Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se inaspresc conditiile de comercializare a materialului lemnos


Comercializarea materialului lemnos în pieţe, târguri, oboare, burse de mărfuri este permisă numai dacă acestea sunt autorizate de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură prin structurile teritoriale ale acesteia, informează un comunicat de presă al Executivului, remis AMOS News.

Condiţiile şi regulamentul de autorizare al spaţiilor respective se aprobă prin ordin comun al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură şi al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de administraţie.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi, o hotărâre pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund.

Deţinătorii depozitelor, ai altor spaţii destinate depozitării temporare sau ai instalaţiilor de prelucrare a lemnului nu au voie să primească, să depoziteze, să prelucreze sau să comercializeze materiale lemnoase dacă acestea nu sunt însoţite de avize de însoţire sau documente echivalente avizului de însoţire.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


Deţinătorii depozitelor de materiale lemnoase, ai altor spaţii destinate depozitării temporare, precum şi deţinătorii instalaţiilor de transformat lemn rotund au următoarele obligaţii: să permită controlul activităţilor şi să prezinte organelor de control documentele solicitate; să ţină situaţia gestionară în conformitate cu normele sistemului informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL); să deţină un singur registru de intrări – ieşiri material lemnos pe fiecare depozit/instalaţie de transformat lemn rotund/spaţiu destinat depozitării temporare şi să-l completeze la zi; în cazul în care într-un depozit se află mai multe instalaţii de transformat lemn rotund registrul se ţine pe depozit; să împrejmuiască incintele punctelor de lucru, ale depozitelor de materiale lemnoase şi ale celorlalte perimetre pe care le deţin şi pe care le folosesc în procesul tehnologic.

Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură asigură realizarea şi funcţionarea SUMAL.

Utilizarea sistemului SUMAL este obligatorie pentru: ocoalele silvice; operatorii economici care exploatează, prelucrează, depozitează sau comercializează materiale lemnoase.

Softul SUMAL se pune la dispoziţie în mod gratuit utilizatorilor de mai sus, de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură.

Masa lemnoasă şi materialele lemnoase care nu sunt înregistrate şi pentru care nu se introduc documente în sistemul SUMAL sunt considerate fără provenienţă legală.

Documentele de provenienţă a materialelor lemnoase sunt actul de punere în valoare, avizul de însoţire, declaraţia vamală de import, documentele intracomunitare, registrul de intrări-ieşiri material lemnos.

Lemnul rotund cu diametrul la capătul subţire mai mare sau egal cu 20 cm care se transportă de la locul de recoltare însoţit de avizul de însoţire se marchează pe fiecare piesă cu amprenta dispozitivului dreptunghiular specific emitentului din cadrul face parte personalul împuternicit să elibereze avizul de însoţire.

Pomii de Crăciun se identifică individual cu sigiliu crotaliu, care se fixează între primele două verticile de la baza pomului de Crăciun.

Următoarele categorii de personal au calitatea de agent constatator şi au dreptul şi obligaţia să efectueze controlul provenienţei, al circulaţiei materialelor lemnoase, precum şi controlul instalaţiilor de transformat lemn rotund: personalul silvic din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură cu atribuţii de control al regimului silvic, precum şi din cadrul structurilor teritoriale subordonate ale acesteia;personalul silvic din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, al unităţilor şi subunităţilor acesteia; personalul silvic din cadrul ocoalelor silvice private; ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române şi Poliţiei de Frontieră Române, special abilitaţi;personalul care exercită controlul financiar-fiscal din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, precum şi cel al Gărzii Financiare;personalul silvic din cadrul structurilor de administrare ale parcurilor naţionale şi ale parcurilor naturale.

Constituie contravenţii neutilizarea sistemului SUMAL, nerespectarea obligaţiilor referitoare la raportarea de către utilizatori a datelor în SUMAl şi nerespectarea obligaţiilor referitoare la modul de operare de către utilizatori a datelor SUMAL.

Aceste fapte se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 10.000 lei, cu amendă de la 1.500 lei la 10.000 lei şi retragerea acordului pentru eliberarea documentelor cu regim special şi confiscarea materialului lemnos, respectiv cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei şi suspendarea acordului pentru eliberarea şi utilizarea documentelor cu regim special pe o perioadă de la 1 la 6 luni.

Reţinerea sau confiscarea materialelor lemnoase se face de către agenţii constatatori abilitaţi. Persoanele juridice care au obligaţia legală de valorificare a materialelor lemnoase confiscate iau măsurile de conservare a acestora până la valorificare.

Valorificarea materialelor lemnoase confiscate şi a pomilor de Crăciun confiscaţi, precum şi alocarea cotelor aferente agenţilor constatatori şi a cheltuielilor transportatorului se realizează potrivit metodologiei aprobate prin ordin am ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Sumele obţinute din vânzarea materialelor lemnoase confiscate vor fi virate, în termen de 5 zile, la bugetul de stat după deducerea cheltuielilor efectuate pentru valorificare, a cotelor aferente agenţilor constatatori şi a cheltuielilor transportatorului.

În cazul materialelor lemnoase faţă de care ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române şi Poliţiei de Frontieră Române au dispus măsura confiscării, valorificarea acestora se execută de către ocoalele silvice care au primit bunurile în custodie sau pe a căror rază teritorială îşi are sediul sau domiciliul custodele, altul decât ocolul silvic.

În cazul în care, printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, se dispune returnarea contravalorii materialului lemnos confiscat şi valorificat către persoana în favoarea căreia a fost dată hotărârea judecătorească, aceasta se face la preţul de valorificare, dacă hotărârea judecătorească nu dispune astfel.

Actul normativ intră în vigoare la 1 octombrie 2008.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016