricultura si Horticultura, Saptamana Verde - Berlin 2012.
Intalnirea, la care au participat ministrii agriculturii din Germania si Romania, are loc in avanpremiera Expozitiei Saptamana Verde.
Cele mai importante declaratii ale ministrului german al agriculturii: Romania va deveni o mare purere agricola, daca va continua politica de comasare a terenurilor
Ministrul german al agriculturii, Ilse Aigner, a reamintit situatia din zonele lovite de criza alimentara si obligatia tuturor statelor lumii de a actiona in comun pentru a face fata acestei situatii. Legat de situatia agriculturii din Romania, aceasta considera ca dezvoltarea fermelor medii si mari, dar si a unitatilor de procesare ar putea aduce Romania alaturi de marile puteri agricole ale Europei.
"Romania ar putea fi alaturi de marile puteri agricole daca va continua sa-si dezvolte fermele medii si mari si daca materia prima de calitate obtinuta ar fi prelucrata in cat mai multe unitati de procesare. Romania trebuie sa continue sa-si dezvolte agricultura daca vrea sa fie performanta", a declarat Ilse Aigner.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
Cele mai importante declaratii ale ministrului roman al agriculturii: Nu vom permite vanzarea terenurilor agricole catre straini, pana in 2020
La randul sau, ministrul roman al agriculturii a vorbit despre realizarile si perspectivele agriculturii romanesti, care are un mare potential prin folosirea unor tehnologii moderne, avand posibilitatea obtinerii unor performante deosebite din perspectiva asigurarii securitatii alimentare.
Valeriu Tabara a tinut sa precizeze ca Romania va notifica oficialitatile europene despre amanarea pana in 2020 a termenului prin care cetatenilor straini li se va permite cumpararea de teren agricol in tara noastra.
"Romania nu este pregatita la aceasta data pentru a deschide fondul funciar si fondul agricol si in acest sens vom face un demers catre UE pentru a ne permite prelungirea termenului dupa 2016, astfel incat tara sa nu fie obligata sa vanda teren agricol catre nerezidenti, asa cum au mai facut si alte state. Sigur ca ramane sa vedem pozitia UE si capacitatea noastra de negociere, dar aceasta este pozitia MADR si a Guvernului Romaniei", a declarat ministrul.
Acesta a precizat ca Romania este conditionata prin tratatul de aderare sa inceapa din 2016 vanzarea de teren pentru nerezidenti.
Intr-o scrisoare deschisa, publicata de AGROROMANIA, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania ceruse interventia ministrului agriculturii pentru protectia detinatorilor romani de terenuri agricole.
In prezent, circa 7-8% din suprafata arabila a Romaniei este utilizata de cetateni straini, care au cumparat in conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafetele de teren cu cele doua conditionari care se regasesc in Codul Civil. Astfel, pentru persoanele fizice exista obligativitatea de a avea domiciliul in Romania iar pentru personele juridice sau asociatii de a avea sediul in Romania daca doresc sa detina teren sau sa-l lucreze.
Potrivit datelor MADR, suprafata agricola detinuta de straini in Romania la finele lui 2011 se ridica la peste 700.000 de hectare, reprezentand 8,5% din suprafata arabila a Romaniei. intr-un clasament al cumparatorilor de teren in Romania, pe primele locuri se afla Italia, cu 24,29%, Germania cu 15,48% si tarile arabe cu 9,98%. Totodata, Ungaria detinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumparat in Romania, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia si Olanda cate 2,4% si Turcia 0,78%.
Potrivit ministrului Agriculturii, preturile terenurilor agricole in Romania oscilau anul trecut intre 1.500 si 2.500 de euro pe hectar, iar in 2011 in zonele favorabile a ajuns 4.000 – 5.000 de euro pe hectar.
Valeriu Tabara: Din 2016, balanta comerciala cu produse agroalimentare trece pe plus, in favoarea Romaniei
"Daca in anii trecuti Romania a fost mare o importatoare de produse agroalimentare, incepand cu anul 2010, s-a inregistrat o tendinta semnificativa de crestere a exporturilor si una de reducere a importurilor, tarile comunitare fiind principalii nostri parteneri, cu o pondere de 70%. Tindem la o reducere a soldului balantei comerciale si mizam ca, in jurul anului 2016, Romania va trece pe plus, avand in vedere dezvoltarea sectoarelor agricole", a declarat, joi, la "Saptamana Verde", la Berlin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.
in ceea ce priveste promovarea produselor romanesti pe piata externa, Tabara a precizat ca in orice vizita pe care o efectueaza in strainatate urmareste prezenta produselor autohtone in lanturile de magazine, piata germana fiind un mare consumator de vinuri romanesti.
"Pe piata germana se regasesc produse alimentare romanesti, in special vinurile rosii, dar din pacate nu este suficient. in balanta comerciala a Romaniei exista un deficit pe relatia cu Germania pentru carnea de porc importata. Consider ca odata cu reluarea exporturilor, foarte multe preparate din carne de porc vor ajunge si pe piata germana", a subliniat seful MADR.
Ministrul Agriculturii a recunoscut ca autoritatile au fost mai putin active in ceea ce priveste participarea Romaniei la anumite evenimente internationale prin care producatorii sa-si prezinte oferta.
"Exista o propunere la nivelul Comisiei Europene, ca in viitoarea Politica Agricola Comuna sa existe mai multe masuri de piata, inclusiv pentru promovarea unor produse pe piata Uniunii Europene. Dupa modelul programului de promovare a vinurilor si cel al legumelor si fructelor, avem speranta ca un astfel de program poate ajuta producatorii romani sa fie prezenti cu oferte catre beneficiarii de produse agroalimentare din Germania si din Europa", a subliniat ministrul Agriculturii.
Potrivit datelor furnizate de MADR, deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare a scazut de la 2,06 miliarde de euro in anul 2008, la 1,53 miliarde de euro in 2009, trendul descendent continuand si in anul 2010, cand s-a inregistrat un deficit de 729,4 milioane euro, in scadere de 64,6% fata de anul 2008. in primele noua luni ale anului 2011, deficitul comercial rezultat din schimburile cu produse agricole a continuat sa scada, situandu-se la valoarea de 600 de milioane de euro.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura