Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rase de porci: Negru de Strei


Porcul Negru de Strei este o rasa românească formată în depresiunea Haţegului de-a lungul râului Strei. Primele exemplare au aparut in a doua jumatate a secolului 19, prin încrucişări nedirijate ale rasei locale Stocli cu rasele Mangaliţa, Cornwall, Berk.

Condiţiile de mediu în care creşte porcul de Strei sunt destul de aspre din punct de vedere al temperaturilor medii anuale. De asemenea, specificul zonei nu este favorabil cultivarii cerealelor, astfel că în hrana porcilor de Strei se utilizează în măsură apreciabilă păşunea naturală, la care se adaugă deşeuri culinare şi puţine concentrate.



Conform wikipedia, cu trei luni înainte de sacrificare porcii se supun unei alimentaţii pentru finisare bazată îndeosebi pe porumb. Porcul Negru de Strei este de talie mijlocie spre mare cu corpul turtit lateral şi se încadrează în tipul de producţie mixt de carne şi grăsime.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Capul este mijlociu spre mare, îngust, cu râtul lung şi cu profilul foarte uşor concav, aproape drept. Urechile sunt mari şi blegi (aplecate) asemănătoare cu ale rasei Marele Negru. Gâtul este de lungime mijlocie, îngust şi cu musculatura destul de redusă. Trunchiul este potrivit de lung dar cu lărgimea redusă fiind turtit lateral. Linia superioară a corpului este concavă. Pieptul este stâmt. Greabănul, spinarea, şalele şi crupa sunt înguste, slab îmbrăcate în musculatură.

Abdomenul este puţin descins şi prezintă pe partea inferioară 10-12 sfârcuri. Membrele sunt lungi şi subţiri, dar rezistente asigurând o bună mobilitate a animalelor pe păşune. Părul este de culoare neagră, neted (ca la Cornwall) sau uşor ondulat (caracter moştenit de la Mangaliţa) unele exemplare putând avea extremităţile albe ca şi rasa Berk.

Perimetrul toracic este de 122 cm; lungimea corpului de 132 cm. În ansamblu, porcul Negru de Strei se aseamănă cu rasa Cornwall, dar are talia mai mică, este mai puţin dezvoltat şi mai puţin precoce. Scroafele adulte cu greutatea corporală de 150-160 kg, iar vierii 180-190 kg. Animalele sunt rustice, rezistente şi valorifică bine păşunea, fapt pentru care s-au menţinut în zona de formare până în prezent. Carnea este de calitate, slănina este gustoasă. Este puţin pretenţios la hrană şi adăpostire. Prolificitatea scroafelor este de 8-9 purcei.

Greutatea purceilor la naştere este de 1-1,2 kg, iar la înţărcare, la vârsta de opt săptămâni 12-14 kg/cap dovadă că scroafele au o capacitate de alăptare bună. Scroafele sunt bune mame şi slăbesc mult în timpul alăptării.

Precocitatea este mediocră spre slabă; tineretul se montează pentru prima dată la 12 luni. Se pretează bine pentru îngrăşarea mixtă, tineretul peste greutatea de 50-60 kg (în perioada de îngrăşare propriu-zisă) poate realiza sporuri medii zilnice de 650 g, în condiţii de alimentaţie corespunzătoare.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.67 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016