Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preţul fructelor şi legumelor, legat de supravieţuirea albinelor


Agricultura mondială ar putea suferi pierderi de 310 miliarde euro, dacă declinul insectelor polenizatoare continuă în ritmul actual, scrie ziarul Gandul.
Nici creşterea preţului la ţiţei, nici criza de pe pieţele financiare nu pot provoca pierderi mai mari agriculturii mondiale decât dispariţia rapidă şi încă neelucidată a albinelor din Emisfera nordică, avertizează Institutul naţional de cercetări agricole (INRA) din Franţa. Semnalul de alarmă este tras de cotidianul Le Figaro, care a preluat apelul a trei cercetători francezi şi unul german, îngrijoraţi că „echilibrele alimentare mondiale vor fi profund modificate în cazul dispariţiei totale a polenizatorilor”.

De aproape doi ani, api­cultori, fermieri şi specialişti agricoli din SUA şi UE constată stupefiaţi dispariţia misterioasă a coloniilor de albine. Zborul lor din floare în floare, în căutare de substanţe nutritive, are un rol vital pentru înmulţirea naturală a plantelor, astfel că orice diminuare a coloniilor poate scădea productivitatea. Cu atât mai mult, dispariţia acestor harnici colaboratori ai omului va provoca pierderi pentru agricultura mondială, situate între 190 şi 310 miliarde euro, estimează specialiştii IRNA.

Calculul se raportează la statisticile din anul 2005, când 35 la sută (153 miliarde euro) din totalul producţiei agricole mondiale a constat în plante care au crescut datorită albinelor. Practic, majoritatea legumelor şi a fructelor, oleaginoaselor, arbuştilor de cafea şi cacao, precum şi unele mirodenii nu se pot înmulţi altfel.Dispariţia tuturor acestor plante ar reprezenta un dezastru pentru omenire, iar ele ar mai putea fi înmulţite artificial doar pe loturi experimentale, dar nu pentru producţie la scară industrială. Astfel, oa­menii ar mai rămâne numai cu 60 la sută din producţia agricolă, bazată pe cereale, care nu au nevoie de albine, însă obiceiurile alimentare ale umanităţii vor suferi modificări importante. Apoi, studiul IRNA recunoaşte că nu a luat în calcul decât „pierderile economice substanţiale” ale statelor lumii, însă nu şi efectele asupra resurselor de hrană ale faunei.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste tot articolul in Gandul
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016