O noua lege cu privire la contractele de arenda. Durata arendarii se modifica
Publicat la data de 19 Oct. 2023 in:
Stiri O propunere legislativa se afla pe masa, Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, cu modificarile si completarile ulterioare reglementeaza regulile particulare in materia arendarii.
Conform proiectului, durata minima obligatorie va fi de 7 ani pentru a asigura previzibilitate si stabilitate. De asemenea, arendasul are obligatia de a investi in teren, "se urmareste dezvoltarea in domeniul agriculturii, ori dezvoltarea este conditionata de accesarea de fonduri europene, de contractarea creditelor bancare, de investitii pe termen mediu si lung, toate acestea impunand o stabilitate, care se poate asigura doar prin impunerea unei durate minime a contractelor de arendare", conform expunerii de motive a Senatului.
Un alt punct atins in propunerea legislativa este subarendarea totala sau partiala. In acest sens, subarendarea este interzisa, avand in vedere ca la incheierea contractelor de schimb a ternurilor agricole, mai exact la comasarea terenurilor se implica o eficienta economica ridicata si o productie crescuta.
In conditiile in care suprafata exploatata este mai comasata si cu o forma geometrica mai regulata, se poate realiza un plan al culturilor stiintific fundamental. Astfel, creste controlul asupra lucrarilor agricole, culturilor si recoltelor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Pe de alta parte, dreptul de preemptiune a arendasului nu este de a asigura in toate cazurile protectia acestuia.
Mai jos puteti citi in intregime propunerea legislativa.
Lege pentru modificarea Legii nr,287/2009 privind Codul civil
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege
Art. I. - Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 15 iulie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 1837 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„Durata arendarii
Art. 1837 - Durata arendarii este de minimum 7 ani si se considera a fi facuta pe toata perioada necesara recoltarii fiiictelor pe care bunul agricol urmeaza sa le produca.”
2. La articolul 1847, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Subarendarea totala sau partiala este interzisa, sub sanctiunea nulitatii, cu exceptia schimbului de utilizare a terenului intre arendasi.”
3. La articolul 1848, alineatul (2) se abroga.
4. Articolul 1850 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Cazuri speciale de incetare sau de mentinere a contractelor
Art. 1850 - (1) Contractul de arendare inceteaza inainte de implinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendasului ori prin neplata arendei in termenul prevazut in contract.
(2) In cazul decesului arendatorului, mostenitorii sunt obligati sa mentina contractul de arendare pe durata incheiata cu arendasul.
(3) in cazul vanzarii terenului, cumparatorul este obligat sa mentina contractul de arendare pana la expirarea termenului de valabilitate.”
Art. II. - „Contractele de arendare incheiate inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi raman valabile pana la incetarea duratei acestora.”
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>