Laptele neprocesat trebuie muls în condiţii de igienă foarte stric te pentru a nu pune în pericol sănătatea, scrie Evenimentul Zilei. Cel pasteurizat, care rezistă cel mult o săptămână ţinut la rece, e fiert la o temperatură mai mică decât laptele UHT, care poate fi ţinut la temperatura camerei. Nutrienţii din laptele UHT sunt mult mai bine conservaţi decât în cel pasteurizat pentru că produsul este adus la o temperatură foarte mare doar câteva secunde.
Risc de TBC de la vacile care pasc pe marginea drumului
"Pentru a fi sigur, laptele proaspăt trebuie să provină de la o vacă sănătoasă. Dacă vaca nu e bine hrănită (paşte pe marginea drumului unde trec maşini) poate trasmite boli grave cum ar fi TBC-ul, listerioza. Apoi, condiţiile de igienă în care laptele e muls trebuie să fie impecabile, ceea ce e complicat de respectat. Dacă igiena este strictă, iar vaca paşte pe pajişte, unde sunt şi plante medicinale, laptele este extrem de sănătos (are inclusiv putere bactericidă - omoară bac teriile) mai ales dacă este băut în prima jumătate de oră după ce a fost muls", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.
În România se consumă 68% lapte neambalat şi doar 32% lapte ambalat. Laptele ambalat în cutii de caton are o durată mai mare faţă de cel neambalat, dar şi faţă de cel din pungi sau sticle de plastic.
Citeste mai mult in Evenimentul Zilei
Risc de TBC de la vacile care pasc pe marginea drumului
"Pentru a fi sigur, laptele proaspăt trebuie să provină de la o vacă sănătoasă. Dacă vaca nu e bine hrănită (paşte pe marginea drumului unde trec maşini) poate trasmite boli grave cum ar fi TBC-ul, listerioza. Apoi, condiţiile de igienă în care laptele e muls trebuie să fie impecabile, ceea ce e complicat de respectat. Dacă igiena este strictă, iar vaca paşte pe pajişte, unde sunt şi plante medicinale, laptele este extrem de sănătos (are inclusiv putere bactericidă - omoară bac teriile) mai ales dacă este băut în prima jumătate de oră după ce a fost muls", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
În România se consumă 68% lapte neambalat şi doar 32% lapte ambalat. Laptele ambalat în cutii de caton are o durată mai mare faţă de cel neambalat, dar şi faţă de cel din pungi sau sticle de plastic.
Citeste mai mult in Evenimentul Zilei
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News