Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Stiri

România produce 60 de kilograme de carne pe cap de locuitor, fiind ultima din primele sapte cele mai mari state ale Uniunii Europene ca suprafata si număr de locuitori, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.
„Am facut un calcul sumar al primelor sapte state membre ca populatie si am constatat ca Romania produce doar 60 de kilograme de carne/cap de locuitor, in timp ce toate celelalte sase state, inaintea noastra ca numar de locuitori, produc peste 120 de carne/cap de locuitor. Varfurile sunt Polonia, cu 150 de kilograme de carne, si Spania cu 148 kg/locuitor”, a precizat Ilie Van.
Presedintele UCPR a mai vorbit si despre obiectivele spre care producatorii de carne trebuie sa tinteasca si a explicat ca o crestere a productiei este necesara.
„Suntem departe de potentialul pe care agricultura l-ar avea si trebuie sa facem multe eforturi ca sa ajungem, nu neaparat la nivelul Spaniei sau Poloniei, pentru ca ei si-au orientat productia catre exporturi, dar macar sa ne apropiem de nivelul consumului intern, pentru ca la ora actuala noi completam consumul cu importuri, care sunt extrem de ridicate”, a declarat Ilie Van.
Acesta i-a laudat pe producatorii de carne de pasare si a precizat ca anul trecut Romania a produs 1.2 milioane tone de carne dintre care 50% era carne de pasare. Presedintele UCPR a mai spus ca acest sector este singurul care si-a crescut productia cu 60% fata de perioada pre 1989.
„S-au obtinut 1,2 milioane de tone de carne in tara, din care 600.000 au fost de pasare. Ceea ce este un lucru extraordinar, iar acest lucru se vede si din pozitia pe piata a acestui sector. Este singurul sector care a crescut productia fata de perioada dinainte de 1989, cu circa 60%. Inainte de 1989 produceam circa 300.000 de tone, acum producem 600.000 de tone. De asemenea, performantele de productie au crescut de la an la an, iar performatele productiei din Romania sunt de top”, a mai spus Ilie Van.
Oficialul a precizat că nu există institutii de piata agroalimentara, structuri de piata agroalimentare si nici un dialog între aceste structuri si institutiile statului.
„Noi daca avem o problema, si sunt destule in piata, nu avem unde sa ne plangem. Ca vin produse la preturi de nimic, ca este concurenta neloiala pe anumite produse sau in perioade ale anului, deci aici ar trebui sa avem o structura de piata cum e peste tot in Europa, care din pacate la noi nu exista. Nu putem sa ne intalnim sa discutam probleme sectorului, sa avem unde sa reclamam aceste probleme, chiar si cu comertul cu amanuntul, daca este cazul. Nu putem sa depasim problemele, vom lasa fermierii sa sufere, sa piarda si cand va veni vorba sa-si refaca activitatea va fi foarte greu”, a completat Ilie Van.
Presedintele UCPR a mai vorbit si despre obiectivele spre care producatorii de carne trebuie sa tinteasca si a explicat ca o crestere a productiei este necesara.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
„Suntem departe de potentialul pe care agricultura l-ar avea si trebuie sa facem multe eforturi ca sa ajungem, nu neaparat la nivelul Spaniei sau Poloniei, pentru ca ei si-au orientat productia catre exporturi, dar macar sa ne apropiem de nivelul consumului intern, pentru ca la ora actuala noi completam consumul cu importuri, care sunt extrem de ridicate”, a declarat Ilie Van.
Acesta i-a laudat pe producatorii de carne de pasare si a precizat ca anul trecut Romania a produs 1.2 milioane tone de carne dintre care 50% era carne de pasare. Presedintele UCPR a mai spus ca acest sector este singurul care si-a crescut productia cu 60% fata de perioada pre 1989.
„S-au obtinut 1,2 milioane de tone de carne in tara, din care 600.000 au fost de pasare. Ceea ce este un lucru extraordinar, iar acest lucru se vede si din pozitia pe piata a acestui sector. Este singurul sector care a crescut productia fata de perioada dinainte de 1989, cu circa 60%. Inainte de 1989 produceam circa 300.000 de tone, acum producem 600.000 de tone. De asemenea, performantele de productie au crescut de la an la an, iar performatele productiei din Romania sunt de top”, a mai spus Ilie Van.
Oficialul a precizat că nu există institutii de piata agroalimentara, structuri de piata agroalimentare si nici un dialog între aceste structuri si institutiile statului.
„Noi daca avem o problema, si sunt destule in piata, nu avem unde sa ne plangem. Ca vin produse la preturi de nimic, ca este concurenta neloiala pe anumite produse sau in perioade ale anului, deci aici ar trebui sa avem o structura de piata cum e peste tot in Europa, care din pacate la noi nu exista. Nu putem sa ne intalnim sa discutam probleme sectorului, sa avem unde sa reclamam aceste probleme, chiar si cu comertul cu amanuntul, daca este cazul. Nu putem sa depasim problemele, vom lasa fermierii sa sufere, sa piarda si cand va veni vorba sa-si refaca activitatea va fi foarte greu”, a completat Ilie Van.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News