Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pomicultura: forme de coroana si taieri in livezile superintensive


In livezile superintensive forma de coroana promovata de Statiunea Voinesti a fost "scheletul arcuit". Pentru obtinerea acestei forme se folosesc vergi de un an, care, dupa plantare, se scurteaza la 50 - 55 cm de la nivelul solului, scrie inginerul Gheorghe Petre.

Lastarii care se formeaza se lasa sa creasca fara nici o interventie pana in luna august, cand cei cu lungimea de peste 50 - 60 cm se arcuiesc de o parte si de alta, de-a lungul randului, legandu-se de prima sarma a spalierului. Lastarul de prelungire a trunchiului se poate arcui pe sarma a 2-a daca are lungime suficienta.

In anul urmator, lastarii care se formeaza pe ramurile arcuite se leaga de sarma a II-a a spalierului, de prima sarma sau chiar unele de altele. Operatiunea de arcuire se repeta si in anii 3 si 4 dupa plantare, perioada in care inaltimea gardului ajunge la nivelul de 1,5 - 1,8 m.

Din anii 4 - 5 dupa plantare se incep si operatiunile de taiere a ramurilor de rod, care au rodit 3 - 4 ani.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

In livezile superintensive cu rezultate bune s-a utilizat si forma de coroana “fusul olandez” (fusul zvelt, fusul subtire, Slender Spindle).

Pomul condus sub aceasta forma prezinta trunchiul de 30 - 40 cm, care se continua cu un ax puternic conicizat si cu profil in zig-zag, ca urmare a substituirii repetate a axului, printr-o ramura laterala, ce tinde spre verticala.

Coroana are etajul inferior cu 3 - 4 ramuri de schelet, iar pe ax se insera 15 - 30 ramuri laterale, dispuse fara o ordine anume de repartizare, inclinate sub un unghi de crestere de 40 - 50°.

In ansamblu, inaltimea pomilor la ambele forme de coroana nu depaseste 1,8 - 2,0 m, iar latimea gardului fructifer 1,2 - 1,5 m, astfel ca toate lucrarile se executa de pe sol, fara a necesita folosirea scarilor.

Taierile din perioada de rodire constau, in principal, din operatiuni de rarire si scurtare, efectuate in faza de repaus a vegetatiei pomilor.

Prin taierile de rarire se urmareste realizarea unei coroane cat mai bine luminate, creand in acest fel conditii pentru intensificarea culorii fructelor si patrunderea solutiei la efectuarea tratamentelor fitosanitare.

Scurtarea trebuie sa se execute nu numai la ramurile schelet din coroana, fiind necesar sa se insiste, in mod deosebit, asupra ramurilor fructifere, care au dat mai multe recolte, si la vetrele de rod imbatranite.

La pomii din livezile superintensive cresterile anuale nu se scurteaza, indiferent de lungime, ele se raresc cand indesesc coroana.

Se are totusi in vedere eliminarea cresterilor anuale foarte viguroase si cu pozitie verticala. Pentru o rodire si o repartizare a productiei de fructe pe toata inaltimea gardului fructifer, trebuie sa se efectueze, incepand cu anul 6 - 7 dupa plantare, taieri severe de echilibrare a vegetatiei, care de la aceasta varsta tinde sa se deplaseze catre partea superioara a coroanei pomilor.

In plantatiile superintensive rezultate bune dau taierile de vara aplicate in lunile iulie - august (asa-zise taieri in verde).
Taierile in verde se fac cu scopul de a asigura cat mai multa lumina in coroana pomilor pentru a favoriza un colorit mai intens la soiurile de culoare rosie.

Totodata, aceste taieri usureaza efectuarea taierilor din perioada de repaus (taieri in uscat).
La taierile de vara se elimina lastarii care indesesc coroana, cei cu pozitie verticala si mai vigurosi.
Acestia se elimina de la inel, nu se scurteaza.

Tratamentele fitosanitare se aplica la avertizare, la fel ca si la plantatiile intensive.
In livezile superintensive, la soiurile si portaltoii rational stabiliti, cu conditia aplicarii integrate a tuturor masurilor agrotehnice, se obtin productii inca din anul al doilea dupa plantare.

Sistemul superintensiv se recomanda a fi extins, atat pe suprafetele mari, cat si pe cele mici, datorita eficientei economice ridicate, cat si pentru faptul ca permite adaptarea rapida a sortimentelor si tehnologiilor, in concordanta cu cerintele consumului si nivelul tehnic general in continua crestere.

Autor: Dr. ing. Gheorghe PETRE
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016