Preţul pe kilogram al porcului viu cumpărat din piaţă a ajuns şi la 5-6 lei, cu până la 30% mai puţin decât anul trecut. Cei mai ieftini porci sunt la samsarii de animale, dar riscurile să fii înşelat sunt pe măsură.
Criza a lovit cu putere crescătorii de porci. Aceştia au fost nevoiţi să lase foarte mult din preţ. Pe de altă parte, clienţii „înfometaţi" aleargă după chilipiruri şi acceptă să cumpere animale cu provenienţă dubioasă.
„Anul trecut preţul porcului în viu s-a vândut peste 10 lei kilogramul. Acum e criză, se combină în familie mai mulţi şi iau toţi un porc pentru că nu mai sunt bani. Acum depinde de unde îl iei, că ţăranu' mai ţine la preţ, îl dă cu 7 lei pe kil, dar dacă îl iei din dubă, de la negustori, intermediari, ăştia lasă şi sub 6 lei pe kilogram. Ăştia au porci fără coadă, de la abator, miroase carnea a medicamente. Nu ştii ce au mâncat: borhot de la fabrica de alcool, poate şi mortăciuni. Orice, numai grâu şi porumb nu au mâncat porcii ăia! Te tocmeşti cu intermediarii, te bucuri că ai negociat un preţ de 5-6 lei pe kilogram. Numai că în târguri nu există cântare şi negustorul mai pune el 10-15 kile numai din priviri. Mai ai surpriza să îl iei şi cu trichineloză. Ce faci, atunci, cu el? Îl arunci la gunoi. Ăştia care sunt păcăliţi vin de la oraş, nu au văzut porc în viaţa lor. Cei din sat cumpără de la cunoscuţi", ne-a explicat Radu, un crescător de porci din Ghimpaţi, judeţul Giurgiu.
S-a ieftinit cu 25 de mii într-o lună
Supărarea crescătorilor, bucuria clienţilor. Nu şi a celor care s-au grăbit. „Am plătit arvuna în luna noiembrie la un vecin în Mârzăneşti pentru un porc pe care urma să îl tai de Crăciun. M-am tocmit la un preţ de 85 de mii lei vechi pe kilogram. Când am fost săptămâna asta să îl iau, am plătit diferenţa şi în curte era unu' care cumpăra un alt porc, de la acelaşi crescător, cu 60 de mii. La porcu' meu de 130 kile m-am înţepat cu două milioane jumate", ne-a spus Ion Marar.
Florin din Bragadiru avea drum la Giurgiu. Când s-a întors a oprit în târg la Călugăreni să cumpere scândura. Numai că, în final, a făcut un alt troc. „Mi s-a părut ocazie un porc de 120 de kile la 6 milioane şi-am luat. Cu trei milioane avem carne, maţe de cârnaţi, tobă, leber, muşchi. Cu banii ăştia ce îţi iei din market? Maximum 20 de kile de carne."
Citeste mai mult in Romania Libera
Criza a lovit cu putere crescătorii de porci. Aceştia au fost nevoiţi să lase foarte mult din preţ. Pe de altă parte, clienţii „înfometaţi" aleargă după chilipiruri şi acceptă să cumpere animale cu provenienţă dubioasă.
„Anul trecut preţul porcului în viu s-a vândut peste 10 lei kilogramul. Acum e criză, se combină în familie mai mulţi şi iau toţi un porc pentru că nu mai sunt bani. Acum depinde de unde îl iei, că ţăranu' mai ţine la preţ, îl dă cu 7 lei pe kil, dar dacă îl iei din dubă, de la negustori, intermediari, ăştia lasă şi sub 6 lei pe kilogram. Ăştia au porci fără coadă, de la abator, miroase carnea a medicamente. Nu ştii ce au mâncat: borhot de la fabrica de alcool, poate şi mortăciuni. Orice, numai grâu şi porumb nu au mâncat porcii ăia! Te tocmeşti cu intermediarii, te bucuri că ai negociat un preţ de 5-6 lei pe kilogram. Numai că în târguri nu există cântare şi negustorul mai pune el 10-15 kile numai din priviri. Mai ai surpriza să îl iei şi cu trichineloză. Ce faci, atunci, cu el? Îl arunci la gunoi. Ăştia care sunt păcăliţi vin de la oraş, nu au văzut porc în viaţa lor. Cei din sat cumpără de la cunoscuţi", ne-a explicat Radu, un crescător de porci din Ghimpaţi, judeţul Giurgiu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
S-a ieftinit cu 25 de mii într-o lună
Supărarea crescătorilor, bucuria clienţilor. Nu şi a celor care s-au grăbit. „Am plătit arvuna în luna noiembrie la un vecin în Mârzăneşti pentru un porc pe care urma să îl tai de Crăciun. M-am tocmit la un preţ de 85 de mii lei vechi pe kilogram. Când am fost săptămâna asta să îl iau, am plătit diferenţa şi în curte era unu' care cumpăra un alt porc, de la acelaşi crescător, cu 60 de mii. La porcu' meu de 130 kile m-am înţepat cu două milioane jumate", ne-a spus Ion Marar.
Florin din Bragadiru avea drum la Giurgiu. Când s-a întors a oprit în târg la Călugăreni să cumpere scândura. Numai că, în final, a făcut un alt troc. „Mi s-a părut ocazie un porc de 120 de kile la 6 milioane şi-am luat. Cu trei milioane avem carne, maţe de cârnaţi, tobă, leber, muşchi. Cu banii ăştia ce îţi iei din market? Maximum 20 de kile de carne."
Citeste mai mult in Romania Libera
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News