Publicat in: Stiri
Le gasim in mai toate gradinile, par simplu de cultivat, si totusi, rosiile nu dau recolte bune daca nu le cunoastem secretele. Iata unde pot gresi cultivatorii mai putin experimentati:
1. Multi prefera soiurile romanesti, in locul celor de import, dar nu toate soiurile autohtone sunt pe picior de egalitate. Cercetatorii cu experienta recomanda cultivarea soiurilor de tomate Buzau 22, Siriana, Carisma, Viorica sau Pontica. Foarte apreciate sunt si soiurile “inima de bou”, rezistente la crapare si la bolile specifice si intalnite mai ales in piete, si rosiile de Tiganesti, foarte gustoase, insa, din pacate, tot mai rare astazi.

2. Pentru a obtine rasaduri de calitate, avem nevoie de seminte bune. Daca vizam productii mari, cele mai potrivite sunt soiurile hibrid, mai rezistente la boli si care se pastreaza bine dupa recoltare.

3. Foarte importante sunt distantele de plantare. Unele soiuri sunt mai viguroase si au nevoie de mai mult spatiu, cat sa fie evitata umbrirea plantelor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


4. Chiar daca rosiile sunt mari iubitoare de lumina, prea multa, ca si caldura in exces, face mai mult rau decat bine. Rasadurile de rosii au nevoie sa fie expuse la lumina aproximativ 15 ore pe zi, plantarea rosiilor (https://www.agro.basf.ro/agroportal/ro/ro/stiri/stirile_agricole/cultura-rosii-gradina-solarii-plantare-ingrijire-daunatori-300032.html) facandu-se atunci cand in sol se mentine, timp de 6 zile, o temperatura de 10-12 grade Celsius.

5. Rosiile se dezvolta bine in soluri bogate in azot, fosfor si potasiu, fertilizantii aplicati in perioada de vegetatie fiind bineveniti.

6. Nu exista legumicultura fara apa si acest lucru este valabil si in cazul tomatelor. In gradini, irigarea se realizeaza ori de cate ori este nevoie, pentru a mentine o buna umiditate in sol. Totusi, udatul zilnic, adesea practicat in gradinile din jurul caselor, nu este cea mai buna idee, gresita fiind si stropirea frunzelor, care poate conduce la aparitia manei.

7. Cele mai intalnite boli care afecteaza cultura de rosii sunt mana, fainarea, putregaiul cenusiu, patarea cafenie, septorioza si alternarioza tomatelor, toate combatute cu ajutorul fungicidelor care combina doua sau mai multe substante active, asa cum sunt aceste fungicide BASF. (https://www.agro.basf.ro/agroportal/ro/ro/produse_basf/catalog_produse/fungicide/fungicide.html)  
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Tratamentul rapitei in luna aprilie. Insecticide si fungicide pentru tratament la rapita. Protectia plantelor de rapita
Tratamentul 1 Combatere boli: * Boli: fainare si putregai; * Produse: Topsin 70 WP:...
Efectul tratamentelor cu fungicide asupra producţiei la orzul de primăvară
Cultura orzului de primăvară ocupă suprafeţe din ce în ce mai mari, fiind în unele zone ale...
Fungicide pentru tratamentul seminţelor - APRON XL 350 ES
Apron XL 350 ES este fungicid pentru tratamentul semințelor. Acțiunea puternic sistemică a Apron...
Atentie la fungicidele pe care le folositi in tratamentul pentru mana cartofului
Bolile foliare ale cartofului se manifestă în primul rând pe partea verde a plantei, simptomele...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016