Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Revista presei: Am importat seminţe şi material săditor de proastă calitate, exporturile sunt în creştere uşoară iar în agricultură s-a anunţat cod roşu
Pe langa pierderile provocate de inundatii, cel putin 7% din recolta s-a stricat pe camp, din cauza unor seminte proaste, aduse din import. Ce-i drept, nici specialistii din ministerul agriculturii nu au investit in crearea unor soiuri rezistente, anunta ProTV.
Samanta romaneasca e deja istorie in foarte multe judete din tara. Mai nou si soiurile din strainatate dau rateuri. Fermierii spun ca asta se intampla din cauza distribuitorilor.
Pe ogoarele din Lunguletu, judetul Dambovita, de exemplu, taranii plang in pumni. Oamenii au cumparat samanta de cartof "Elita" de la distribuitori din Covasna si Brasov. Fara acte, spun ei, si recolta le-a fost cum le-a fost norocul sau ... ghinionul. Un kilometru mai incolo, alti agricultori au pariat pe "Riviera", un soi olandez. Din 35 de tone de cartofi, 25 s-au stricat.
Recolte grozave nu au nici ceilalti cultivatori si oamenii spun acelasi lucru: una a fost in catalogul de vanzari si alta a fost recolta. Sefii din ministerul agriculturii vor incepe o ancheta. Pana se vor dumiri specialistii de ce putrezesc legumele, noi toti vom avea o surpriza la piata. In curand, vom da mai mult cu 10% pentru tot ce vom gasi acolo.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cod roşu în agricultură
Unul dintre motoarele creşterii economice pe care se baza Guvernul în acest an, agricultura, este pe punctul să se gripeze din cauza ploilor. Cod roşu în agricultură, scrie Săptămâna Financiară.
România este în situaţia de a rămâne fără grâu de panificaţie în acest an, dacă ploile mai durează câteva zile. Cu toate că 2010 a debutat favorabil din punct de vedere climatologic, iar estimările indicau o producţie de circa 4.000 de kilograme de grâu la hectar, din cauza ploilor fermierii nu pot intra la recoltat. Orzul şi rapiţa înregistrează deja mari întârzieri la recoltare, în timp ce la grâu aceasta a început doar sporadic.
Producţia industrială şi agricultura au rămas singurele domenii de la care Guvernul aştepta în acest an o creştere, în comparaţie cu anul trecut. Dacă industria nu dă încă semne de cădere, în schimb, în numai câteva zile, agricultura a trecut de la speranţă la dezastru. Se prefigurează pierderi imense de recoltă la grâu, dacă umiditatea excesivă continuă, căci plantele au început deja să încolţească în spic, neputând fi folosite nici măcar ca furaj. În cazul rapiţei, cultură care ocupă peste patru milioane de hectare, există suprafeţe mari care deja au pierderi de aproape 70 de procente, îndeosebi în judeţele din sud-estul ţării. O şansă mai au culturile de toamnă, dar şi acestea ar putea fi compromise dacă ploile vor continua în următoarea perioadă. În aceste condiţii, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) solicită declararea stării de urgenţă în agricultură, dar Guvernul nu pare să conştientizeze gravitatea situaţiei. Dimpotrivă, pentru anul viitor se configurează o nouă reducere a subvenţiilor de la bugetul de stat, astfel încât nivelul acestora va ajunge la doar un sfert din subvenţiile acordate fermierilor din Uniunea Europeană. Citeşte întregul material în Săptămâna Financiară.
Cresc exporturile
Veşti bune de la Institutul Naţional de Statistică. Exporturile cresc mai repede decât importurile, anunţă Bursa. Cea mai mare pondere la importuri este reprezentată de maşini şi echipamente de transport (34,5%), urmate de produse chimice (13,8%), combustibili (10,5%), produse agroalimentare, băuturi şi tutun (7,4%) şi materii prime (3,2%). Alte produse manufacturate reprezintă 30,6% din totalul importurilor în primul trimestru, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în perioada ianuarie - mai a fost de 10,16 miliarde de euro (41,98 miliarde de lei) la expedieri şi de 12,70 miliarde de euro (52,47 miliarde de lei) la introduceri, reprezentând 73,6% din total exporturi şi 72,1% din total importuri.
Diferenţa dintre dinamica calculată pe baza valorilor exprimate în lei şi cea calculată din valori exprimate în euro a fost determinată de aprecierea monedei naţionale în lunile ianuarie-aprilie 2010 cu valori ce se situează în intervalul 1,6% - 4,5% faţă de lunile corespunzătoare din anul 2009.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura