Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
R. Moldova: Discutii si consultari directe cu producatorii agricoli privind politicile agricole, la Balti
Reuniunea de la Balti a producatorilor agricoli din Drochia, Glodeni, Rascani, Balti si Sangerei, axata pe discutarea problemelor si solutiilor in agricultura, a incheiat seria dialogurilor asupra Caietului de politici agricole, initiate de Federatia Nationala a Patronatului din Agricultura si Industria Alimentara (FNPAIA) din Repubica Moldova. Aceste intalniri au fost desfasurate in perioada august-octombrie 2010 in unsprezece localitati din Republica Moldova.
„Agricultura moldoveneasca are foarte multe probleme, chiar daca exista previziuni ca preturile la alimente vor creste in urmatorii ani cu 40 la suta”, a afirmat, in debutul mesei rotunde, Mihai Vronschih, membru-corespondent al Academiei de Stiinte a Moldovei, presedintele Asociatiei regionale a Producatorilor Agricoli.
Masa rotunda de la Balti, consacrata Caietului de politici agricole a fost moderata de Presedintele Federatiei Nationale a Patronatului din Agricultura si Industria Alimentara din Moldova, Alexandru Slusari.
„Acest Caiet de politici agricole ne va ajuta sa spunem cu voce puternica ce asteptam de la stat in acest domeniu si ce trebuie sa facem noi”, a afirmat Presedintele FNPAIA, la reuniunea de la Balti, care a fost precedata de o serie de mese rotunde, organizate in august, septembrie si octombrie, inclusiv la Causeni, Orhei, Stefan Voda, Soroca, Cahul, Hancesti si Edinet.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Unul din mesajele-cheie ale discutiilor a vizat nevoia de consolidare a eforturilor si ideilor, pentru ca, asa cum au marturisit producatorii agricoli, „impreuna ne facem vocea mai puternica si auzita”.
Caietul de politici FNPAIA in domeniul agricol, elaborat si discutat in cadrul unui proces participativ, contine acum opiniile si recomandarile antreprenorilor agricoli din tara privind solutionarea problemelor prioritare in agricultura si industria alimentara si va servi drept instrument de pledoarie in fata autoritatilor si partenerilor.
Politicile pe care le vizeaza Caietul de politici FNPAIA cuprind politicile fundamentale, politici privind producerea si comercializarea produselor agricole, subventionarea agriculturii, politicile fiscale si vamale, piata financiara, cele privind combaterea monopolismului, politicile privind mediul ambiant si dezvoltarea zonelor rurale, sistemul de asigurari sociale si de asistenta medicala, politicile funciare, statutul juridic al bunurilor agricole fostelor gospodarii colective, privind forta de munca, invatamantul in agricultura etc.
Primele dialoguri cu participarea antreprenorilor agricoli au fost moderate, impreuna cu conducatorii FNPAIA, de catre Jean-Marie Standaert, Consilier Special al Programului Olandez de Cooperare cu Organizatiile Patronale (DECP, Dutch Employers' Cooperation Programme), care a ajutat, acum cativa ani, Federatia Patronatului din Agricultura din Moldova la elaborarea politicilor in domeniul dialogului social, negocierilor colective si conventiilor colective de munca.
Federatia Nationala a Patronatului din Agricultura si Industria Alimentara (FNPAIA) din Moldova a fost fondata in 2003, avand misiunea de creare a conditiilor favorabile intreprinderilor din ramura agriculturii si industriei alimentare si reprezentarea acestora in relatiile cu autoritatile publice si angajatii. De asemenea, FNPAIA urmareste cresterea bunastarii producatorilor agricoli si imbunatatirea vietii familiilor de agricultori prin exprimarea si promovarea intereselor acestora.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura