Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Productia de miere va scadea anul acesta cu 30 la suta, din cauza secetei
Apicultorii estimeaza ca vor obtine doar 16-17 mii de tone de miere fata de 22-24 de mii de tone, atat cat este media anuala.
Lipsa precipitatiilor nu i-a afectat doar pe fermierii din sectorul vegetal, avand efecte negative si pentru crescatorii de albine, care au anuntat deja ca productia de miere din acest an va fi cu aproximativ 30 la suta mai mica decat cea obtinuta in mod obisnuit.
Anuntul vine din partea presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Albine, Ion Fetea, care spune ca productia de miere din acest an va fi de 16-17 mii de tone, fata de 22-24 de mii de tone, atat cat este media anuala. Potrivit acestuia, aceasta diminuare a productiei se datoreaza atat secetei cat si depopularii familiilor de albine.
„Productia de miere din acest an va fi undeva la 60 — 65%, adica in jurul a 16.000—17.000 de tone din productia medie anuala de 22.000 — 24.000 de tone, insa demult nu am mai reusit sa obtinem astfel de productii. Practic, productia va fi comparabila cu cea din 2014, cel putin pe culesul din primavara. Daca anul trecut ne-a salvat floarea soarelui, acum ne-a salvat salcamul. A venit seceta aceasta cumplita si am avut probleme si cu depopularile familiilor de albine. Pe partea de sud-vest, in judetul Timis, au fost depopulari de pana la 50 — 60% la unele familii de albine, iar cauzele sunt multiple. In primul rand ar fi seceta, dar si tratamentele cu pesticide, cu neonicotinoide si schimbarile de clima. Au avut influente foarte mari variatiile de temperatura, de la 1-2 sau 5 grade Celsius noaptea la 40 de grade ziua”, a declarat in acest sens Ion Fetea.
Exceptand zona de vest a tarii, la mierea de salcam s-a inregistrat o productie normala in 2015 care acopera 90% din productia anuala, pe rapita, productia de miere a fost undeva la 70%.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome
Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...
valabila 48h
Apicultorii au inceput deja demersurile si chiar in aceasta saptamana vor avea discutii cu reprezentantii Ministerului Agriculturii pentru obtinerea unui sprijin financiar in vederea asigurarii rezervei de hrana pentru iernat.
„Aceste depopulari au venit pe fondul unei ierni ciudate, am avut sesizari ca in iarna au murit peste 150.000 de familii de albine pentru ca s-au depopulat din cauza lipsei de hrana de calitate si a lipsei polenului in toamna si cred ca asa se va intampla si anul acesta pentru ca este singura sursa care ajuta la dezvoltarea puietului. In aceasta saptamana vom avea discutii la Ministerul Agriculturii sa vedem daca putem obtine un sprijin financiar in vederea asigurarii rezervei de hrana pentru iernat”, a subliniat Fetea.
In ceea ce priveste cresterea pretului mierii, Fetea a precizat ca prognozele in acest sens sunt greu de facut pentru ca piata nu a fost atat de solicitanta.
„Din punct de vedere al pretului nu m-as hazarda sa fac prognoze, chiar daca pretul mierii a crescut la achizitie, mai ales la salcam. A fost un an ciudat, cu toate ca am avut productie, piata nu a fost atat de solicitanta pentru acest produs si chiar s-au oprit si exporturile pe care speram sa le reluam in septembrie. In primul rand, a fost excedent de miere de salcam in Europa, iar pe de alta parte, a fost impactul de miere deschisa la culoare provenita din Argentina. Germania a adus in acest an multe tone de miere din Argentina ca sa cupajeze mierea. Nu cred ca ar trebui sa creasca pretul pentru ca exista miere in Europa si chiar si la noi se importa 10—15% din ceea ce consumam. De asemenea, in al treilea rand, abia am scazut pretul la miere cu circa 12% odata cu reducerea TVA si oricum nu se prea cere miere in Romania”, a mai declarat presedintele ACA.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura