Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reprezentantii patronatelor si sindicatelor din agricultura si industria alimentara s-au intalnit cu cei din cadrul Ministerul Agriculturii ieri si au definitivat modificarile la codul de bune practic
Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) considera ca actualul proiect de ordonanta de urgenta privind transpunerea Codului de bune practici, prezentat de Ministerul Agriculturii, este partinitor si incorect, intrucat a exclus toate punctele de vedere ale asociatiei, potrivit AMRCR, informeaza NewsIn.
Proiectul de OUG "a exclus toate punctele de vedere ale AMRCR exprimate in scris atat anul trecut cat si la recenta intalnire de la Ministerul Agriculturii din 17 februarie 2009, trateaza doar ultima veriga din lantul productie-distributie de produse alimentare, creaza discriminare intre jucatorii de pe acest lant si impune restrictii numai cu privire la comerciantii finali (de exemplu, termenul de plata este impus doar acestor comercianti, nu si pentru cei aflati pe restul lantului)", a anuntat AMRCR luni, intr-un comunicat de presa.
Asociatia mai considera ca acest proiect de ordonanta de urgenta contine definitii financiar-contabile gresite, introducand elemente de venit in calculatii de costuri si contine un limbaj confuz pentru reglementarea unor conditii comerciale (de exemplu, “delistare produse”, “prezenta la raft”).
"AMRCR nu a participat la noua runda de discutii organizata astazi (luni-n.r.) de catre Ministerul Agriculturii in legatura cu transpunerea Codului de bune practici pentru comertul cu produse agroalimentare intr-o ordonanta de urgenta, intrucat considera ca, in actualul cadrul consultativ, si-a expus deja punctul de vedere in legatura cu forma si continutul proiectului de act normativ, in cursul a trei intalniri organizate de minister in acest scop", a mai precizat asociatia in comunicat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
De asemenea, Ministerul Agriculturii a largit cadrul discutiilor, ultima data si la nivel sindical, doar cu privire la organisme de reprezentare a ramurii agricultura si industrie alimentara, fara consultarea tuturor partenerilor sociali (inclusiv sindicate reprezentative) din sectorul comert, potrivit AMRCR.
"Totodata, in actualul cadru consultativ, exista premisele modificarii reglementarilor finaciar-contabile fara implicarea Ministerului de Finante, precum si promovarea de restrictii aplicate libertatii comertului fara consultarea Consiliului Concurentei. AMRCR considera ca un act normativ adoptat in forma prezentata de Ministerul Agriculturii nu va rezolva adevaratele probleme din agricultura si industria alimentara romaneasca, inclusiv preturile alimentelor, ci le va adanci", au mai spus in comunicat reprezentantii asociatiei.
Ministerul Agriculturi, patronatele si sindicatele din industria alimentara au definitivat, luni, in lipsa retailerilor, proiectul ordonantei privind Codul de Bune Practici, ce va conduce la aparitia preturilor diferentiate ale produselor alimentare. Secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Catalin Rosculete, a declarat ca dupa intrarea in vigoare a ordonantei, supermarketurile vor trebui sa tina cont de pretul de achizitie in stabilirea pretului final, ce va duce in doua-trei luni la scaderea preturilor la produsele alimentare. "Potrivit ordonantei, va fi un pret de achizitie stabilit, de la care vor pleca celelalte adaosuri. Pin acest pret de achizitie stabilit, se va ajunge la reducerea preturilor. Efectul acestei legi se va vedea in scaderea preturilor cu pana la 30%", a spus Rosculete.
Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat ca aceasta lege va duce la aparitia preturilor diferentiate, iar consumatorul
se va indrepta catre magazinele cu preturi mai mici. Acesta a explicat ca, odata cu intrarea in vigoare a ordonantei, producatorii isi vor vinde produsele la acelasi pret valabil pentru toate retelele comerciale, iar daca pretul final va fi mai mare in cazul unora dintre comercianti, aceasta se va datora adaosului provenit din cheltuielile interne ale supermarketului. "Apare concurenta in randul comerciantilor. Unii vor vinde mai scump, avand cheltuieli mai mari, altii vor vinde mai ieftin, deoarece au cheltuileli mai mici. Astfel, consumatorul se va indrepta catre comerciantii cu preturi mai mici", a spus presedintele Romalimenta.
De asemenea, Minea a mai adaugat ca ordonata privind Codul de Bune Practici, va reduce termenul de plata al comerciantilor catre producatori la 20 si 40 de zile."Noi am venit cu propunerea de 14 si 10 zile, iar supermarketurile cereau intre 30 si 60 de zile. Am lasat de la noi, ajungand pana la 20 si 40 de zile", a mai adaugat presedintele Romalimenta.
Totodata, Minea a mai adaugat ca legea privind Codul de Bune de Practici prevede sanctiuni de cinci pana la 10 mii de lei ce vor fi aplicate celor ce nu respecta textul de lege.
Reprezentantii patronatelor si asociatiilor patronale din industria alimentara au semnat, in luna iulie 2008, alaturi de reprezentantii marilor lanturi de magazine, Codul de Bune Practici pentru comertul cu produse agroalimentare.
Documentul a fost semnat din partea furnizorilor de Romalimenta, Asociatia Romana a Carnii (ARC), Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL), Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV), Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Patronatul Roman al Carnii de Porc (PRCC) si Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari (UNCPR).
Din partea comerciantilor Codul a fost semnat de reprezentantii Metro Cash&Carry Romania SRL, Real-Hypermarket Romania SRL, Romania Hipermarche SA, Selgros Cash&Carry SRL, Carrefour Romania SA, MGV Distri Hiper SA si Kaufland Romania SRL.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura