Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oros: Seceta pedologica este inca de pe vremea lui Labis

oros-seceta-pedologica-este-inca-de-pe-vremea-lui-labis

Adrian Oros, seful MADR, spune ca seceta pedologica este in Romania inca de pe vremea lui Labis, de la "Moartea Caprioarei".


Romania se confrunta cu o seceta pedologica in Dobrogea, sudul Moldovei si nord-estul Olteniei inca de pe vremea lui Labis, de la "Moartea caprioarei", indiferent de regimul precipitatiilor, de aceea programul de gestionare a apei este de departe cel mai important din Planul National pentru Redresare si Rezilienta (PNRR), a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.
 
"De departe cel mai important program din PNRR, practic ar trebui sa fie un program de tara, este cel privind gestionarea apei. De un an de zile vorbesc despre acest lucru, sper sa ma auda cat mai multa lume si sper sa nu avem intr-un viitor foarte apropiat o problema cu apa. Desi nu era treaba Ministerului Agriculturii sa se ocupe de apa, pentru ca apartine altui minister, pe mine nu ma intereseaza doar apa din agricultura, ma intereseaza apa ca resursa.

In acest an care a trecut m-am uitat foarte mult pe toate rapoartele, studiile care s-au facut in aceasta zona a Marii Negre si avem o problema veche, inca de pe vremea lui Labis, de la Moartea Caprioarei: in unele zone din tara, tot ce inseamna Dobrogea, sudul Moldovei, nord-estul Olteniei, avem o seceta pedologica, adica o lipsa a apei din sol constanta. Indiferent de regimul precipitatiilor, in mod constant in aceasta zona rezervele de apa din sol scad, de aceea si procesul destul de avansat de desertificare din sud, de aceea si anii de seceta tot mai frecventi. Daca pana acum cativa ani era o seceta o data la 10 ani, acum o data la 4-5 ani vine un an secetos", a precizat ministrul Agriculturii.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
El a subliniat ca, in cazul in care nu va exista o strategie privind gestionarea apei pe termen lung, care sa fie si finantata, Romania va avea probleme serioase in anii urmatori.
 
"Daca nu incercam sa avem o strategie si sa finantam aceasta strategie pe termen lung privind gestionarea apei, incepand de la a capta fiecare picatura de apa pe care o avem la dispozitie, inclusiv zapezile acelea care se topesc, sa o depozitam, sa o transportam cu cat mai putine pierderi, sa o utilizam cat mai eficient pe energie sigur cat mai verde si cu un consum de energie cat mai putin, pe termen lung o sa avem o problema. Eu ma uit la tarile care au avut dintotdeauna o problema cu apa, au reusit sa rezolve aceasta problema, reusesc sa duca fiecare picatura de apa la planta si au productii comparabile cu cele ale noastre", a explicat Oros.
 
In ceea ce priveste sumele alocate pentru acest program din PNRR, ministrul Agriculturii a mentionat ca anul trecut suma a fost mult mai ambitioasa, de circa 6,5 miliarde de euro, insa anul acesta au venit foarte multi ministri cu alte proiecte, iar suma alocata s-a diminuat la 4 miliarde de euro.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016