Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Riscul de infringement pe Legea de comercializare a produselor alimentare ramaine in continuare valabil pentru Romania

riscul-de-infringement-pe-legea-de-comercializare-a-produselor-alimentare-ramaine-in-continuare-valabil-pentru-romania

Ministerul Agriculturii trebuia sa vina cu normele de aplicare la aceasta lege, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a actului normativ, respectiv pana pe 15 ianuarie 2017.


Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a precizat zilele trecute ca riscul de infringement pe Legea de comercializare a produselor alimentare ramane in continuare pentru Romania, deoarece Comisia Europeana nu a agreat interpretarea autoritatilor romane referitoare la lantul scurt de aprovizionare.
 
„Riscul de infringement exista, dar nu este definitiv, pentru ca ramane de vazut ce se va intampla in continuare. Stiti bine ca infringementul se aplica dupa doi ani de discutii. In conditiile in care viitorul Parlament intentioneaza se amendeze legea, sa speram ca se va gasi o solutie optima in care sa se evite orice infringement. Legea se aplica in momentul de fata, dar nu functioneaza integral pentru ca nu sunt normele de aplicare”, a precizat Irimescu.
 
Ministerul Agriculturii trebuia sa vina cu normele de aplicare la Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a actului normativ, respectiv pana pe 15 ianuarie 2017.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Potrivit Ministrului, in momentul in care s-a adoptat legea si s-a aplicat, mai putin masura cu 51% produse din lantul scurt, comerciantii din Romania au delegat o firma de avocatura pentru a redacta nemultumirile lor.
 
„Acestea vizau termenul de rambursare de 7 zile la produsele proaspete, de 30 de zile la celelalte produse, problema cu 51% produse romanesti la raft si alte doua chestiuni. Comisia Europeana a solicitat clarificari MADR, pe care noi le-am dat, pe toate cele patru puncte. In final au acceptat explicatiile, dar au spus ca exista un punct la care sunt de clarificat mai multe aspecte si au avut dubii vizavi de acel 51% din lantul scurt. Deci, este vorba ca se interpreteaza intr-un fel sau altul lantul scurt”, a explicat Irimescu.
 
Pe de alta parte, seful MADR a afirmat ca la consiliul desfasurat la Bruxelles, la inceputul acestei saptamani, in concluzii se regasesc indicatii clare prin care se recunoaste ca la nivel european sunt comercianti care aplica practici comerciale neloiale.
 
Produsele alimentare proaspete, dar si cele congelate si procesate vor intra pe lantul scurt de aprovizionare, care implica relatii comerciale intre furnizor, un singur comerciant si consumatori, potrivit proiectului de HG care stabileste normele metodologice pentru Legea 150/2016 de comercializare a produselor agricole publicat pe 12 decembrie pe site-ul MADR.
 
Proiectul de act normativ prevede ca furnizorul din lantul scurt de aprovizionare este, dupa caz: fermier, fermier si o entitate fizica sau juridica avand ca obiect de activitate colectarea si/sau depozitarea produselor; fermier si o entitate fizica sau juridica avand ca obiect de activitate colectarea si/sau depozitarea si procesarea produselor mentionate. Comerciantul din lantul scurt de aprovizionare este persoana fizica sau juridica care desfasoara activitatile prevazute in Ordonanta Guvernului nr. 99 din 29 august 2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata cu modificarile si completarile ulterioare. 

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016