Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Saptamana aceasta vin ajutoarele de minimis pentru apicultorii afectati din cauza productiei slabe

saptamana-aceasta-vin-ajutoarele-de-minimis-pentru-apicultorii-afectati-din-cauza-productiei-slabe

Conform sefului MADR, valoarea totala a despagubirilor ce vor fi acordate se ridica la 4 milioane de lei, fondurile fiind deja asigurate.


Apicultorii vor primi saptamana viitoare sumele promise de Guvern pentru plata ajutoarelor necesare in vederea acoperirii unei parti din pierderile pe care le-au suferit in acest an din cauza vremii nefavorabile, cu efecte directe asupra scaderii productiei de miere dupa cum a  promis ieri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Ajutorul financiar prevazut pentru apicultori se ridica la peste 4 milioane de lei iar fondurile necesare au fost asigurate, a mai precizat acesta.

„Avem fondurile necesare. Saptamana viitoare se va aproba hotararea de guvern, peste 4 milioane de lei care vor merge la apicultori pentru a compensa o parte din pierderile pe care le-au avutpentru a trece de aceasta perioada extrem de dificila”, a afirmat Constantin.

Conform datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine Hunedoara, din cauza conditiilor meteo dificile din acest an, apicultorii au suferit pierderi importante in ceea ce priveşte productia de miere.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Preşedintele ACA Hunedoara, Iosif Korb, aprecia ca numai in judetul Hunedoara productia de miere a scazut in acest an cu aproape 70 la suta din cauza ca vremea extrem de schimbatoare a avut efecte negative asupra cantitatii de nectar secretata de flori.

La randul sau, Ioan Fetea, presedintele Acociatiei Crescatorilor de albine din Roamnia a declarat ca  „anul acesta am obtinut la nivel national doar 50-60% din productia anuala de miere, iar pretul a crescut deja cu 10-15 procente pe fondul majorarii cu 35-40 la suta a preturilor de achizitie de la apicultori la unele produse. Vestul si centrul tarii au fost afectate de seceta, iar in alte zone nerealizarea productiei a aparut din cauza ploilor excesive. In sudul tarii a plouat in perioada de inflorire a salcamului, iar in aceste conditii la nivel national am obtinut doar 30 la suta fata de media anuala, adica in jur de 1.000-1.500 de tone, dintr-o productie anuala de 4.000-5.000 tone de miere de salcam. Mierea de tei s-a facut doar intre 30 si 35 la suta pentru ca in aproape toata tara s-au suprapus ploile, iar mierea de floarea-soarelui, in functie de zone, s-a realizat intre 45 si 60 la suta. Numai in Lunca Dunarii a fost o productie de miere aproape de normal”.
 
Recent, MADR a anuntat ca va acorda un ajutor de minimis pentru apicultori ca urmare a solicitarilor venite din partea acestora, intrucat aveau nevoie sa isi completeze rezervele pentru iernare, pentru a evita ca labinele sa moara de foame. Fiind vorba de un an apicol slab, putini dintre apicultori dispuneau de resursele necesare aprovizionarii, asa ca au apelat la MADR solicitand acest ajutor, care a fost aprobat la pachet cu un alt tip de ajutor de minimis, acordat fermierilor din agricultura ecologica.
 
Despre acest ajutor, presedintele apicultorilor din Romania spune ca „l-am cerut pentru a completa rezervele de iernare acolo unde se impune. Sunt doar vreo doua—trei judete care nu au avut probeleme. Mi se pare o masura buna pentru ca unii au reusit sa isi formeze 20 la suta rezerve de iernare, altii 40 la suta sau poate 50 la suta. Daca ni se da aceasta oportunitate este important sa avem aceste rezerve de iernare, astfel incat sa nu avem surprize in primavara ca ne mor de foame familiile de albine. Judetele cele mai afectate sunt cele din vestul tarii pentru ca au fost calamitate si din cauza secetei de anul trecut. Anul acesta, in Bihor, Satu Mare sau Arad, nu a plouat decat dupa ce a inflorit floarea soarelui”.
 
Suma totala ce va fi pusa la dispozitia apicultorilor in cadrul acestei scheme de acordare a ajutoarelor de minimis este de 4,131 de milioane de lei.
 
Romania detine, in prezent, 1,47 de milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national, peste 60 la suta dintre acestia fiind membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. In sistem ecologic, productia de miere a fost anul trecut de 3.200 de tone, iar familiile de albine certificate in acest sistem de 110.000.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016