Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preţurile cerealelor cresc rapid, lumea îndreptându-se cu paşi repezi spre o criză a alimentelor


Preţurile porumbului şi soiei au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele 30 de luni după ce guvernul american a redus în mod surprinzător estimările legate de recolte pentru principalele cereale, scrie Financial Times, citat de Ziarul Financiar.
La bursa de mărfuri din Chicago, preţul soiei a urcat cu 5,2%, până la 14,20 $/buşel (27,2 kg), cel mai ri­dicat preţ de la sfârşitul anului 2008. Departamentul de agricultură a anunţat că raportul intern sto­curi/ce­re­re va atinge cel mai scăzut nivel din aproape un secol.

Preţul porumbului a avansat cu 5%, până la 6,37$/buşel (25,4 kg), cel mai ridicat nivel din iulie 2008.

Adăugând şi creşterea de ieri, preţul porumbului a avansat cu 94% faţă de valoarea din iunie, soia a câştigat 51%, iar grâul 80%. Pe parcursul lui 2010, porumbul s-a scumpit cu 61%, iar soia şi grâul cu peste 40%.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Creşterea preţurilor vine după ce Organizaţia pentru Agricultură şi Alimente din cadrul Naţiunilor Unite a avertizat că s-ar putea înregistra o nouă criză a alimentelor, de genul celei din 2008, dacă preţurile vor continua să crească. Preţul alimentelor la nivel mondial a avansat cu 25%, conform ONU. Tendinţa devine un motiv important de îngrijorare în ţările aflate în curs de dezvoltare.

Deşi temerile oficialilor sunt temperate de preţurile stabile la orez, aceştia avertizează că o perioadă susţinută de preţuri ridicate, în special la cereale cum ar fi grâul, ar afecta ţările mai sărace.

"Este foarte clar. Dacă vor apărea probleme în sezonul următor, vom asista la noi maxime istorice ale preţurilor la porumb şi soia", este de părere Dan Basse, preşedinte al AgResource din Chicago.

Traderii sunt în special îngrijoraţi de preţul uleiului vegetal, extrem de important pentru ţări în curs de dezvoltare.

Departamentul american al agriculturii a anunţat că raportul stocuri mondiale/cerere va atinge în acest an "niveluri nemaiînregistrate de la mijlocul anilor '70, reflectând o creştere accelerată a consumului de ulei vegetal pentru alimente şi carburanţi".

Statele Unite sunt cel mai mare furnizor de porumb, acoperind mai mult de jumătate din necesităţile de import la nivel mondial.

Porumbul este de asemenea important în hrana animalelor, scăderea stocurilor reflectând în parte cererea în creştere de carne de pe pieţele emergente. Producţia record de etanol din Statele Unite va absorbi de asemenea aproape 40% din recolta americană.

Creşterea puternică a preţurilor din sectorul agriculturii a îmbunătăţit perspectivele sectorului agroalimentar din Statele Unite. Cargill, cel mai mare trader de materii prime alimentare, a anunţat o triplare a profiturilor în trimestrul doi al anului său fiscal faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton