Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Noul TVA de 9% in panificatie, pe intelesul tuturor
Incepand cu 1 septembrie 2013, se aplica o cota redusa la TVA de 9% in industria panificatiei, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 16/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare. Scaderea TVA se aplica la toate sortimentele de paine si unele sortimente de faina si grau.
Cota redusa de TVA se aplica, potrivit art. 140 alin. 2 din Codul Fiscal actualizat, cu incepere de la 1 septembrie, pentru urmatoarele categorii de produse:
1. toate sortimentele de paine precum si urmatoarele specialitati de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071;
2. faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara, care se incadreaza la codul CAEN/CPSA 1061;
3. triticum spelta, grau comun si meslin, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00, si secara care se incadreaza la codul NC 1002 90 00, prevazute in anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful vamal comun, astfel cum a fost modificata prin Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 927/2012 al Comisiei din 9 octombrie 2012.
Ordinul comun al viceprimministrului, ministrului Finantelor Publice nr. 1436 din 26 august 2013 si al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 852 din 26 august 2013 privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru paine si specialitati de panificatie, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 543 din 28 august 2013 defineste amanuntit notiunile de "paine" si "specialitati de panificatie", dupa cum urmeaza.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Art. 1. — (1) In sensul art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) prin paine se intelege produsul preparat dintr-un aluat obtinut din diferite sortimente de faina, utilizate in amestec ori singure, cu sau fara alte ingrediente, framantat cu apa, afanat prin fermentatia drojdiei si precopt/copt, inclusiv in stare congelata, dar la care nu s-au adaugat miere, oua, branza sau fructe si care are un continut de zahar in substanta uscata de maximum 5% din greutate si grasimi in substanta uscata de maximum 5% din greutate;
b) prin cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071, se intelege produsele de panificatie care au compozitia painii, astfel cum este definita la lit. a).
(2) Produsele prevazute la alin. (1) lit. b) cu umplutura de orice fel nu se incadreaza in categoria produselor de panificatie prevazute la art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Covrigii se incadreaza in prevederile art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de gramaj si indiferent daca sunt sau nu afanati prin fermentatia drojdiei.
Cota redusa de TVA de 9% se aplica pe intreg lantul de comercializare atat de producatori, cat si de comercianti, persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, pentru produsele care se incadreaza in categoriile prevazute la art. 140 alin. (2) lit. g) din Codul Fiscal, astfel cum a fost modificat prin Ordonanta Guvernului nr. 16/2013.
TVA redus si taxare inversa
In ceea ce priveste triticum spelta, graul comun si secara, categorii de cereale pentru a caror livrare in interiorul tarii se aplica cota redusa de TVA de 9%, prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 3 din Codul Fiscal, acestea sunt supuse taxarii inverse in conditiile prevazute la art. 160 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal.
Potrivit ANAF, daca atat furnizorul cat si beneficiarul sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul Fiscal, se aplica taxarea inversa, respectiv beneficiarul determina taxa aferenta, care se evidentiaza in decontul prevazut la art. 156^2 din Codul Fiscal, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, prin aplicarea cotei de TVA de 9%.
Nu se aplica taxarea inversa prevazuta la art. 160 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal in situatia in care beneficiarul nu este o persoana inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, furnizorul (persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul Fiscal) colecteaza TVA aplicand cota redusa de TVA de 9% pentru livrarile de astfel de produse in interiorul tarii.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura