Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

S-a confirmat un caz de febra aftoasa la mistreti, in Bulgaria


Directoratul General pentru Sanatate si Consumatori din cadrul Comisiei Europene (DG SANCOI) a transmis catre toti sefii serviciilor veterinarea (CVO) ai Statelor Membre un mesaj referitor la confirmarea unui caz de febra aftoasa la mistreti, in Bulgaria. Mesajul contine primele informatii transmise de autoritatile bulgare referitoare la aparitia bolii la trei mistreti vanati in regiunea Burgas, intr-o zona situata la 2 Km de granita cu Turcia.
ANSVSA anunţă că principalele zone de risc pentru introducerea virusului pe teritoriul României le reprezintă în acest moment judeţele Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj.

Speciile susceptibile sunt toate animalele biongulate - bovine, bubaline, ovine, caprine, porcine domestice sau sălbatice, răspândirea explozivă a virusului făcând din aceasta cea mai periculoasă boală a animalelor, în principal din cauza impactului economic major datorat pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea producţiilor animaliere şi a blocării comeţului cu animale şi produse şi subproduse de origine animală.

Febra aftoasă se transmite prin contact cu secreţii şi excreţii ale animalelor bolnave sau celor purtătoare de virus, vehiculate prin haine, alimente, furaje contaminate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

DSVSA Calarasi a informat autorităţile locale, Institutia Prefectului, Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, asociaţiile de vânătoare si agentii economici crescatori de animale domestice.

Atenţionăm vânătorii să respecte în continuare, cu stricteţe, procedurile specifice ecarisării, depozitării vânatului în spaţiile special destinate acestui scop şi să asigure prelevarea de probe pentru efectuarea testelor de laborator specifice.

În acest scop, DSVSA Calarasi a dispus participarea obligatorie a medicilor veterinari la vânătorile organizate în fondurile de vânătoare aflate pe teritoriul judetului pentru efectuarea examenelor post-mortem şi recoltarea de probe, după caz.

In data de 12.01.2011 specialisti din cadrul DSVSA si LSVS Calarasi si reprezentant al ISU Calarasi vor participa la simulare generală pentru prevenirea apariţiei febrei aftoase, simulare ce va fi organizată cu autorităţile din judeţele din principala zonă de risc in judetul Constanta, urmând ca această simulare să fie multiplicată la nivelul judetului Calarasi cu participarea reprezentantilor structurilor din cadrul Centrului Local de Combaterea Bolilor Calarasi.

Această simulare va testa planul de contingenţă şi manualul operaţional al României pentru febra aftoasă.

ANSVSA mai precizează că un exemplu relevant în acest sens este situaţia creată în 2001 în Marea Britanie, unde febra aftoasă a evoluat epidemic şi au fost ucise aproximativ 6 milioane de animale, iar pierderile agriculturii şi ale lanţului alimentar s-au ridicat la aproximativ 3,1 miliarde de lire sterline.

Pagubele produse de boală în domeniul creşterii animalelor sunt imense, pentru eradicarea bolii fiind folosita metoda stamping-out (omorârea efectivului de animale infectate).

Pe teritoriul României, ultimul focar de febră aftoasă a fost înregistrat în urmă cu 37 de ani, România fiind liberă de febra aftoasă din 1974, iar acest statut este menţinut şi reconfirmat anual de către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). De asemenea, Planul de contingenţă al României pentru febra aftoasă, transmis Comisiei Europene de ANSVSA, a fost aprobat prin Decizia Comisiei nr. 18/2007 din 22 decembrie 2006

DSVSA Calarasi precizeaza ca masurile dispuse sunt masuri de prevenire, iar specialistii DSVSA impreuna cu autoritatile locale si reprezentantii asociatilor de vanatori vor fi permanent in alerta pentru a impiedica orice posibilitate de contaminare fara a produce panica.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016