Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pe langa lemn, cabanele au devenit noua tinta economica la Romsilva
Romsilva are in uzufruct paduri cu functii speciale de protectie si paduri de productie si de protectie pe o suprafata de aproximativ 3.815.658 ha din averea statului. Romsilva mai gestioneaza 150 de rezervatii forestiere strict protejate, a caror suprafata insumeaza 128 mii hectare, adica foarte putin. Acestea se concentreaza in “parcuri nationale” sau “parcuri naturale”. In fine, Romsilva gestioneaza 240 de cabane, dintre care 60 sunt integrate in circuit turistic. Pe langa lemn, cabanele au devenit noua tinta economica la Romsilva, mai ales ca terenurile pe care se afla pot fi concesionate.
Reorganizata prin HG nr. 229/2009, Romsilva este un fel de minister al padurilor mascat sub denumirea de regie autonoma nationala. Forma de organizare permite Romsilva sa se autofinanteze si sa fie finantata de stat, iar salariatii sai sa fie platiti altfel decat angajatii din sectorul public. Dupa modul de abordare si structurare, HG nr. 229/2009 nu difera cu nimic de cele anterioare (sase la numar, din 1990 incoace). Romsilva functioneaza ca “regie autonoma administrativa”, dupa cum existau regiile in Romania inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, desi legislatia actuala nu mai prevede asa ceva.
Astfel, Romsilva imbina drepturi si obligatii ce exista pentru societati comerciale sau regii autonome cu obligatii care exista la autoritati publice. De pilda, “Organizarea cadastrului” permite numai celor de la Romsilva sa stie exact suprafata de teren acoperita cu paduri si de unde se mai poate taia. Comparativ cu anul 1990, cand avea 25 de atributii, conform HG nr. 229/2009, Romsilva are 47 de activitati si 105 “atributii si competente”, ceea ce mi se pare imposibil de realizat. Structura pe directii silvice judetene si mai apoi pe ocoale silvice, fara a mai pune la socoteala si alte “unitati”, intareste fizionomia de autoritate publica a Romsilva. Acest mod de structurare politizeaza functiile in structurile teritoriale, iar cei numiti, dupa regula reciprocitatii, se vad obligati sa asigure rente celor pe care i-au numit.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Business Standard
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura