Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Revista presei: Povestea Alcedo. Concluziile consiliului AGRI, privitoare la piaţa laptelui. Fermele sibiene, amendate de DSV. Politici UE despre organismele modificate genetic.
Povestea Alcedo, o afacere agricola care creste impotriva curentului, titrează Business Magazin. “Am fost nevoit sa-i dau afara, iar motivatia a fost ca sunt necorespunzatori si incapabili”, povestea, amuzat, Horia Iliescu, director al Institutului de Protectie a Plantelor (IPP) din Bucuresti, la evenimentul organizat recent prin care grupul de firme Alcedo aniversa doua decenii de activitate.
Iliescu se referea la cei patru fondatori si actionari ai Alcedo - Nicolae Sandulescu, Constantin Stancescu, Alexandru Alexandri si Viorel Mitran - care lucrau la IPP, ca cercetatori in protectia plantelor, imediat dupa Revolutie.
Cei patru s-au hotarat sa faca o afacere legata de domeniul agricol, pe care il cunosteau, dar colegi din cadrul institutului, povesteste unul dintre ei, Nicolae Sandulescu, au protestat atunci cand ei au infiintat firma, spunand ca Alcedo, firma al carei nume a fost inspirat de specia de pescarus albastru (Alcedo atthis), face concurenta activitatii IPP.
Dupa ce au fost dati afara, cei patru au dat in judecata institutul, "au castigat si au ramas in functii pana cand s-au hotarat ei sa plece", spune Iliescu. Grupul de firme pe care il detin acum a ajuns la o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro, iar previziunile pentru anul in curs se refera la o crestere de peste 10% fata de 2009.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Profitul brut inregistrat anul trecut a fost de aproape doua ori mai mare decat in 2008, ajungand la 15,8 milioane de lei (circa patru milioane de euro). Tot profitul brut a inregistrat o crestere de 622% fata de nivelul anului 2000, conform informatiilor oferite de companie, care are activitati in domeniul distributiei de pesticide, seminte, ingrasaminte si unelte agricole.
Adevărul: Fermele sibiene au fost amendate cu 5.400 de lei.
În această lună au fost examinate bacteriologic 41 probe pentru diagnosticul diferitelor afecţiuni la animale şi păsări şi 15 examene de supravegherea bolilor parazitare.
"În urma evaluărilor efectuate în cursul lunii iunie, respectiv 11 ferme cu bovine, 3 ferme cu porcine 5 ferme cu găini ouătoare şi 2 ferme cu pui de carne s-a constatat că unele ferme comerciale nu respectă toate condiţiile cerute de normele specifice, fapt ce determină efectuarea unor lucrări şi dotări tehnologice în termenul stabilit de echipa de evaluare, activitatea urmând să se desfăşoare sub protecţie sanitară veterinară, până la termenul limită, 30 septembrie 2010, dată după care ori este autorizată, ori se sistează activitatea, fermei respective", arată doctorul Ioan Penţea.
Au fost examinate în laborator 26 probe de furaje, 13 surse de apă şi 629 probe privind eficienţa acţiunilor de dezinfecţii în adăposturi cu animale
În urma controalelor efectuate s-au constatat unele abateri de la normele sanitare veterinare specifice, privind sănătatea animalelor, respectiv: nerespectarea datei şi a locului stabilit de medicii veterinari pentru efectuarea unor acţiuni profilactice obligatorii la animale, transportul animalelor cu mijloace de transport neamenajate corespunzător şi comercializarea animalelor fără documente sanitare veterinare si nerespectarea parametrilor de microclimat şi de igienă în adăposturi, în special în adăposturile cu animale tinere
Pentru abaterile constatate s-au aplicat 6 amenzi contravenţionale în valoare de 5.400 lei (4 crescători de animale, şi un fermier), iar alţi 8 crescători de animale au fost avertizaţi.
Concluziile grupului de experţi european pentru sectorul laptelui, discutate în Consiliul AGRI, scrie Financiarul.ro
Reuniunea miniştrilor europeni ai agriculturii (Consiliul AGRI), desfăşurată luni, 12 iulie, la Bruxelles – prima de la preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către Belgia – a confirmat în principiu concluziile grupului de experţi pentru analizarea instrumentelor auxiliare în perspectiva eliminării cotelor de lapte în anul 2015, a afirmat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş.
În conferinţa de presă de la finalul reuniunii, reprezentantul CE a menţionat că raportul grupului de experţi va fi discutat din nou în Consiliul de miniştri al UE de la finalul lunii septembrie.
Ulterior, până la sfârşitul anului, executivul UE va prezenta o propunere legislativă care ar urma să autorizeze organizaţiile producătorilor să-şi negocieze în ansamblu contractele – inclusiv aspectele privind preţurile – cu distribuitorii de produse lactate.
La rândul său, ministrul belgian pentru IMM-uri, agricultură şi politicii ştiinţifice Sabine Laruelle şi-a exprimat speranţa că la nivelul Consiliului se va reuşi obţinerea unanimităţii asupra concluziilor raportului grupului de experţi.
La jumătatea lunii iunie, grupul de experţi creat la nivel european a propus încurajarea încheierii unor contracte de livrare între producători şi agenţii industriali din sectorul lactatelor, printre alte măsuri destinate limitării volatilităţii preţului laptelui în UE.
Tot din Financiarul.ro aflăm că statele membre UE vor decide dacă permit, restrâng sau interzic culturile modificate genetic. Comisia Europeană a decis marţi, 13 iulie, să confere statelor membre ale Uniunii Europene libertatea de a permite, a limita sau a interzice cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriile lor.
Fără a modifica sistemul UE de autorizare a culturilor modificate genetic, bazat pe cercetările ştiinţifice, pachetul prezentat de executivul comunitar conţine o comunicare, o nouă recomandare privind coexistenţa OMG şi a culturilor tradiţionale şi/sau organice şi un proiect de regulament ce propune schimbarea legislaţiei cu privire la culturile modificate genetic.
Noua recomandare a CE permite o mai mare flexibilitate pentru statele membre pentru a ţine cont de condiţiile locale, regionale şi naţionale atunci când decid măsurile privind coexistenţa culturilor tradiţionale şi a celor modificate genetic, iar proiectul de regulament modifică directiva europeană 18/2001 astfel încât să permită ţărilor membre să restricţioneze sau interzică pe teritoriile lor cultivarea OMG.
“În luna martie, Comisia a promis să prezinte până la sfârşitul verii o propunere cuprinzătoare asupra politicii noastre viitoare faţă de culturile modificate genetic. Astăzi prezentăm ce am promis atunci. Măsurile concrete adoptate astăzi vor permite statelor membre să decidă asupra cultivării de OMG.
Practica de până acum a arătat că este nevoie de mai multă flexibilitate în ce priveşte cultivarea OMG în statele membre, pentru a se organiza coexistenţa culturilor modificate genetic şi a celorlalte tipuri de culturi precum cele convenţionale sau organice’, a spus comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor John Dalli.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News