Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Remes si Muresan nu au raspuns solicitarii comisiei de ancheta privind irigatiile


Fostii ministri din perioada guvernarii CDR Ioan Avram Muresan si Decebal Traian Remes nu s-au prezentat, miercuri, la audierile din cadrul Comisiei parlamentare de ancheta privind situatia sistemelor de irigatii, precum si a altor sectoare de imbunatatiri funciare.

Presedintele comisiei, deputatul democrat-liberal Valeriu Tabara, a anuntat ca va reinnoi, pentru saptamana viitoare, invitatiile adresate fostului ministru taranist al Agriculturii Ioan Avram Muresan si celui liberal al Finantelor Decebal Traian Remes, care, potrivit informatiilor colectate de comisie, au cunostinta despre derularea programului RomAg si modalitatile de plata a contractului privind achizitionarea unor utilaje in valoare de peste 100 de milioane de dolari de la firma americana Transchem.


"Sper ca vor veni amandoi, in special Muresan, care a fost si parlamentar, intelege si stie care sunt bazele regulamentare si ale legalitatii in cazul unei solicitari din partea unei comisii parlamentare de ancheta", a afirmat Tabara.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

El a spus ca "e posibil ca invitatiile sa nu fi ajuns la timp", cu toate ca Muresan a fost contactat si prin intermediul "unor colegi".

Potrivit presedintelui comisiei de ancheta, cei doi trebuie sa participe la audieri deoarece "au niste responsabilitati mari pe domeniul sistemului de imbunatatiri funciare". "Dupa a doua invitatie se vor situa dincolo de prevederile legii", a precizat Tabara.

Numele celor doi a iesit la iveala in urma audierii fostului director general al SNIF Luigi Berghes, care a afirmat ca unul dintre principalele motive ce stau la baza disolutiei sectorului actual de imbunatatiri funciare este "incompetenta si, posibil, dezinteresul motivat" a cel putin sase ministri.

Cei sase ministri fie au initiat sau au participat intr-un fel sau altul la derularea programului RomAg 98, fie au avut cunostinta "cu lux de amanunte" despre acesta, a sustinut el.

Potrivit lui Berghes, acesti ministri sunt Dinu Gavrilescu - sub mandatul caruia a debutat programul RomAg 98, Ioan Avram Muresan - care ar fi stiut toate amanuntele legate de program, Ilie Sarbu - care, de asemenea, a cunoscut aspectele programului, "dar nu a facut nimic spre a remedia aceasta stare de fapt" si Gheorghe Flutur care nu "a intreprins nimic pentru tragerea la raspunderea a vinovatilor".

Cel de-al saselea fost ministru acuzat este Decebal Traian Remes, despre care Luigi Berghes afirma ca "a avut cunostinta de toate aceste lucruri si poate le-a cunoscut cel mai bine", intrucat acesta, in calitate si de fost ministru de Finante, a semnat cele doua scrisori de garantie guvernamentala care au "pagubit" statul roman cu peste 100 de milioane de dolari.

Potrivit documentelor depuse de Berghes, RomAg 98 era un program de modernizare a agriculturii, care a fost implementat in Romania de o firma americana. Astfel, firma privata "de apartament" Transchem Finance & Trade Corp, "inregistrata intr-un paradis fiscal din Florida", urma sa acorde sprijin tarilor emergente din sud-estul Europei pentru modernizarea agriculturii. Tot acest program presupunea alcatuirea unor "pachete agricole" care cuprindeau masini, utilaje, tehnologie pentru lucrul unor module de 650 de hectare de teren agricol.

Aceste pachete erau exportate de firma Transchem din SUA in tarile aplicante, urmand sa fie vandute fermierilor privati din acele tari care indeplineau un set de conditii, cu facilitatea platii in zece rate bianuale, timp de cinci ani, in produse agricole si nu in bani. Intregul program avea la baza garantia acordata de guvernele tarilor aplicante in favoarea firmei din SUA si a bancii finantatoare - Citi Bank. In cazul Romaniei s-au constituit doua scrisori de garantie guvernamentala, semnate de fostul ministru de Finante Decebal Traian Remes.

Odata legiferat, programul RomAg a fost implementat din 1998, iar RAIF - fosta Regie a Imbunatatirilor Funciare, transformata ulterior in SNIF - a fost desemnata ca importator de utilaje si echipamente in cadrul programului, cu toate ca, regie fiind, nu avea calitate intr-un contract comercial extern.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016