Exclusiv
Publicat in: Stiri
În încercarea de a-i determina pe oficialii europeni să recunoască deosebita calitate a produselor noastre tradiţionale, reprezentanţii Ministerului Agriculturii vor finaliza luna aceasta un proiect european în valoare de 170.000 euro, finanţat cu 150.000 euro din fonduri europene şi 20.000 din bugetul ministerului de resort. Proiectul, realizat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Pescuitului din Franţa, este destinat dezvoltării sistemului de calitate a alimentelor pentru produsele agroalimentare protejate.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) agenţiei NewsIn, proiectul "Dezvoltarea sistemului de calitate a alimentelor pentru produsele agro-alimentare protejate (produse cu denumire de origine, cu indicaţii geografice şi certificat de specialitate protejată)" a început în data de 28 noiembrie şi are o durată de implementare de nouă luni, respectiv până la data de 25 iunie.

Activităţile desfăşurate în cadrul proiectului sunt structurate pe cinci componente, respectiv evaluarea situaţiei actuale a sectorului, informaţii generale pentru sectorul administrativ şi pentru partenerii din cadrul filierei, instruirea personalului pe sistemul "formarea de formatori", elaborarea procedurii de control, a supervizării şi a altor documente relevante, precum şi evaluarea conştientizării consumatorilor asupra produselor de calitate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


De asemenea, pe parcursul perioadei de implementare a proiectului, experţii francezi au desfăşurat misiuni permanente care au avut drept obiectiv principal instruirea personalului din structura administrativă responsabilă, precum şi instruiri ale producătorilor interesaţi pentru solicitarea protecţiei denumirilor geografice (DOP/IGP/STG). În plus, specialiştii din Franţa au elaborat unele recomandări şi propuneri referitoare la consolidarea cadrului legislativ naţional astfel încât să fie asigurate posibilităţile de implementare a cerinţelor prevăzute de regulamentele comunitare.


Conform Ministerului Agriculturii, experţii din cadrul MAPDR vor asigura sustenabilitatea proiectului după finalizarea perioadei de implementare.
Directorul executiv al Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti (ONPTER), Lucia Romanescu, declara recent pentru NewsIn că producătorii a cinci alimente tradiţionale, cârnaţi de Pleşcoi, brânza de burduf din zona Branului, virşliul din Hunedoara, pita de Pecica şi salamul de Nădlac, vor începe anul acesta întocmirea documentaţiei pentru obţinerea protecţiei europene de denumire geografică. Până în prezent, România a trimis la Bruxelles doar un singur produs pentru obţinerea protecţiei geografice de calitate, magiunul de Topoloveni.

Citeste mai mult in Curierul National

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Sase producatori lupta pentru recunoasterea europeana a carnatilor de Plescoi
Sase producatori lupta pentru recunoasterea europeana a carnatilor de Plescoi
Carnatii de Plescoi au sanse mari sa devina al patrulea produs traditional romanesc protejat la...
Novacul afumat, cascavalul de Saveni si carnatii de Plescoi, urmatoarele produse ce vor fi inregistrate la nivel european
Novacul afumat, cascavalul de Saveni si carnatii de Plescoi, urmatoarele produse ce vor fi inregistrate la nivel european
Potrivit unei informari prezentate in Guvern de catre ministrul Agriculturii, Achim Irimescu,...
Magiunul de Topoloveni a ajuns pentru prima data in America, pe bani europeni
Magiunul de Topoloveni a ajuns pentru prima data in America, pe bani europeni
Promovarea Magiunului de prune Topoloveni, continua la nivel international, iar la inceputul...
Buzau: Sapte produse traditionale din zona Plescoi au fost atestate la nivel national
Buzau: Sapte produse traditionale din zona Plescoi au fost atestate la nivel national
Sapte noi produse traditionale specifice Buzaului, indeosebi zonei Plescoi,au fost recent atestate,...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton