Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pepenii de Dabuleni, vinovati pentru incalzirea globala


Regiunea cea mai afectată de deşertificare in sudul Olteniei este cuprinsă între Calafat, Poiana Mare, Sadova, Bechet, Dăbuleni şi Dunăre, scrie Evenimentul Zilei, intr-un amplu reportaj. Zona măsoară 104.600 hectare, conform datelor de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova.
În ultimii ani, plantele au ars pur şi simplu sub razele soarelui, iar cartofii s-au copt sub pământ. Lanurile de porumb, care nu a mai apucat să crească înainte să se usuce complet, fac deja parte din peisajul sudului arzător. Anul trecut, după înregistrarea temperaturilor-record de peste vară, 44,2 grade Celsius la Calafat, fenomenul a intrat în atenţia publicului şi a autorităţilor locale. Specialiştii în protecţia mediului spun că fenomenul persistă şi că aridizarea nu poate fi oprită doar pentru că într-o vară se înregistrează temperaturi cu câteva grade mai mici.

Statisticile arată că, în ultimii 38 de ani, suprafaţa ocupată de păduri s-a înjumătăţit, ajungând la 7 la sută din întreaga întindere a Doljului, în condiţiile în care, la nivel naţional, media este 29-31 la sută, iar în Europa - 37 la sută.

La Centrul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni se caută soluţii de ani buni pentru aclimatizarea unor noi specii de plante care să ajute la stoparea fenomenului. Pe nisipurile Olteniei se testează soiuri de plante rezistente la condiţii de ariditate şi se încearcă noi tehnologii de cultivare. Specialiştii susţin însă că pepenii favorizează aridizarea şi că aceştia trebuie înlocuiţi cu viţă-de-vie, pomi fructiferi şi culturi legumicole.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cresterea temperaturii ar avea, insa, in opinia specialistilor, si afecte benefice. Romania ar putea deveni, in premiera, tara producatoare de fructe considerate, pana nu demult, exotice.

SMOCHINI De opt ani, în localitatea Şvinţa, judeţul Mehedinţi, există 15 hectare cultivate cu smochini.

KIWI În comuna Ostrov, judeţul Constanţa, există două hectare de teren cultivat cu kiwi. Plantaţia de kiwi a împlinit 13 ani şi a ajuns să producă aproape patru tone de fructe anual.

MIGDALI În comuna Gura Vadului, numeroşi localnici au înfiinţat livezi de migdali.

MUŞTAR În Timiş, agricultorii s-au apucat serios să planteze boabe de muştar.

MĂSLINI Specialiştii în agricultură estimează că, dacă tendinţa încălzirii climei va continua, în zece ani vor apărea primele plantaţii cu măslini în Banat. În Timişoara creşte deja primul măslin aclimatizat pe spaţiul public.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016