Exclusiv
Publicat in: Stiri
Scăderea preţurilor la alimente a fost principalul factor care a dus la temperarea inflaţiei anuale în iulie la 4,8-5,2%, susţinută şi de stabilizarea cursului de schimb, susţin analiştii, precizând că inflaţia ar putea coborî şi mai mult în lunile următoare.

"Cred că inflaţia va fi uşor negativă la nivel lunar, datorită preţurilor la produsele alimentare, dar şi la cele nealimentare, cum ar fi preţurile la gaze, care au scăzut. De asemenea, ar putea exista un impact favorabil şi din partea preţurilor la combustibili, iar scăderea preţurilor a fost ajutată şi de stabilizarea cursului de schimb", a spus, pentru NewsIn, economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.

El susţine că inflaţia lunară s-a plasat în intervalul -0,1% şi -0,3% în luna iulie, ceea ce a făcut ca inflaţia anuală să se plaseze în intervalul 4,8% şi 5%.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h



Anghel mai subliniază că efectul de bază puternic, faţă de 2008, va coborî inflaţia anuală mai mult în lunile următoare, ceea ce va ajuta BNR să readucă inflaţia în intervalul ţintit pentru finalul acestui an, de 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Şeful departamentului de cercetare al Volksbank România, Melania Hăncilă, crede că inflaţia lunară se va plasa la -0,1% în iulie, cea anuală situându-se la 5%.

"Este posibil ca inflaţia să coboare şi mai mult anul acesta, dar pe final de an mă aştept la o uşoară amplificare a presiunilor inflaţioniste, care vor duce inflaţia din nou la 5%", a spus Hăncilă.

Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica, estimează o inflaţie anuală de 5,1% în iulie, pe fondul unei inflaţii lunare de -0,01% şi spune, de asemenea, că preţurile ar putea continua să scadă în perioada următoare, "însă depinde de evoluţia preţului la petrol pe pieţele internaţionale dar şi de evoluţia ratei de schimb valutar".

Şi economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, se aşteaptă la temperarea puternică a inflaţiei atât în iulie, cât şi în august, inflaţia lunară ajungând la 0%.

"Scăderea tarifelor la gaze cu 5% creşte şansele ca inflaţia lunară din iulie să fie negativă. Prin urmare, rata anuală a inflaţiei ar trebui să ajungă de la 5,86% în iunie la 5,1%, nivel în apropierea căruia ar trebui să se menţină până în septembrie, pentru ca în ultimele luni din 2009 să coboare la 4,5%", a spus Dumitru.

Cu toate acestea, el susţine că evoluţia cursului de schimb ar putea aduce riscuri în privinţa inflaţiei, dacă vor apărea presiuni în sensul deprecerii leului în perioada următoare.

O estimare similară în privinţa inflaţiei din iulie are şi analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, care susţine că inflaţia lunară va fi de 0,1%, iar cea anuală de 5,2%.

Totodată, economistul senior al ING Bank România, Nicolae Alexandru Chidesciuc, mizează pe o inflaţie anuală de 5,2% în iulie.
"Probabil că inflaţia va atinge nivelul minim din 2009 în iulie. De aceea, chiar dacă va coborî sub 5%, ar putea fi doar o situaţie temporară, în opinia noastră, determinată de sezonalitate. Perspectivele inflaţioniste sunt în creştere atât pentru al doilea semestru din 2009, cât şi pentru primele şase luni din 2010. De aceea, ne aşteptăm ca BNR să fie prudent în privinţa politicii monetare", a comentat Chidesciuc.

Rata anuală a inflaţiei a coborât în iunie la 5,86%, de la 5,95% în mai, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit prognoza pentru inflaţia la finalul lui 2009 la 4,3%, de la estimarea anterioară de 4,4%, în raportul trimestrial asupra inflaţiei prezentat joi de guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

INS va prezenta marţi, 11 august, datele privind evoluţia preţurilor de consum în luna iulie a acestui an.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Pretul alimentelor la nivel global s-a majorat cu 2,6%. Zaharul si uleiul vegetal au avut cea mai mare crestere
Pretul alimentelor la nivel global s-a majorat cu 2,6%. Zaharul si uleiul vegetal au avut cea mai mare crestere
FAO masoara lunar modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale,...
Banca Mondiala: pretul alimentelor a ajuns la un prag periculos
Banca Mondiala a avertizat ca pretul alimentelor a atins un nivel periculos si a impins inca 44 de...
FAO: Pretul alimentelor pe plan mondial, record absolut in ianuarie
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a anuntat ieri ca preturile...
Pretul alimentelor provoaca tulburari politice greu de imaginat - reprezentant al Organizatiei Mondiale a Comertului
Cresterea preturilor produselor agricole a provocat “tulburari politice intr-o proportie pe care...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton