Oros, MADR: Pregatim ajutoare pentru fermierii care cultiva tot felul de legume, nu doar rosii
Publicat la data de 23 Iul. 2020 in:
Stiri Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunta ca are in pregatire "ajutoare pentru fermierii care cultiva tot felul de legume, nu doar rosii". Iata ce la modalitati de sprijin s-a gandit oficialul impreuna cu echipa sa.
"Anul acesta am verificat mai atent, a fost mai greu posibil datorita restrictiei de miscare impuse de pandemie. Anul acesta, in unele judete nu au fost aprobate toate dosarele, de exemplu, in judetul Timis din 92 de dosare inregistrate, doar 84 au valorificat productia. Numarul cel mai mare de beneficiari este in judetele Galati, Olt, Teleorman, Dolj, unde au fost intotdeauna zone legumicole consacrate", a afirmat Adrian Oros.
Ministrul a subliniat ca programul "Tomata" este in anul patru de aplicare si crede ca dupa aceasta perioada statul trebuie sa mute acel ajutor si spre alte sectoare care sunt in dificultate.
"Pentru legumicultura in spatii protejate vom face masura in Pilonul II, astfel incat cei care doresc sa faca in continuare legumicultura in spatii protejate sa poata accesa acea masura, sa-si faca sere sau solarii (...) in care sa poata cultiva orice leguma, nu doar tomata (...), sa utilizam bani europeni, nu sa alocam in fiecare an bani de la buget, pentru ca, potrivit datelor Institutului National de Statistica, impactul economic asupra agriculturii nu a fost cel asteptat. Exact in perioadele in care ne asteptam sa scada importurile de tomate, cand se derulau aceste programe, in fiecare an, cantitatile de tomate erau in crestere. Vom vedea pana la finele acestui an care este trendul", a detaliat ministrul Oros.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
El a insistat asupra faptului ca cea mai mare problema pe care o au fermierii mici este cea legata de negociere, pentru ca atunci cand isi vand marfa nu reusesc niciodata sa o vanda pe toata la preturi competitive, iar cand isi cumpara imputurile, le iau la preturi dezavantajoase. In acest context, ministrul a afirmat ca "singura solutie este cooperativa".
"Pe noi ne intereseaza in primul rand partea de depozitare si de procesare, care este deficitara. Desi avem productii foarte mari in unii ani, noi exportam materie prima, cereale si animale vii, adica exportam subventii si importam hrana procesata, cu valoare adaugata foarte mare. Daca aceasta procesare si depozitare am face-o in tara ar oferi si multe locuri de munca in plus. Aceasta este singura parghie prin care ministerul poate stimula fermierii sa se asocieze, creand masuri dedicate acestor cooperative si explicandu-le ca legea cooperatiei, care exista, ofera foarte multe avantaje fiscale. Trebuie sa mai lucram la educatie si la incredere, pentru ca sunt unele domenii si perioade in care trebuie sa facem lucrurile impreuna, nu separat", a explicat Adrian Oros.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>