Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Noul TVA de 9% in panificatie, pe intelesul tuturor

noul-tva-de-9-in-panificatie-pe-intelesul-tuturor

Incepand cu 1 septembrie 2013, se aplica o cota redusa la TVA de 9% in industria panificatiei, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 16/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare. Scaderea TVA se aplica la toate sortimentele de paine si unele sortimente de faina si grau.


Cota redusa de TVA se aplica, potrivit art. 140 alin. 2 din Codul Fiscal actualizat, cu incepere de la 1 septembrie, pentru urmatoarele categorii de produse:

1. toate sortimentele de paine precum si urmatoarele specialitati de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071;
2. faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara, care se incadreaza la codul CAEN/CPSA 1061;
3. triticum spelta, grau comun si meslin, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00, si secara care se incadreaza la codul NC 1002 90 00, prevazute in anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful vamal comun, astfel cum a fost modificata prin Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 927/2012 al Comisiei din 9 octombrie 2012.

Ordinul comun al viceprimministrului, ministrului Finantelor Publice nr. 1436 din 26 august 2013 si al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 852 din 26 august 2013 privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru paine si specialitati de panificatie, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 543 din 28 august 2013 defineste amanuntit notiunile de "paine" si "specialitati de panificatie", dupa cum urmeaza.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Covrigarie - o afacere cu profit imediat


Obtine profit de 3 000 de euro pe luna cu propria ta covrigarie Cate covrigarii intalnesti in drumul tau spre serviciu Numai in zona centrului vechi din capitala sunt vreo 10 Si numarul lor este in crestere Daca esti un pic atent aproape fiecare covrigarie are clienti care stau la coada asteptand sa cumpere covrigi calzi Te-ai intrebat de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Art. 1. — (1) In sensul art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) prin paine se intelege produsul preparat dintr-un aluat obtinut din diferite sortimente de faina, utilizate in amestec ori singure, cu sau fara alte ingrediente, framantat cu apa, afanat prin fermentatia drojdiei si precopt/copt, inclusiv in stare congelata, dar la care nu s-au adaugat miere, oua, branza sau fructe si care are un continut de zahar in substanta uscata de maximum 5% din greutate si grasimi in substanta uscata de maximum 5% din greutate;
b) prin cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071, se intelege produsele de panificatie care au compozitia painii, astfel cum este definita la lit. a).
(2) Produsele prevazute la alin. (1) lit. b) cu umplutura de orice fel nu se incadreaza in categoria produselor de panificatie prevazute la art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Covrigii se incadreaza in prevederile art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de gramaj si indiferent daca sunt sau nu afanati prin fermentatia drojdiei.

Cota redusa de TVA de 9% se aplica pe intreg lantul de comercializare atat de producatori, cat si de comercianti, persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, pentru produsele care se incadreaza in categoriile prevazute la art. 140 alin. (2) lit. g) din Codul Fiscal, astfel cum a fost modificat prin Ordonanta Guvernului nr. 16/2013.

TVA redus si taxare inversa

In ceea ce priveste triticum spelta, graul comun si secara, categorii de cereale pentru a caror livrare in interiorul tarii se aplica cota redusa de TVA de 9%, prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. g) pct. 3 din Codul Fiscal, acestea sunt supuse taxarii inverse in conditiile prevazute la art. 160 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal.

Potrivit ANAF, daca atat furnizorul cat si beneficiarul sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul Fiscal, se aplica taxarea inversa, respectiv beneficiarul determina taxa aferenta, care se evidentiaza in decontul prevazut la art. 156^2 din Codul Fiscal, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, prin aplicarea cotei de TVA de 9%.

Nu se aplica taxarea inversa prevazuta la art. 160 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal in situatia in care beneficiarul nu este o persoana inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, furnizorul (persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din Codul Fiscal) colecteaza TVA aplicand cota redusa de TVA de 9% pentru livrarile de astfel de produse in interiorul tarii.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Noul TVA de 9% in panificatie, pe intelesul tuturor
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii1 comentarii





Voinea Margareta 2016-10-27 17:36:44

Buna ziua,

Imi puteti spune ce TVA au puietii de pomi fructiferi?

Multumesc

Ultima ora

Newsletter gratuit
Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Produse chimice utilizate in sectorul agricol pentru combaterea daunatorilor. Contin ingrediente bi ...

Ingrasamant chimic obtinut prin incalzire puternica a fosfatilor naturali care contine 24-27% P ca o ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016