Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Muncitorii din combinatele lui Ioan Niculae, patronul grupului Interagro, protesteaza la decizia acestuia de a inchide fabricile


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

Potrivit lui Dorel Drăgan, vicepreşedintele sindicatului Cartel Alfa, filiala Braşov, concedierile din industria chimică vor genera la nivel naţional 10.000 de şomeri, iar la nivelul judeţului Braşov circa 1.000 de şomeri. „În judeţul Braşov vom avea circa 1.000 de disponibilizări colective din zonele care au legătură cu industria chimică, deoarece disponibilizările se fac pe verticală. Dacă se închide Nitramonia Făgăraş sau Viromet Victoria, acest lucru va genera şi alte disponibilizări ale companiilor cu care acestea au contracte şi de a căror producţie depind. Consecinţe negative se vor simţi, inevitabil, în special în agricultură dacă vor fi închise combinatele de îngrăşăminte chimice“, a spus Drăgan.

Deja se ştie că la Nitroporos SRL Făgăraş, ultima societate de sub umbrela Interagro, vor mai rămâne 139 de angajaţi, 352 de persoane urmând să fie disponibilizate începând cu 4 februarie, la Donau Chem Turnu Măgurele vor fi puse pe liber peste 850 de persoane din cele 1.200 angajate, la Bacău din 700 de angajaţi vor mai rămâne aproximativ 150, în timp ce la Piatra neam şi la Slobozia din cei aproximativ 1800 de angajaţi vor mai fi păstraţi câte 200 pentru fiecare fabrică. Angajaţii care vor rămâne în cadrul societăţilor vor avea atribuţia de a conserva instalaţiile fabricilor până în momentul reluării producţiei.

De altfel, Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Călin Popescu-Tăriceanu în care trăgea semnale de alarmă cu privire la evoluţia şi consecinţele crizei financiare şi economice mondiale. „Considerăm că este necesară intervenţia statului care, aşa cum se practică în alte ţări ale Uniunii Europene, să identifice şi să aplice soluţii concrete de sprijinire a industriei chimice şi petrochimice, şi în mod indirect de sprijinire a salariaţilor direct productivi, adică a celor care prin munca lor creează premisele formării bugetului şi a susţinerii unor cheltuieli bugetare în diverse domenii”, se arată în scrisoarea amintită, apelul rămânând, însă, fără niciun răspuns din partea şefului Guvernului.

Lucian Cupu, preşedintele Sindicatului Nitramonia Rompiro, spune că agricultura din România se află pe ultimul lor la tratarea cu substanţe de fertilizare, chiar şi după Albania. Astfel, dacă necesarul de fertilizatori este de 150 de kilograme pe hectarul arabil, după 1990 această cantitate a scăzut, în românia, la 19 kilograme pe hectarul de teren agricol şi 30 de kilograme pe terenul de hectar arabil.
„În prezent, datorită consumului mic din agricultură, a preţurilor mici ale îngrăşămintelor pe piaţa externă şi a concurenţei ţărilor vecine care cumpără gazul metan la preţuri mult mai mici decât fabricile din România, industria de îngrăşăminte autohtonă se confruntă cu probleme deosebite care în final se rezumă la situaţia financiară a societăţilor cu repercursiuni asupra stării fizice a instalaţiilor, a salarizării, etc”, se arată într-un memoriu al sindicaliştilor.

„Urmează zile sumbre pentru noi şi pentru municipiul Făgăraş. După preluarea platformei Nitramonia de către Viromet Victoria, s-au făcut aici investiţii de 30 de milioane de euro până acum şi ne pregăteam să relansăm producţia. Iar acum ne trezim că ne aflăm exact în aceeaşi situaţie ca în urmă cu un an când am fost scoşi la privatizare“, a adăugat Cupu. În prezent, în municipiul Făgăraş, din cei 40.000 de locuitori, doar 5.960 de persoane sunt angajate cu carte de muncă, restul muncind „la negru”.

„Dacă vor fi disponibilizaţi şi cei de la Nitramonia, vă daţi seama ce înseamnă asta pentru judeţ şi pentru familiile făgărăşene. Vrem să ne luptăm pentru locurile noastre de muncă până la capăt. Dacă nu vom primi răspunsuri favorabile, vom merge mai departe cu proteste şi mitinguri de stradă“, a spus Cupu.

Societatea Nitroporos SRL a fost înfiinţată pe data de 7 martie şi administrează activele companiilor de pe platforma Nitramonia Făgăraş, cumpărate de compania Viromet Victoria, al cărei acţionar este grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.

Viromet Victoria a câştigat licitaţia organizată de lichidatorul Euroconsult SPRL Arad, în decembrie 2007, la preţul de 33 milioane lei, inclusiv TVA.

Pe data de 22 octombrie 2007, ca urmare a procedurilor de lichidare voluntară, aproximativ 80% dintre cei 569 de angajaţi ai celor cinci societăţi de pe platformă (Nitroexplosives, Nitrofertilizer, Nitrocontrol, Nitroservice şi Nitrotrans) au primit preavizul în vederea disponibilizării cu acordarea plăţilor compensatorii conform OUG nr. 116/2007, în prima etapă de disponibilizări. Primii angajaţi, aproximativ 400, şi-au încheiat activitatea în societate în data de 1 noiembire, iar cea de-a doua tranşă de disponibilizări de la începutul anului 2008.

Grupul Interagro, al omului de afaceri Ioan Niculae, deţine combinatele de îngrăşăminte chimice Viromet Victoria, Nitroporos Făgăraş, Sofert Bacău, Azochim Săvineşti, Amonil Slobozia, Azomureş Târgu Mureş şi Donauchem Turnu Măgurele.

Lucian Cupu a atras atenţia asupra faptului că începând cu 1 ianuarie 2009 nu se va mai aplica Ordonanţa 116, cea care priveşte acordarea unui număr de salarii compensatorii celor care vor fi disponibilizaţi. Astfel, angajaţii care vor fi trimişi în şomaj vor primi doar compensaţiile cuprinse în Contractul Colectiv de Muncă, acestea fiind limitate, în cazul celor de la Nitroporos SRL Făgăraş, la trei salarii.

Combinatul chimic Viromet Victoria, cumpărat în 2002 de grupul Interagro, va recurge, în următoarea perioadă, la pensionări forţate precum şi la disponibilizări de personal, din cauza crizei financiare din sectorul industrial.

Liderul de sindicat de la Viromet Victoria, Ioan Kugler, a declarat că deşi nu s-a primit nicio notificare de disponibilizare până în prezent, acest lucru va fi iminent, la fel cu se întâmplă şi la celelalte combinate chimice din ţară.

„Deocamdată nu ştim ce se va întâmpla. Nu ştim ce va fi luna viitoare. Dar se discută deja despre cel puţin 65 de pensionări forţate. Pe lângă aceştia, vor urma, cu siguranţă disponibilizări colective. Din cei 840 de angajaţi câţi suntem acum, sperăm să rămânem măcar 600 de persoane. Deocamdată nu avem nimic oficial, dar nu cred că vom fi ocoliţi de criză, chiar dacă avem comenzi“, a declarat Kugler.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016