Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Preturile oualor nu vor scadea in pofida reglarii pietii undeva la jumatatea lunii martie
Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) estimeaza ca piata oualor se va regla la mijlocul lunii martie din punct de vedere al ofertei deoarece va intra pe piata libera productia de oua din gospodariile taranesti.
Presedintele UCPR, Ilie Van a declarat ca: "Lipsa oualor de pe piata interna este cauzata de schimbarea custilor pentru gainile ouatoare la nivelul intregii Uniuni Europene. Acest lucru a adus o crestere a preturilor la ouale din import, dar si din productia interna pentru ca aceasta asigura in perioada de iarna doar aproximativ 75% din consumul lunar. Daca la inceputul anului producatorii interni vindeau ouale la poarta fermei cu 0,35 - 0,40 lei bucata, fara TVA, acum pretul este cu aproape 40% mai mare, respectiv de 0,50 - 0,55 lei pe bucata, fara TVA. Din importuri, cele mai multe cantitati de oua veneau din Polonia, tara unde producatorii nu si-au modernizat fermele de pasari, iar cele care respecta normele UE intra pe piata la preturi de 0,58 - 0,62 lei pe bucata. Consider ca dupa 15-20 martie piata se va regla, deoarece apare oferta din gospodariile taranesti si scad vanzarile pentru ouale produse in fermele industriale".
In ultima saptamana, pretul oualor a crescut in timp record in supermarketuri, de la 0,5 - 0,6 lei pe bucata, la un leu si chiar 1,2 lei pe bucata.
Presedintele UCPR a precizat ca, dupa reglarea pietei, preturile oualor vor scadea la producatori, nu la nivelul celor inregistrate la inceputul anului, dar vor fi in mod sigur mai mici decat in prezent, ceea ce nu se va intampla si in supermarketuri.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
"Producatorii nu au dublat preturile la oua, in ciuda unei oferte scazute din piata si a investitiilor facute in sistemul de crestere. Supermarketurile au profitat de oferta scazuta si au dublat preturile. Sunt convins ca preturile la oua in supermarketuri nu vor scadea, pentru ca asa s-a mai intamplat si cu alte produse alimentare, chiar daca producatorii le vor reduce la poarta fermei. Din pacate, autoritatile nu pot face mare lucru in acest sens pentru ca nu avem legislatie", a explicat Ilie Van.
Potrivit sursei citate, cei mai multi producatori interni au costuri de productie mai ridicate decat cei din alte tari europene, fiindca, prin introducerea normelor europene de crestere a gainilor ouatoare, ei au schimbat in totalitate sistemul de crestere, de la cel in baterii, la cel pe sol, in loc sa investeasca doar in baterii imbunatatite cum au facut majoritatea producatorilor europeni.
"Multi producatori romani de oua au costuri mai ridicate odata cu trecerea la alt sistem de crestere a gainilor ouatoare, adica din 3 - sistemul in custi, in 2 - la sol, comparativ cu cei din UE, care au investit doar in imbunatatirea custilor existente", a aratat seful UCPR.
Ilie Van a subliniat ca principalele probleme ale sectorului avicol sunt legate de evaziunea fiscala, ce reprezinta circa 25% din totalul pietei, dar si de concurenta puternica a productiei de oua provenite din gospodariile taranesti, mai ales in perioada de vara.
Conform directivelor europene, productia romaneasca de oua de consum este realizata dupa patru coduri, codul 3 fiind cel consemnat pe ouale obtinute de la gainile crescute in baterii conventionale si imbunatatite. Legislatia UE nu impune cresterea exclusiva la sol, conform codului zero (ecologic), unu sau doi, ci doar obliga la unele imbunatatiri ale bateriei conventionale, cu aprobarea utilizarii, iar aceste conditii trebuiau respectate incepand cu 1 ianuarie 2012.
Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), la mijlocul lunii decembrie 2011, Romania detinea 29 de exploatatii care se aflau in situatia de a nu corespunde normelor europene in privinta cresterii pasarilor, desi 18 dintre acestea au anuntat ca se vor alinia pana la finele lui 2011. De asemenea, alte noua exploatatii comerciale vor face investitiile pentru a respecta normele europene pana la finele lunii iunie 2012, in situatia de a fi inchise fiind doar doua exploatatii.
UCPR considera ca la ora actuala in sistemul avicol sunt respectate standardele europene de crestere pentru mai mult de 95% din efectivele totale de cinci milioane de gaini ouatoare. Sectorul avicol din Romania a investit din 2007 si pana in prezent intre 150 si 200 de milioane de euro pentru schimbarea custilor pentru gainile ouatoare, in conformitate cu normele europene.
In Romania exista, in prezent, circa 150-200 de producatori de oua, dintre care 35 mari, ce realizeaza 85% din productie. Productia anuala de oua se ridica la aproximativ 1,36 de miliarde bucati.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi