Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Preţul alimentelor în 2011
Grâu, porumb, rapiţă, cafea, zahar, cauciuc, cacao, bumbac, soia, orez: toate produsele agricole s-au scumpit masiv în anul 2010, unele ajungând la niveluri istorice de preţ. Cine este de vină şi ce ne aşteaptă anul viitor?
La multe produse, creşterea preţurilor s-a accelerat chiar în luna decembrie. Cumpărătorii de pe pieţele cu livrare fizică din lume s-au comportat de parcă n-ar mai fi marfă, iar investitorii, pariind pe avansul continuu al preţurilor şi în 2010, vor să-şi umple portofoliile cu aceste contracte, scrie money.ro.
La jumătatea săptămânii, pe piaţa la termen din Chicago, bumbacul cu livrare în luna martie a ajuns la cea mai ridicată cotaţie din istorie (159 de cenţi livra-circa 450 de grame). Preţul s-a dublat în mai puţin de un an. În aceeaşi zi, zahărul cu acelaşi termen de livrare era cotat la cel mai înalt nivel din ultimii 29 de ani (33,65 cenţi livra), o creştere de peste 50% în ultimele 12 luni. Cotaţia pentru cafeaua arabică a ajuns la 220 de cenţi livra, adică cea mai mare cotaţie din ultimii 13 ani.
La Paris, grâul cu livrare în ianuarie s-a apropiat de cotaţia record de 261 de euro pe tonă, de acum doi ani, preţurile crescând cu 70% de la începutul anului. Porumbul s-a scumpit cu 46%, soia cu 28%.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
De vină sunt vremea şi China
Plouă prea mult sau prea puţin. După seceta care a lovit Rusia, vara trecută, cu consecinţe directe asupra cotaţiilor la grâu, fenomenul climatic cu impact direct asupra producţiei şi, implicit, a preţurilor se numeşte la Niña, fenomentul opus al mai cunoscutului il Nino. Peste Estul Australiei a plouat masiv în ultimul timp, cu efecte directe asupra recoltelor de grâu sau zahăr, regimul pluviuometric s-a schimbat semnificativ şi în Pakistan sau India, în timp ce seceta bântuie deja America de Sud. La oscilaţiile climatice se adaugă şi cererea mereu crescândă, despre care sunt temeri că nu poate fi susţinută mereu de producţie, creştere susţinută mai ales de China. Creşterea cererii de produse agricole venită din partea ţării asiatice este de patru ori mai mare decât cea a Europei, iar măsurile luate de Beijing pentru a mai atenua creşterile preţurilor sunt limitate.
Ce urmează
Dacă la începutul verii presiunile pe preţuri păreau să se mai domolească, cotaţiile, mai ales cele ale grâului, au fost alimentate, în al doilea semestru, de seceta din Rusia (unul dintre marii producători ai lumii) şi de scăderea estimărilor referitoare la producţie, întâi în Statele Unite şi apoi în Australia.
"Lecţia lui 2010? Se poate întâmpla ce e mai rău" spune Emmanuel Jayet, responsabil cu cercetările de pe piaţa cerealelor la Societe Generale, citat de Les Echos.
Pentru 2011, această tendinţă de creştere a preţurilor riscă să continue. Seceta din Argentina poate avea un impact major asupra recoltelor de porumb, grâu şi soia.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News