Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Sindicatele si patronatele din industria alimentara, in razboi deschis cu ministrul Mediului
Motivul il constiruie controversata lage a colectarii deseurilor, care obliga orice agent economic ce pune pe piată produse ambalate să recupereze deseurile de ambalaje rezultate in urma consumului, in caz contrar fiind obligati sa contribuie la Fondul de Mediu cu cate doi lei pentru fiecare kilogram de ambalaje nerecuperate.
O luare de pozitie in acest sens a avut la inceputul saptamanii Sorin Minea, presedintele Romalimenta, care a declarat in cadrul unei conferinte de presa organizata pe aceasta tema ca este vorba de cel mai puternic scandal izbucnit in romania in ultimii 7-8 ani.
„Pe 25 ianuarie a fost data limită pentru depunerea hartiilor la MMAP pentru obligatiile de plată, iar la sfarsitul săptămanii trecute am mai primit o altă veste, respectiv că unul dintre reciclatori a afirmat că toate cantitătile declarate in cursul anului trecut sunt false, in jur de 55.000 de tone. In bani, această cantitate reprezintă ca taxă de mediu 25 de milioane de euro, adăugată deja la cele 20 de milioane de euro, inseamnă că pe două luni ale anului trecut industria alimentară are de plată către Ministerul Mediului circa 45 de milioane de euro”, a declarat acesta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Sorin Minea a mai precizat ca pentru anul viitor, suprataxa de 2 lei pe kilogram de ambalaj stabilită prin reprezintă un total de 230 — 250 de milioane de euro, bani care vor fi plătiti de cetăteanul roman pe produsele alimentare, iar acel efect de reducere a TVA la alimente va dispărea pe parcusul acestui an.
„Alături de această sumă se mai adaugă datoria din infringement pentru că Romania va fi in infringement pentru proasta gestionare si din informatiile doamnei ministru aceasta va fi de 200.000 de euro pe zi, bani pe care il va plăti tot contribuabilul. Cred că este o lege prost făcută, ce-i drept nu acum, ci in urmă cu 10 ani, este o lege prost urmărită de-a lungul timpului, care ni s-a spus că functionează si care s-a dovedit nefunctională si prin care s-au făcut tot felul de fraude. Potrivit acestei legi pentru a nu plăti taxa de 2 lei care este o penalitate, trebuia să devenim contribuabil la o Organizatie de Transfer de Responsabilitate (OTR), am indeplinit conditiile legii, am plătit 0,65 lei pe kg acestor firme si acum aflăm că din cauza altor firme de reciclare care au fraudat piata, tot potrivit acestei legi, cei buni de plată suntem noi, cei care am fost cinstiti”, a explicat Minea.
Seful Romalimenta a afirmat că a solicitat ministrului Mediului reglarea acestor probleme care vor duce industria alimentară si agricultura Romaniei intr-un faliment coordonat, fără a primi insă niciun răspuns.
„Lipsa de dialog de care a dat dovadă este unică in istoria Romaniei. Este prima dată cand nu avem dialog constructiv, de aceea ne-am permis să spunem că managementul acestei situatii a fost execrabil si imi asum acest termen”, a mai spus Minea.
In cadrul aceleiasi conferinte de presa, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, a afimat că in conditiile acestui blocaj, Corpul de Control al premierului ar trebui să se miste extrem de repede.
„Stim că domnul prim-ministru are exercitiul schimbatului ministrilor la ceas de noapte, poate isi asumă interimatul la Ministerul Mediului ca să avem cu cine discuta. Avem nevoie de solutii pentru a debloca situatia pentru că toată lumea ne intreabă ce facem cu ambalajele”, a declarat acesta.
La randul sau, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta, a reiterat că majorarea preturilor va duce la vanzări mai mici si in consecintă la disponibilizări.
„Lucrurile sunt foarte grave. In momentul de fată societătile mici si mijlocii pot dispărea, iar această doamnă ministru a Mediului, din punctul nostru de vedere, al sindicatelor, si nu cred că este singură in acest Guvern, este sau incompetentă sau rău intentionată. Dacă este incompetentă să plece la Bruxelles, dacă este rău intentionată, este foarte grav. Asta inseamnă că am scăzut TVA la produsele alimentare, piata a inceput să functioneze, consumatorul a fost mai multumit, dar au venit băietii de la Bruxelles si neimplicarea doamnei ministru pentru rezolvarea acestei situatii conduce la distrugerea nu doar a industriei alimentare”, a precizat presedintele Sindalimenta.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura