Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiect de refacere a plantatiilor pomicole, pe agenda consilierilor judeteni din Constanta
Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa investeşte 1,2 milioane de lei pentru realizarea unui program de cercetare şi refacere a plantaţiilor de pomi fructieri, în perioada 2011-2013, proiectul fiind aprobat, joi, într-o şedinţă a consilierilor CJ.
Potrivit preşedintelui CJ, Nicuşor Constantinescu, programul va fi derulat în parteneriat cu primăriile, cu staţiunile de cercetare pomicolă, instituţiile de învăţământ, cultivatorii privaţi şi cu alte persoane fizice sau juridice interesate, în acest sens urmând să se încheie un acord de parteneriat.
"Scopul programului este refacerea plantaţiilor de pomi fructieri, precum şi înfiinţarea de noi livezi în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, care să valorifice specificul de sol şi climă din judeţul Constanţa, să protejeze cadrul ecologic natural şi să contribuie la prevenirea deşertificării Dobrogei", a precizat Constantinescu.
Iniţiatorul proiectului, vicepreşedintele CJ Constanţa, Cristian Darie, a declarat, că în judeţul Constanţa sunt "foarte multe dealuri terasate şi goale, dealuri unde cândva au fost livezi, iar acum sunt pline de mărăcini".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Darie a precizat că, potrivit statisticilor oficiale, în 1990 în judeţul Constanţa erau peste 7.000 de hectare cu livezi, iar în prezent mai sunt doar circa 3.000 de hectare, multe dintre aceste livezi fiind 'îmbătrânite'.
"În zona Topalu, erau peste 400 de hectare cu livadă de cais, cea mai mare din Europa. Acum dacă mai sunt 200 de hectare, pentru că a venit un şmecher şi a tăiat jumătate din livadă", a afirmat vicepreşedintele CJ.
Potrivit acestuia, prin proiectul de refacere a plantaţiilor de pomi fructiferi, administraţia judeţeană vrea să "readucă plăcerea oamenilor în a creşte şi a planta copaci", fiind vizaţi mai ales copiii.
"Vrem să înfiinţăm livezi pe lângă toate unităţile de învăţământ. Dacă şcoala are teren, îl folosim pe acela, dacă nu are, va primi, printr-un acord cu Consiliul Local, un teren de 3.000 - 5.000 de metri pătraţi. Elevii împreună cu specialiştii în domeniu vor face plantarea, vor îngriji pomii. Se vor putea face lecţii în natură cu profesorii de biologie, elevii vor putea învăţa cum se taie un pom, cum se tratează pentru a creşte sănătos. Suntem convinşi că, prin acest program care este unul foarte ambiţios, chiar dacă poate noi nu vom mai primi rezultatele finale, copiii care astăzi vor începe să participe la asemenea proiecte, când vor fi maturi vor avea poate mai multă dragoste faţă de natură şi copaci decât noi", a afirmat Cristian Darie.
În proiectul de hotărâre aprobat de consilierii judeţeni este menţionat că loturile demonstrative şi cu caracter de cercetare înfiinţate, care vor rămâne pe terenurile cultivatorilor privaţi sau ale unităţilor administrativ teritoriale, vor constitui modele pentru cei care vor să înfiinţeze livezi.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News