Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Carnea de porc romaneasca este prea scumpa, comparativ cu cea importata
Vânzările de carne de porc ale producătorilor români au scăzut cu 30% în primele două luni ale anului 2009, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, deşi preţurile producătorilor au scăzut de la începutul anului, a declarat preşedintele Patronatului Român al Cărnii, Gheorghe Caruz.
"Importurile au crescut foarte mult în ultima perioadă şi mulţi dintre micii comercianţi şi-au închis afacerile. De asemenea, relaţia cu supermarketurile nu este una bună, aşteptăm apariţia Codului de Bune Practici care ar mai putea schimba situaţia", a spus Caruz. Acesta a explicat că preţurile cărnii la producător au scăzut, în ultimele două luni, cu un leu pe kilogram, atât la carcasă de porc, cât şi la viu. "Vindeam la sfârşitul anului 2008 carcasa de porc cu 8,6 lei pe kilogram, acum e 7,6 lei kilogramul. Porcul viu îl vindem cu 5 lei pe kilogram, după ce în decembrie era 6 lei", a explicat preşedintele Patronatului Român al Cărnii, informează NewsIn.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), Dragoş Frumosu, a declarat că această scădere a vânzărilor producătorilor de carne se datorează, în principal, faptului că aceştia nu pot asigura tot necesarul procesatorilor, determinându-i pe cei din urmă să apeleze la importuri pentru a achiziţiona carnea pentru procesare. "Producţia naţională de carne de porc nu poate asigura necesarul procesatorilor, care introduc în procesare o medie de 20 de tone pe zi. Astfel, ei ar trebui să cumpere de la mai mulţi producători, calitatea nu ar fi aceeaşi şi atunci apelează la un producător străin care îi poate furniza toată cantitatea", a spus Dragoş Frumosu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Astfel, carnea de porc românească ajunge în hale şi la măcelării, şi nu la marii procesatori. "Carnea carcasă venită din import costă circa 6 lei kilogramul, fără TVA, iar la această diferenţă de 10-15% faţă de carnea românească, e normal să se prefere din import", a mai spus Frumosu. Creşterea porcinelor costă mult, preţul furajelor este ridicat, iar subvenţiile acordate crescătorilor sunt insuficiente, a spus preşedintele FNSIA. El a explicat că, astfel, preţul ridicat al cărnii de porc româneşti este justificat.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura