Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pozitia finala a Parlamentului European asupra noii Politici Agricole Comune

pozitia-finala-a-parlamentului-european-asupra-noii-politici-agricole-comune

Parlamentul European a adoptat pozitia sa finala asupra noii Politici Agricole Comune, asadar avem o serie de noutati importante pe care trebuie sa le retinem.


Documentul include obligatii de mediu sporite pentru agricultori, in pofida opozitiei energice a unor ONG-uri si eurodeputati care au considerat propunerile formulate ca fiind insuficiente fata de provocarile climatice.
 
Mai devreme in cursul acestei saptamani, ministrii europeni ai agriculturii au convenit asupra versiunii lor privind aceasta reforma. Impreuna cu Comisia Europeana si cu Parlamentul European, statele membre vor negocia versiunea finala a reformei, care se va aplica din ianuarie 2023.
 
Cu un buget stabilit la 387 de milioane de euro pentru sapte ani, Politica Agricola Comuna este principalul capitol bugetar al UE. O propunere a ministrilor europeni prevede ca 20% din platile directe catre fermieri sa fie alocate pentru asa-numitele eco-scheme de plata pentru grija fata de mediu si clima. Insa propunerea votata de PE prevede la acest capitol un procent de 30%.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
Activista ecologista suedeza Greta Thunberg le-a cerut eurodeputatilor inainte acestui vot sa respinga textul propus. "Dragi eurodeputati, obiectivele voastre climatice vagi nu vor avea nicio valoare daca nu reusiti sa votati impotriva acestei PAC (...) Este sansa voastra sa va transformati cuvintele in actiune", a scris ea pe Twitter.
 
Unii eurodeputati, in special Verzii, dar si socialisti, al caror grup (S&D) este divizat in aceasta chestiune, considera de asemenea ca textul supus votului - intocmit pe baza unui cadru stabilit in anul 2018 - nu tine suficient de mult cont de provocarile climatice si de mediu.
 
In schimb, grupul liberal (Renew) si cel al popularilor europeni (PPE) sustin reforma, evidentiind un consens asupra unui amendament care garanteaza conformitatea PAC cu "Pactul Verde" european.
 
Parlamentul European (PE) a votat cu o larga majoritate impotriva amendamentului prin care s-a propus sa se interzica in UE folosirea unor denumiri precum "carnati", "hamburger", "filé" sau "escalop" pentru produsele alimentare pe baza de legume sau de cereale care nu contin carne de origine animala, dar care imita textura acesteia.
 
In schimb, eurodeputatii au aprobat cu o majoritate zdrobitoare un alt amendament care interzice denumirile de "iaurt", "branza" sau "crema" pentru produsele fara lapte de origine animala, inclusiv cele care nu sunt alimentare.
 
De altfel, Curtea de Justitie a UE a interzis deja in urma cu trei ani termeni precum "lapte de soia" sau "branza vegana", apreciind ca produsele nelactate nu pot avea in denumirea lor "lapte", "unt", "branza" sau "iaurt".
 
In urma votului din PE interdictia va fi extinsa si expresiilor comparative, cum ar fi de exemplu "savoare cremoasa" sau "substitut de unt". Singurele exceptii vor fi cele consacrate de mult timp, precum "lapte de migdale", "lapte de cocos" sau "unt de cacao".
 
Federatia sindicatelor agricole europene Copa-Cogeca a sustinut intens cele doua texte, criticand denumirile de produse "deconectate" de compozitia lor si riscurile de confuzie privind valoarea lor nutritionala.
 
La randul lor, reprezentantii crescatorilor de animale au avertizat ca folosirea unor denumiri ca "burger" sau "carnati" pentru produsele fara carne poate induce in eroare consumatorii, dar europarlamentarii nu au fost de aceeasi parere.
 
Camille Perrin, de la Biroul european al uniunii consumatorilor, considera ca in privinta "burgerilor vegani", denumire acceptata de PE, "consumatorii nu sunt deloc indusi in eroare asupra naturii vegetale a acestora, intrucat termenul "vegan" este semnalat in mod clar".

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016