Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preţul pâinii provoacă îngrijorare în România şi Bulgaria


Creşterile galopante ale preţului pâinii provoacă îngrijorare în Bulgaria, în prezent un kilogram de pâine albă costând în jur de 1,1 leva (0,55 euro), dar producătorii susţin că preţul real trebuie să fie de 1,50 leva (0,75 euro).
Aceştia avertizează că preţul pâinii s-ar putea să crească, în luna februarie, cu 0,20-0,30 leva (0,10-0,15 euro). O asemenea creştere va fi o lovitură grea pentru bulgari, în condiţiile în care veniturile marii majorităţi a populaţiei sunt îngheţate de mai bine de un an sau chiar au scăzut din cauza crizei financiare. În plus, în perioada iulie 2010-ianuarie 2011 pâinea s-a scumpit cu peste 30 la sută, afirmă parlamentara Kornelia Ninova.

Bulgaria are de-a face cu o criză în domeniul grâului, iar situaţia scapă de sub control, a declarat Ninova, reprezentantă a partidului socialist de opoziţie, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată săptămâna trecută la Sofia. Socialiştii au insisat ca ministrul agriculturii Miroslav Naidenov să prezinte în parlament informaţii despre rezervele de grâu de care dispune Bulgaria, precum şi despre exporturi.

Despre problemele legate de rezervele de grâu a avertizat şi Ivan Kostov, liderul partidului de dreapta Democraţii pentru o Bulgarie puternică. Potrivit fostului premier bulgar, preţul grâului creşte din cauza unor exporturi fictive. Kostov crede că nu sunt motive obiective pentru scumpirea pâinii. Cu toate acestea, la bursa sofiotă preţul grâului a crescut de la 130 euro/tonă în luna noiembrie 2010 la aproape 190 euro/tonă în ianuarie 2011.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

'Ce s-a întâmplat deosebit din noiembrie încoace, ca să fie motivată această creştere?' - a întrebat retoric Ivan Kostov. Producătorii susţin însă că, inclusiv după recenta scumpire, pâinea bulgarească rămâne cea mai ieftină în Europa. Ei afirmă că pâinea în România este cu 40 la sută mai scumpă decât în Bulgaria. În Grecia, un kilogram de pâine costă 4 euro, iar în Germania, preţul este de 1,4 euro pentru 400 de grame.

Potrivit producătorilor, preţul pâinii creşte deoarece se scumpeşte grâul. 59 la sută din preţul pâinii este dat de preţul grâului, a spus Nikolai Taparov, vicepreşedintele Asociaţiei de producători de pâine. La începutul anului grâul a costat în jur de 0,19 euro pentru kilogram, iar acum, preţul este de 0,31 euro pentru aceeaşi cantitate, a precizat Taparov.

Producătorii au mai declarat că preţul pâinii creşte deoarece se scumpeşte grâul. 59 la sută din preţul pâinii este dat de preţul grâului, a spus recent Nikolai Taparov, vicepreşedintele Asociaţiei de producători de pâine. La începutul anului grâul a costat în jur de 0,19 euro pentru kilogram, iar acum, preţul este de 0,31 euro pentru aceeaşi cantitate, a precizat Taparov. Reprezentanţii asociaţiei susţin că pâinea s-ar putea ieftini dacă guvernul reduce nivelul TVA-ului care în cazul pâinii este de 20 la sută, ca şi în cazul tuturor altor bunuri.

Nu sunt motive de îngrijorare, crede şi ministrul agriculturii Miroslav Naidenov. El adaugă că se aşteaptă o creştere cu câteva procente dar a exclus posibilitatea că pâinea să se scumpească cu 20 la sută în următoarele luni. Naidenov crede că nu sunt motive obiective de scumpire a pâinii şi presupune că sunt cercuri care au interes să provoace o isterie în societatea bulgară prin zvonuri despre o scumpire drastică.

'Bulgaria produce 0,8 la sută din grâul la nivel mondial. Avem suficiente cantităţi de grâu', a subliniat ministrul. El a precizat însă că statul nu are dreptul să influenţeze preţul pâinii şi nici să împiedice exportul. În România, datele Institutului Naţional de Statistică relevă că în 2010 pâinea şi produsele de morărit s-au scumpit în magazine cu mai puţin de 5%. Producătorii din industria de morărit şi panificaţie susţin că mai deţin stocuri de grâu doar pentru luna februarie după care vor fi nevoiţi să apeleze la importuri.

"Deocamdată ne aprovizionăm cu grâu de pe piaţa internă, dar la un preţ de 250 de euro/tonă. Teoretic ar trebui să se opereze majorări la preţul pâinii din februarie, dar până nu vom face o analiză serioasă la toate unităţile din sector, nu vedem care sunt stocurile de grâu şi de făină nu putem spune cert că aşa se va întâmpla", a declarat la 28 ianuarie Aurel Popescu, preşedinte Rompan. În prezent, pâinea de 400 de grame se vinde în medie cu circa 1 leu (circa 0,23 euro).

Preţul grâului a crescut pe piaţa internă din vara anului trecut, de la 0,3 lei până la 0,8 lei, deşi în unele zone a depăşit chiar 1,25 lei pe kg. Potrivit datelor MADR, preţul mediu pe piaţa internă era între 206 şi 234 euro pe tonă pentru grâul de panificaţie, în funcţie de zone, iar cotaţiile bursiere de la Londra şi Chicago arătau o cotaţie de 317 dolari pe tonă pentru luna martie, respectiv de 303 dolari pe tonă.

Oficialii Ministerului Agriculturii au afirmat recent că România nu va avea probleme până la noua recoltă de grâu pentru asigurarea consumului intern, chiar dacă va fi nevoită să importe în jur de 400.000-500.000 de tone de grâu în acest an. "În momentul de faţă nu suntem vulnerabili la o criză alimentară, după cum afirmă unii deputaţi. Sunt doar pure speculaţii. Deocamdată mai există grâu pentru panificaţie, pe piaţa internă, dar până la noua recoltă vom fi nevoiţi să importăm în jur de 400.000-500.000 de tone de grâu pentru asigurarea consumului intern", a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu. Potrivit acestuia, exporturile de grâu din recolta lui 2010, până la această dată, au fost de circa 1,65 milioane tone.

În privinţa majorării preţului la pâine şi la produse de panificaţie, Rădulescu a menţionat că acesta este dictat de piaţă şi este posibil să se întâmple dacă importurile se vor realiza la preţuri mai mari. "Dacă vom importa grâu cu un preţ mai mare decât preţul de pe piaţa internă, e normal ca acest lucru să se vadă în produsul final, respectiv în preţul pâinii. Şi piaţa mondială este foarte sensibilă la schimbări, iar preţurile sunt în creştere", a menţionat secretarul de stat.

Oficialul MADR estima la începutul lunii noiembrie că România va exporta circa 1,7 milioane tone de grâu din recolta anului 2010, dar va fi nevoită să importe o cantitate de circa 700.000 de tone în prima parte a lui 2011.
Acesta preciza, la acea vreme, că deşi exporturile de grâu se vor realiza cu sume între 190-210 euro/tonă FOB Constanţa, probabil importurile vor ajunge la 240-250 euro/tonă anul viitor.

Recolta totală de grâu a României a fost de 5,7 milioane de tone, în 2010, cu aproape 10 procente mai mult decât producţia anului 2009, din această cantitate 60-65% a fost bună pentru panificaţie. Necesarul intern de grâu este de 3 milioane de tone (250.000 de tone lunar), la care se adaugă alte 500.000 de tone de grâu ce vor fi utilizate pentru sămânţă.

Potrivit estimărilor făcute în august 2010 de Departamentul American de Agricultură (USDA), producţia mondială de grâu în 2010 a fost net inferioară celei din ultimii doi ani, cifrându-se la 645,73 milioane de tone, în scădere cu 15,34 milioane tone faţă de estimările de luna trecută. În 2009, producţia mondială de grâu s-a situat la 680,3 milioane de tone, iar în 2008 la 683,26 milioane de tone.

Deoarece consumul mondial este fixat la 665 milioane de tone, departamentul estima că se va apela la stocuri (174,76 milioane tone) pentru a asigura nevoile de grâu a planetei.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016