Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania va putea sa reduca TVA pentru alimente la 0%

romania-va-putea-sa-reduca-tva-pentru-alimente-la-0

O noua analiza releva ca Romania va putea sa reduca TVA pentru alimente la 0%. Iata de cand!


"Odata ce Parlamentul UE va emite avizul cu privire la propunerea de modificare a directivei de TVA, Consiliul o va adopta in mod oficial si statele membre vor avea obligatia de a o transpune in legislatia nationala. Prin urmare, la momentul adoptarii oficiale a directivei de catre Consiliul UE, Romania va avea obligatia de a transpune noile prevederi in legislatia nationala, care ne asteptam sa aiba loc in decursul anului 2022 - inceputul anului 2023. Avand in vedere ca noile reguli ofera posibilitatea statelor membre de a aplica cota 0% pentru anumite bunuri / servicii (printre care se numara si alimentele), Romania poate opta pentru aplicarea cotei 0% pentru cele 5 categorii de bunuri prevazute, inclusiv alimentele, asa cum s-a discutat public recent in contextul cresterii ratei inflatiei la un nivel fara precedent in ultimii zece ani", sustine un reprezentant PwC.
 
In opinia sa, masura poate fi o gura de oxigen pentru consumatori, desi companiile nu vor fi obligate sa isi reduca pretul odata cu scaderea TVA, neexistand garantia ca efectele vor fi resimtite direct de consumatori. La scaderile anterioare ale cotelor de TVA, transmisia lor in preturi a fost de 70-80%, conform evaluarilor Bancii Nationale.
 
"Totusi, acest efect este limitat in timp, putand aparea alti factori care sa contribuie la majorarea preturilor. De aceea, este necesar ca legiuitorul sa analizeze atent si prin raportare la rezultatul masurilor fiscale similare adoptate in trecut, daca astfel de reguli ce prevad adoptarea cotei 0% TVA pot sau nu sa fie benefice pentru economia nationala", considera Daniel Anghel.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
El a adaugat ca reducerea TVA la 0% pentru alimente poate reprezenta doar o solutie temporara care vizeaza o reducere "artificiala" a inflatiei si, prin urmare, ar trebui insotita de alte politici. De exemplu, Fondul Monetar International (FMI) recomanda actiuni mai concentrate si directionate, cum ar fi ajutorul pentru gospodariile care sunt impinse in saracie.
 
"Chiar si in scenariul in care o astfel de masura ar putea avea un impact pozitiv in lupta cu inflatia, implementarea acesteia va genera o reducere de venituri la bugetul de stat, in conditiile in care Romania ocupa locul fruntas in ce priveste decalajul de TVA inregistrat in anul 2019 (ultimele date disponibile). In acelasi timp, Romania se afla in procedura de deficit excesiv (din cauza depasirii plafonului de deficit maxim admis prin tratatul de aderare, de 3% din PIB) si va trebui sa il readuca sub acest prag pana in 2024. De asemenea, atunci cand au avut loc scaderi ale cotelor de TVA, nu s-a observat o diminuare semnificativa a evaziunii si fraudei si, implicit, o imbunatatire a veniturilor bugetare", mentioneaza autorul.
 
In functie de programul de guvernare, de politica fiscala stabilita si de situatia bugetara la acel moment, ramane de analizat, atunci cand directiva va fi transpusa, daca o astfel de masura de reducere a TVA la alimente ar putea sprijini politica antiinflationista si ar putea contribui pozitiv la conformarea voluntara a contribuabililor.
 
Potrivit PwC Romania, noul sistem de TVA care le va permite statelor membre posibilitatea de a reduce cota de TVA pana la 0% la anumite bunuri si servicii, printre care si alimentele, va fi adoptat in acest an si va putea fi transpus in legislatiile nationale, cel tarziu in 2023.
 
Astfel, normele UE privind TVA urmeaza sa fie actualizate in prima parte din 2022, avand in vedere ca modificarile au fost adoptate de Consiliul ministrilor de finante ECOFIN si urmeaza sa fie adoptate de Parlamentul European.
 
In prezent, legislatia comunitara permite utilizarea cotelor reduse de TVA fata de cota standard, dar fara a fi mai mici de 5%, pentru o lista de produse si servicii prevazute in anexele directivei comunitare de TVA.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.3 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016