Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O noua lege cu privire la contractele de arenda. Durata arendarii se modifica

o-noua-lege-cu-privire-la-contractele-de-arenda-durata-arendarii-se-modifica

O propunere legislativa se afla pe masa, Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, cu modificarile si completarile ulterioare reglementeaza regulile particulare in materia arendarii.


Conform proiectului, durata minima obligatorie va fi de 7 ani pentru a asigura previzibilitate si stabilitate. De asemenea, arendasul are obligatia de a investi in teren, "se urmareste dezvoltarea in domeniul agriculturii, ori dezvoltarea este conditionata de accesarea de fonduri europene, de contractarea creditelor bancare, de investitii pe termen mediu si lung, toate acestea impunand o stabilitate, care se poate asigura doar prin impunerea unei durate minime a contractelor de arendare", conform expunerii de motive a Senatului.
 
Un alt punct atins in propunerea legislativa este subarendarea totala sau partiala. In acest sens, subarendarea este interzisa, avand in vedere ca la incheierea contractelor de schimb a ternurilor agricole, mai exact la comasarea terenurilor se implica o eficienta economica ridicata si o productie crescuta. 
 
In conditiile in care suprafata exploatata este mai comasata si cu o forma geometrica mai regulata, se poate realiza un plan al culturilor stiintific fundamental. Astfel, creste controlul asupra lucrarilor agricole, culturilor si recoltelor.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon


Ce iti promite Amazon Spatii de depozitare Recomandari de gestionare a stocurilor  Piata larga  Lista nelimitata de clienti  DAR Cum inveti sa investesti   Cum inveti sa alegi distribuitorul   Ce sunt strategiile de marketing Cum alegi una potrivita pentru tine   Pentru aceste intrebari si multe altele am...

Oferta Speciala
valabila 48h
Pe de alta parte, dreptul de preemptiune a arendasului nu este de a asigura in toate cazurile protectia acestuia. 
 
Mai jos puteti citi in intregime propunerea legislativa.
 
Lege pentru modificarea Legii nr,287/2009 privind Codul civil
 
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege
 
Art. I. - Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 15 iulie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
 
1. Articolul 1837 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
„Durata arendarii
 
Art. 1837 - Durata arendarii este de minimum 7 ani si se considera a fi facuta pe toata perioada necesara recoltarii fiiictelor pe care bunul agricol urmeaza sa le produca.”
 
2. La articolul 1847, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„(2) Subarendarea totala sau partiala este interzisa, sub sanctiunea nulitatii, cu exceptia schimbului de utilizare a terenului intre arendasi.”
 
3. La articolul 1848, alineatul (2) se abroga.
 
4. Articolul 1850 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„Cazuri speciale de incetare sau de mentinere a contractelor
 
Art. 1850 - (1) Contractul de arendare inceteaza inainte de implinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendasului ori prin neplata arendei in termenul prevazut in contract.
 
(2) In cazul decesului arendatorului, mostenitorii sunt obligati sa mentina contractul de arendare pe durata incheiata cu arendasul.
 
(3) in cazul vanzarii terenului, cumparatorul este obligat sa mentina contractul de arendare pana la expirarea termenului de valabilitate.”
 
Art. II. - „Contractele de arendare incheiate inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi raman valabile pana la incetarea duratei acestora.”
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton