Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Rovana Plumb: LIFE+ trebuie sa fie o modalitate eficienta prin care Romania sa absoarba fonduri europene pentru mediu
Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a participat joi, 14 martie 2013, la evenimentul de lansare a sesiunii 2013 a Programului LIFE+, instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu.
"Evenimentul de azi marcheaza, o data in plus, ambitia si masurile pe care le ia Guvernul Romaniei in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene. Pentru cadrul financiar 2014 – 2020, Romania doreste ca rata de cofinantare a proiectelor sa fie de 60%, iar in cazuri exceptionale de 75% (pentru conservarea speciilor si habitatelor prioritare). De asemenea, sustinem eligibilitatea cheltuielilor cu TVA si incercam ca si pentru POS Mediu TVA-ul sa devina eligibil", a spus Rovana Plumb.
LIFE 2014-2020 este un instrument adoptat de Comisia Europeana in decembrie 2011, cu scopul de a acoperi perioada 2014 – 2020, cu un buget propus de circa 3,6 miliarde EUR. Aceasta propunere vine in contextul viitorului cadru financiar multianual pentru 2014 – 2020, care stabileste cadrul bugetar si principalele orientari in vederea realizarii Strategiei Europa 2020.
Ministrul mediului a subliniat ca pentru perioada 2014-2020 programul are o componenta noua, dedicata domeniului schimbari climatice. Astfel, viitorul program LIFE va avea doua subprograme: Subprogramul pentru Mediu, structurat pe trei directii prioritare (Mediu si utilizarea eficienta a resurselor; Biodiversitate; Guvernare si Informare in domeniul mediului) si Subprogramul pentru Schimbari Climatice, structurat, de asemenea, pe trei directii prioritare (Atenuarea Schimbarilor Climatice; Adaptarea la Schimbarile Climatice; Guvernare si Informare in domeniul Climei).
"Am speranta ca un numar mare de potentiali beneficiari sa depuna proiecte si sa aiba succes in finantarea lor, astfel incat LIFE+ sa fie o modalitate eficienta prin care Romania sa absoarba fonduri europene pentru mediu. Alaturi de Programul Operational Sectorial Mediu, LIFE + reprezinta oportunitatea de a creste rata absorbtiei. Daca in 2012 absorbtia totala a fost de 4,2%, pana acum am reusit o crestere pana la 12,88% . Propunerea noului exercitiu bugetar 2014 – 2020, de suplimentare a fondurilor alocate LIFE +, cu 1,5 miliarde de euro, este sansa multor comunitati de a-si realiza proiectele in domeniul mediului", a mai spus ministrul mediului si schimbarilor climatice.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Elena Dumitru, secretar de stat in cadrul MMSC, a subliniat importanta acestui tip de proiecte: "Toti acordam o atentie deosebita conservarii biodiversitatii, pentru ca nu putem dezvolta o viata civilizata si sanatoasa fara un mediu sanatos, astfel incat sa pastram resursele naturale si pentru nepotii nostri". Pana acum, in cadrul instrumentului financiar LIFE, Romania a implementat 61 de proiecte, din care 4 proiecte au fost aprobate in 2011 si 6 in anul 2010. Pentru 2013 alocarea financiara este de 11.723.000 Euro. Daca rata generala de finantare a UE este 50%, pentru actiunile concrete de conservare a speciilor si habitatelor prioritare incluse in Directivele Habitate si Pasari procentul creste pana la 75%. Cu prilejul lansarii LIFE + 2013, au fost prezentate proiecte LIFE+ Natura si Biodiversitate; LIFE+ Politici de Mediu si Guvernare; LIFE+ Informare si Comunicare.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi