Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania nu isi mai poate permite traiul in UE, scriu jurnalistii sarbi. Tot mai multi romani iau cu asalt pietele din Serbia.


Salariile reduse şi TVA-ul crescut îi fac pe mulţi români, în special funcţionari, să se îndrepte pentru cumpărături către Serbia, unde alimentele sunt mai ieftine cu până la jumătate din preţ, notează ziarul austriac Die Presse, citat de Agerpres.
Radu, un poliţist în vârstă de 40 de ani de la Oraviţa, merge cu fetiţa sa de mână la piaţa din Vrsac, oraş situat la 60 de kilometri depărtare, în nordul Serbiei, unde alimentele sunt mai ieftine cu până la jumătate faţă de România. O dată pe lună, poliţistul se deplasează din spaţiul UE al bunăstării către ''sala de aşteptare'' a UE, Serbia, la făcut provizii.

Tatăl de familie povesteşte despre 'vremurile grele' prin care trece: ''Până la reducerile de salarii ne descurcam, acum însă, deşi soţia lucrează, lipsurile se manifestă prin toate colţurile', spune el. Dat fiind că ambii sunt funcţionari, lui Radu şi soţiei sale le-au fost reduse vara aceasta salariile cu un sfert. Actualmente, salariul mizer al unui funcţionar în România ajunge la circa 230 de euro, relevă Die Presse. FMI a obligat guvernul român la măsuri de austeritate dure, TVA-ul crescând şi el la 24 la sută. De atunci, viaţa de zi cu zi în familia Radu a devenit prea scumpă. Reducerile salariale corespund, după spusele sale, ratelor de plată pentru creditele contractate, ceea ce îl obligă să negocieze din nou cu banca pentru scadenţe mai lungi şi rate de plată mai reduse.

La Vrsac, un kilogram de roşii costă 30 de dinari (28 de eurocenţi) iar un sac de cartofi de zece kilograme 250 de dinari (2,40 euro), în timp ce în România se plăteşte dublu, explica Radu, concentrându-se la cursul dinar-leu. O dată pe lună, el pleacă cu soţia la sârbi, pentru a-şi umple automobilul cu zarzavaturi, ouă şi ulei, cumpărând produse de circa 100 de euro, în timp ce economiseşte aproape aceeaşi sumă. De la aderarea la UE, micii producători, care aprovizionau mai înainte piaţa locală, sunt pe cale de dispariţie în România iar la supermarket se găsesc de multe ori doar alimente scumpe de import din UE, de mai proastă calitate decât cele din Serbia, continuă Radu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Criza care durează şi penuria tot mai mare din finanţele familiale împing tot mai mulţi români la cumpărături peste graniţă. Potrivit lui Radomir Tepic, de la poliţia vamală sârbă, circulaţia de la frontiere a crescut în ultimele săptămâni cu 40-45 la sută, o observaţie confirmată de piaţa de la Vrsac. La sfârşit de săptămână, aici se înghesuie automobile cu numere de înmatriculare româneşti, din zona Timişoara dar şi din Arad, situat la 120 de kilometri depărtare.

Faptul că românii vin din UE pentru a se aproviziona cu alimente de bază serveşte de minune adversarilor aderării din Serbia, arăta jurnalistul Braninslav Guzina. Naţionaliştii sârbi ironizează faptul că românii nu-şi mai pot permite, se pare, viaţa în UE şi vin la cumpărături în Serbia, opinează jurnalistul.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016