Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 13-18 aprilie

prognoza-agrometeorologica-13-18-aprilie

Pentru intervalul 13-18 aprilie, Agentia Nationala de Meteorologie prognozeaza o vreme in general normala sub aspect termic, in aproape toata tara.


Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 3...16°C in cea mai mare parte a zonelor de cultura, valori apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 5...22°C, la nivelul intregului teritoriu agricol.
Temperatura minima a aerului va oscila intre 0...10°C, in toate zonele de cultura. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 6...18°C la scara intregii tari, favorabila parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare si rasarire) la culturile infiintate pana in prezent, precum si continuarii insamantarii culturilor de primavara (floarea-soarelui, porumb, sfecla de zahar, cartof, etc.).

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate accesibila plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, in Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, nordul si centrul Transilvaniei, estul Maramuresului, local in sud-estul Dobrogei, vestul si centrul Moldovei. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica), se vor inregistra in Banat, Crisana, pe suprafete agricole extinse din Maramures, Moldova, Dobrogea, sudul si centrul Transilvaniei, estul Munteniei.

In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de apa va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si local deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), in majoritatea regiunilor agricole. In Oltenia, pe suprafete extinse din Muntenia, sudul si centrul Moldovei, local in sudul Dobrogei, rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime.

Starea de vegetatie a culturilor agricole
 
Ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor agricole vor fi in general normale in cea mai mare parte a teritoriului si mai intense pe suprafetele agricole cu o buna aprovizonare cu apa a solului. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si buna la speciile de toamna infiintate in epoca optima, iar in semanaturile intarziate fenologic, precum si pe terenurile afectate de seceta pedologica, starea de vegetatie se va mentine medie si slaba.

Orzul si graul de toamna semanate in perioada optima isi vor continua fazele de infratire (70-100%) si alungirea paiului (20-100%), totodata fiind posibila declansarea inspicarii (10-20%), indeosebi pe unele areale din sudul si vestul tarii.

In Dobrogea, Muntenia, Moldova si Transilvania, la cultura de rapita se va semnala infrunzirea (12-18 frunze), alungirea tulpinii (30-100%) si aparitia inflorescentelor (10-70%), indeosebi pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

In cea mai mare parte a plantatiilor, pomii fructiferi (soiurile extratimpurii si timpurii de cais, piersic, cires, visin, prun) vor parcurge inflorirea si legarea rodului la cais. Speciile pomicole de semintoase se vor afla la inmugurire, dezmugurire si inflorire.

La vita de vie predominante vor fi fazele de “plans” si inmugurire in majoritatea podgoriilor, precum si dezmugurire la soiurile timpurii de masa.
Culturile de primavara semanate pana in prezent se vor afla in primele faze de vegetatie, respectiv germinare, rasarire si aparitia primelor frunze. De asemenea, la speciile prasitoare se vor continua lucrarile de semanat.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole specifice (pregatirea patului germinativ, semanat, fertilizari, erbicidari, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfasura in conditii bune, indeosebi pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

Specialistii recomanda in perioada urmatoare pregatirea patului germinativ si continuarea insamantarilor de primavara pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului si fertilizarea faziala a semanaturilor de toamna cu ingrasaminte minerale si foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK).
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016