Exclusiv
Publicat in: Stiri
Expertii Comisiei Europene vor mai efectua o noua misiune de evaluare in Romania, cel mai probabil in luna septembrie a acestui an, pentru verificarea unor aspecte tehnice necesare obtinerii acordului de reluare a exporturilor pe piata comunitara cu carne si produse din carne de porc, a declarat pentru AGERPRES presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.
"in ultima misiune efectuata de expertii comunitari, in luna iulie, au fost facute verificari si am agreat de comun de acord ca o serie de aspecte tehnice sa mai fie revizuite intr-o misiune noua de evaluare, care ne va fi anuntata ulterior, dar care va avea loc, cel mai probabil, in septembrie. Aceasta presupune verificarea masurilor pe analiza riscului, avand in vedere ca suntem la granita cu statele terte unde evolueaza peste porcina. in jurul fermelor va trebui sa facem prelevari de sange ca sa se vada ca porcii sunt sanatosi", a precizat Roatis.

Inspectorii veterinari au facut deja analize in zonele aflate la granita cu Serbia, in Clisura Dunarii, dar acest lucru ar trebui realizat si in zona de nord si la granita cu Moldova.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Potrivit sefului ANSVSA, misiunea de evaluare din iulie a urmarit functionalitatea sistemului canalizat al comertului intracomunitar cu carne de porc, implementat de Romania.

"Aceasta verificare s-a realizat la nivel teritorial, in Timis si Arad, pe baza documentului de pozitie asumat de ANSVSA, MADR si Asociatiile crescatorilor de porcine, prezentat si adoptat de statele membre. Misiunea a vrut sa vada daca acest sistem canalizat este functional. Concluziile au aratat ca sistemul poate fi functional, daca Romania va aloca resurse bugetare si umane in sustinerea controlului in sistem fara a neglija programul co-finantat transmis catre CE vizavi de pesta porcina. Noi avem resurse alocate pentru prelevarea problelor de sange si trimiterea acestora la laborator mai ales dupa deblocarea bugetului", a explicat Radu Roatis.

Desi este optimist in privinta obtinerii acestui acord din partea CE, presedintele ANSVSA a afirmat ca aprobarea va mai fi amanata cu cel putin o luna de zile, in conditiile in care se estima obtinerea acesteia in luna septembrie.

"Speram sa iesim in acest an pe piata comunitara cu carne si produse din carne de porc, chiar daca vom mai intarzia inca o luna de zile fata de termenul estimat, datorita noii misiuni de evaluare. Trebuie sa intelegem temerile lor, mai ales ca pesta porcina este o boala care evolueaza de 70 de ani in Romania si a afectat populatii imasive de porci. De asemenea, Romania este o tara cu 1,54 de milioane de gospodarii ale populatiei, iar virusul pestei porcine a suferit mutatii de-a lungul anilor si este mai rezistent. Aceste aspecte sunt greu de acceptat, dar, pe de alta parte, nu poate fi neglijat nici faptul ca nu mai avem cazuri de pesta in Romania, ca facem recoltari permanente si ca am reusit sa facem progrese in ultimii trei ani. Sper sa fie luata in considerare toata activitatea ANSVSA in aceste domeniu. Eu cred ca vom obtine acest acord din partea CE pentru ca, daca, ar fi avut posibilitatea sa ni se dea un refuz l-am fi primit deja", a adaugat seful ANSVSA.

Potrivit sursei citate, firmele care vor dori sa exporte carne si produse din carne vor trebui sa solicite acest lucru asociatiilor patronale din sectorul de crestere a porcilor. "Exista un ghid in documentul de pozitie si acolo sunt trecute masurile pe care trebuie sa le respecte cei care vor sa exporte, dar solicitarea o vor face catre asociatiile patronale. Noi doar controlam daca aceste masuri au fost respectate", a mai adaugat Radu Roatis.

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.

in anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control. in decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala a aprobat includerea Romaniei in anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unitatilor de procesare a carnii de porc din Romania sa iasa pe piata comuniatra cu produse din carne provenita din zonele europene oficial libere de pesta porcina clasica.

Ulterior, Romania a solicitat Comisiei Europene, la cererea producatorilor romani, includerea in anexa II a Deciziei 2008/855. Aceasta decizie ar permite si comertul cu carne si produse din carne de porc produse in Romania, deschizand producatorilor romani perspective favorabile pentru a-si comercializa produsele pe piata europeana.

Includerea Romaniei in anexa II a Deciziei 2008/855 este esentiala, deoarece se poate solicita ulterior inscrierea in Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totala, inclusiv posibilitatea comercializarii porcinelor vii pe piata europeana.

Potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabara, lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de porcine cu peste doua milioane de capete, in mai putin de 10 ani, pana la un nivel de 5,387 milioane capete,. Expertii romani considera ca potentialul Romaniei de export ar fi i prima etapa de circa 1,5 milioane de capete (carne si produse din carne n.r.).

Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci. in prezent, in Romania sunt crescuti 5,3 milioane de porci in ferme mari si in gospodarii ale populatiei, din care numai 1,4 milioane in exploatatii profesionale.

Consumul anual in Romania se ridica la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat in proportie de 60% numai din importuri. Potrivit datelor MADR, in 2010, importurile de carne de porc proaspata sau refrigerata a ocupat primul loc in schimburile comerciale cu produse agroalimentare, fiind aduse de pe pietele intra si extracomunitare circa 198.914 tone, in valoare de 304,7 milioane euro.
inainte de 1989, in Romania erau crescuti aproape 15 milioane de porci.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...
Seful ANSVSA: Tragurile de animale nu se pot deschide
Seful ANSVSA: Tragurile de animale nu se pot deschide
Redeschiderea targurilor de animale nu se poate face atat timp cat pe teritoriul tarii si al...
Productia de carne de porc a scazut cu 11%
Productia de carne de porc a scazut cu 11%
In ceea ce priveste luna decembrie a anului trecut, s-a inregistrat o productie de 68.497 tone de...
Se redeschid targurile de animale? Raspunsul ANSVSA
Se redeschid targurile de animale? Raspunsul ANSVSA
Traditia fermierilor de a merge la targurile de animale mai are sperante. Reprezentantii...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016