Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pomicultura: fisa tehnologica cultivarea caisului (2008)


Fisa tehnologicaCAIS

Amplasarea culturii caisului
—Alegerea terenului:

-plane sau pante amenajate de 18-20% si neamenajate de 6-12%;

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

-usoare,mecanizbile;

-permeabil,pentru a se svita baltirea apei;

-excluse de la plantare terenurile excesiv de umede si fara drenaj,cat si cele cu nivelul freatic sub 1,5m;

-solurile sa aiba reactie neutra,slab acida sau slab alcalina cu pH intre 5-8;

-terenurile sa fie expuse la soare,cu expozitie sudica,S-E sau S-V,(in sudul tarii se recomanda contrariul, terenurile cu expozitie nordica,pentru a se evita inmugurirea devreme care poate fi urmata de ingheturi tarzii care pot distruge mugurii);

-excluse vaile inguste traversate de curenti reci si zonele unde sunt frecvente ingheturi tarzii de primavara.

Fertilizarea solului

-gunoi de grajd 30-40 t/ha;

-azotat de amoniu 100-120 kg/ha;

-superfosfat 80-100 kg/ha;

-sare potasica 80-100 kg/ha.

Lucrarile solului

—Pregatirea pentru plantare

-defrisarea arboretului si a pomilor existenti;

-nivelarea terenului;

-desfundatul sau scarificarea terenului;

-drenarea excesului de umiditate;

-corectarea reactiei chimice a solului;

-fertilizarea de baza;

-asigurarea sursei de apa pentru irigatii si stropit.

—Distanta de plantare

-6/5 m in sisteme clasice;

-4/3 m in sisteme intensive;

-4/2 m in sisteme superintensive.

—Formele de coroana

-vasul ameliorat;

-vasul aplatizat;

-palmetele.

—Pichetarea

-consta in fixarea de tarusi pe locul fiecarui pom care urmeaza a fi plantat,in functie de distantele cerute de portaltoi in sistem:

-patrat;

-dreptunghi;

-triunghi echilateral.

Plantarea pomilor

—Epoca de plantare

-15 octombrie-pana la primul inghet sau primavara devreme pana la inmugurire sau in ferestrele mai calduroase din timpul iernii;

-fasonarea radacinilor;

-radacinile principale se scurteaza la 30cm,prin taieri oblice;

-mocirlirea radacinilor.

—Sapatul gropilor

-pe terenuri nedesfundate,manual:

1,25 / 1,25 / 1 m pe terenuri grele;

1 / 1 / 0,8 m pe terenuri mijlocii si usoare.

-pe terenuri desfundate,mecanizat:

0,6 / 0,6 / 0,4 m.

—Plantarea propriu-zisa

-stabilirea pozitiei pomului fata de tutore;

-stabilirea adancimii de plantare;

-tasarea pamantului prin calcare;

-coletul cu punctul de altoire trebuie sa fie la 3-4 cm deasupra solului;

-la plantarile de toamna,punctul de altoire se protejeaza peste iarna.

Lucrarile de intretinere

-completarea golurilor din plantatie si inlocuirea impuritatilor;

-forme de coroana folosite: vas clasic si ameliorat;piramida etajata. In sistem intensiv: palmeta cu brate oblice;forma epsilon;

-scurtarea ramurilor: de prelungire la 60-80 cm;de garnisire la 20-30 cm;

-taierile de intretinere urmaresc luminarea interiorului coroanelor dese si completarea semischeletului la coroanele rare.

Irigarea

-se recomanda 4-6 udari cu norma de 400-600 metri cubi apa/ha.

Combaterea bolilor si daunatorilor

-pentru combaterea eficienta este necesar sa se efectueze aproximativ 8-10 tratamente: 2 in perioada de repaus relativ,2 sau 3 la reluarea vegetatiei,5-6 in vegetatie;

-se utilizeaza insecticide,acaricide si fungicide.

Recoltarea si pastrarea

-caisele pentru consumul proaspat se recolteaza cand 2/3 din suprafata fructului capata culoarea de baza si aroma specifica;

-fructele recoltate se calibreaza,se ambaleaza in lazi si se depoziteaza in camere frigorifice la temperaturi de 0,5-1 grade celsius.

Calcule economice estimate pentru anul 2008

—Pentru o productie de 7000 kg/ha

pentru 1 ha:

-Cheltuieli (c)/an:_______________________11290

-materiale__________________________3170

-forta de munca_____________________3410

-lucrari mecanice____________________4710

-Venituri (v)/an:_________________________17500

-vanzarea productiei principale________17500

-subventii europene si nationale_______conform legislatiei in vigoare

-Rezultat financiar (r=v-c)________________6210+subventii

Modul de acordare a subventiilor

-pentru a beneficia de subventii,solicitantul trebuie sa fie inscris in Registrul Fermelor,iar suprafata pe care o poseda sa nu fie mai mica de 1 ha,formata din parcele de cel putin 0,3 ha;

-subventiile se acorda in urma completarii unei cereri care se depune la sediul APIA unde isi are domiciliu solicitantul;

-depunerea se face la inceputul fiecarui an;

-se acorda plati directe pe hectar din fondurile Uniunii Europene si plati nationale complementare din bugetul Ministerului Agriculturii.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016