Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Seceta distrus 20% dintre culturile de vară din Mureş
Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mureş, Liviu Timar, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă că, din cauza secetei, agriculturii nu pot ara pământul, iar producţia este mai scăzută cu 20% la culturile de vară, transmite corespondentul NewsIn.
"Lipsa de precipitaţii a dus la maturizarea porumbului, iar producţia de mere şi struguri este mai mică anul acesta faţă de anul trecut. Dacă anul trecut s-a înregistrat o producţie mare, regula este ca anul acesta producţia să fie mai mică. Mi-e teamă că nu avem o toamnă ploiasă şi se lucrează puţin pentru că nu se poate ara. Ideal ar fi să plouă în perioada următoare pentru ca oamenii să poată începe pregătirea terenului", a declarat Timar.
Şeful DADR a apreciat că anul acesta terenul cultivat este cu 10.000 de hectare mai puţin decât anul trecut. Cea mai mare suprafaţă cultivată este cea cu porumb, 56.000 de hectare. "Acolo unde s-a respectat tehnologia de la înfiinţarea culturilor până la întreţinere, producţia de cereale se situează între 4.500 şi 5.500 kg la hectar, însă avem şi cazuri de fermieri care au scos doar 2.000-2.500 kg la hectar ceea ce înseamnă că omul a lucrat în pierdere, deoarece în condiţii normale, producţia ar fi trebuit să fie în medie 5.200-5.500 kg la hectar", a arătat Liviu Timar, care a mai spus că la culturile de vară producţia este mai mică cu 20% faţă de anul trecut.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Pe de altă parte, Liviu Timar a declarat că mureşenii sunt dezinteresaţi de programul “Primul siloz” şi că nimeni nu şi-a depus documentele necesare. “Mureşenii nu sunt mari cultivatori de cereale; acest act normativ a fost gândit pentru marii cultivatori, care sunt în sud”, a explicat şeful DADR.
Programul guvernamental „Primul Siloz” prevede ca producătorii de cereale să-şi poată depune producţia la depozite licenţiate de Ministerul Agriculturii. Cerealele vor fi depozitate pe categorii de calitate a grânelor, iar producătorul va primi un certificat în care va fi menţionată cantitatea depusă. Cu acest certificat, producătorii pot merge la bancă pentru a solicita creditele necesare continuării lucrărilor agricole sau pentru a plăti furnizorii.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News