Publicat in: Stiri
PRO AGRO: Nu putem rezista in continuare cu TVA de 24%
Romanii consuma de 1 Mai 30 de milioane de mici, insemnand peste 7% din cantitatea cumparata intr-un an intreg. Media este de 3 mici pe cap de locuitor, pe care ii platim cu un TVA de 24%. Daca valoarea adaugata pentru produsele din carne ar fi redusa la 5%, cetateanul roman si-ar permite, cu acelasi buget, sa cumpere 4 mici, se precizeaza intr-un comunicat emis de Federatia Nationala PRO AGRO.
„La momentul la care dumneavoastra veti fi pus pe gratar acesti mici, veti fi platit deja statului roman  o buna parte din valoarea lor . Iata cum 5 mici, din cei 25 ca valoare, se duc la bugetul statului, determinand ca romanii sa aiba pe masa cu 5 mici mai putin. Daca valoarea adaugata pentru aceste produse ar fi in loc de 24 – 5% , 4 din cei 5 mici care tocmai au plecat la bugetul statului, ar ramane pe gratar pentru familiile dumneavoastra. Acest lucru nu este ceva rau in sine, pentru ca din micii care pleaca la bugetul statului, romanii isi platesc spitalele, isi platesc gradinitele copiilor, isi platesc drumurile pe care circulam. Probleme este ca, de cele mai multe ori, cei 5 mici nu ajung in bugetul statului roman, ci ajung in evaziunea fiscala, un concurent neloaial al industriei carnii”, a declarat Alex Jurconi, presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO, in cadrul unei conferinte de presa.  

In timp ce, de exemplu, pentru un kg de ceafa de porc, TVA de 24% impune consumatorului sa scoata din buzunar cca 20 lei/kg, reducerea pana la 5%, care reprezinta valoarea medie europeana,  ar impune un pret de  16, 9 lei/kg . De asemenea, in cazul carnii de  pui,  daca s-ar aplica reducerea de TVA de la 24% la 5%, in loc de 21,5 lei/kg, romanul ar plati 18,2lei/kg, iar in cazul micilor, de la 15,5lei/kg, cheltuiala, pentru aceeasi cantitate, ar ajunge la 13,1 lei, se precizeaza in comunicatul emis de Federatia Nationala PRO AGRO. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


„Nu putem rezista in continuare cu TVA de 24 %. Problema este ca prea putini platim prea mult. Ne-am dori ca fiecare dintre cei care sunt participanti la procesul de productie si procesare a carnii sa-si plateasca taxele. Taxe mai putin, dar colectate de la noi toti. Ne-am dori foarte tare ca Guvernul Romaniei sa inteleaga acest mesaj si vom fi pregatiti printr-un document de pozitie pe care il cream cu Camera Consultantilor Fiscali, partenerii nostri, sa identificam argumentele necesare pentru ca in urmatoarea intalnire cu Fondul Monetar International, Guvernul Romaniei sa aiba puncte de vedere solide, bazate pe date si explicatii corecte, coerente, pentu ca acest TVA sa ajunga la o valoare ca cea din Europa, intre 0 si 10%. Noi credem ca 5 % este ceea ce isi poate permite Romania si detinem, credem noi, o solutie in acest sens. Suntem in faza in care ne argumentam punctul de vedere, insa am mai spus-o si o spun, am transmis o provocare, in perspectiva unei conferinte nationale dedicata taierii TVA la carne si la produsele din carne, care va avea loc pe data de 10 iunie”, a mai precizat Jurconi.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Perchezitii la un mare distribuitor de legume si fructe, suspectat de evaziune fiscala
Perchezitii la un mare distribuitor de legume si fructe, suspectat de evaziune fiscala
Anchetatorii au descins in aceasta dimineata, la sediile a noua societati comerciale si la...
Microcredite pentru fermieri acordate de Federatia Nationala Pro Agro
Microcredite pentru fermieri acordate de Federatia Nationala Pro Agro
Potrivit lui Alex Jurconi, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, microcreditele agricole fac...
Aproape jumatate din brutariile controlate ieri de politisti faceau evaziune fiscala
Aproape jumatate din brutariile controlate ieri de politisti faceau evaziune fiscala
Dupa cum ati putut afla ieri din rubrica de Stiri a Agroromania, 100 de politisti de investigare a...
Giurgiu: Evaziune fiscală de aproape 200.000 lei din comerţul cu cereale
O femeie în vârstă de 26 de ani din satul Sinteşti, comuna Vidra, judeţul Ilfov, este...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016