Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Preţurile alimentelor vor creşte după cel puţin o lună de depreciere continuă a leului
Preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu, a declarat, luni, că preţurile la alimente vor creşte după cel puţin o lună de depreciere continuă a leului, apreciind că unii producători şi comercianţi vor majora preţurile când vor ajunge la "profit zero".
Liderul sindical a precizat că majorări ale preţurilor la alimente pot apărea după cel puţin o lună de depreciere continuă a leului, iar dacă apar mai devreme, înseamnă că există producători şi comercianţi "inconştienţi", apreciind că legislaţia în acest domeniu este interpretabilă.
"Sunt puţini producători care ar apela la creşterea preţurilor, deoarece în această perioadă puterea de cumpărare scade, iar aceştia pot ajunge la faliment dacă majorează preţurile acum. De aceea vor încerca să reziste până la pragul zero de profit", a declarat, pentru Mediafax, Dragoş Frumosu.
Preşedintele FSIA consideră firească majoarea preţurilor în funcţie de deprecierea monedei naţionale, în condiţiile în care România importă 70 la sută carne, 80 la sută legume şi fructe, 30 la sută lapte pentru procesare, 330.000 de tone de zahăr brut din care se obţine zahăr rafinat, România consumând 550.000 de tone de zahăr pe an, ingrediente pentru industria cărnii, băuturilor răcoritoare, dulciurilor, conserve de legume şi fructe.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Liderul sindical susţine că România produce fructe şi legume maximum trei luni pe an şi importă lapte pentru că cel autohton nu îndeplineşte criteriile europene.
În luna decembrie, deprecierea monedei naţionale s-a resimţit în preţuri mai ales pe segmentul serviciilor, unde au avut loc scumpiri în medie cu 1,3%. Preţurile produselor alimentare au urcat, de asemenea, cu 0,52%, dar produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,47%.
Topul scumpirilor pe 2008 este condus de preţul gazelor, care a fost majorat cu 22,01%, urmat de sectorul alimentar, preţul mediu la brânză înregistrând anul trecut o creştere cu 20%, cel al laptelui de vacă cu 19,29% şi cel al uleiului cu 18,10%.
Banca Naţională a României a publicat, vineri, o rată de referinţă de 4,2655 lei/euro, cu 1,09 bani sub nivelul anunţat joi, când euro a fost cotat la 4,2764 lei.
Moneda naţională a încheiat anul 2008 la un curs de referinţă de 3,9852 lei/euro, în scădere cu 10,38% faţă de prima cotaţie valabilă anul trecut, când un euro valora 3,6102 lei.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura