Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Seceta va aduce agricultorilor pierderi de peste 400 mil. euro numai la grau


Dupa un an 2008 bun pentru agricultori, 2009 a inceput destul de prost, iar premisele nu sunt deloc favorabile, in conditiile in care seceta ar putea reduce la jumatate productia agricola, fata de anii obisnuiti. Cu o medie de 1.500 kg/hectar la grau, dupa cum estimeaza patronatele din domeniu, Romania isi va putea asigura necesarul intern de consum, dar despre profituri nici nu poate fi vorba pentru acest sector, tinand cont de faptul ca, pentru a acoperi costurile, producatorii - si ii luam in calcul pe cei care dispun de tehnologie - trebuie sa obtina cel putin 150-160 de euro pe tona.

La o suprafata de circa 2,2 mil. ha insamantata cu grau, conform datelor Ministerului Agriculturii, ar trebui sa ne asteptam la o productie totala de 3,3 mil. tone, daca luam in calcul o medie la hectar de 1.500 kg, adica mai putin de jumatate raportat la cele 7 mil. tone obtinute anul trecut, ceea ce inseamna o pierdere de 3,7 mil. tone, respectiv 481 mil. euro, valoare calculata la un pret de 130 de euro pe tona de grau, nivel estimat pentru momentul recoltarii. Cele mai optimiste estimari privind recolta de grau se ridica la o productie de aproximativ 4 mil. tone, ceea ce ar insemna o pierdere, fata de 2008, de 3 mil. tone, respectiv 390 mil. euro. Din cauza sistemului ineficient de irigatii, seceta are efecte nu doar asupra micilor fermieri, ci si asupra marilor jucatori, care anunta afaceri cu pana la 40% mai mici fata de anul anterior.

Astfel, Stefan Poienaru, unul dintre cei mai mari cultivatori de cereale din sudul tarii, cu o suprafata de circa 17.000 de hectare, afirma ca se asteapta in acest an, din cauza secetei, la o cifra de afaceri cu 30-40% mai mica fata de anul trecut, cand businessul grupului Agrofam Fetesti s-a ridicat la circa 25 mil. euro. Si Culita Tarata, patronul TCE 3 Brazi, care administreaza cele 56.000 ha din Insula Mare a Brailei, spune ca seceta din 2009, cea mai puternica din ultimii zece ani, ii va reduce afacerile la nivel de grup cu aproape 40%, raportat la anul 2008.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Seceta ne-a afectat cumplit. In partea de sud (Insula Mare a Brailei - n.red.), unde avem circa 18.000 ha neirigate, pierderile sunt de 70-80% fata de productia dintr-un an obisnuit”, spune Tarata. In acelasi timp, alti doi mari jucatori - Mihai Anghel, patronul Cerealcom Dolj, si Adrian Porumboiu, Racova Com Agro Pan Vaslui - apreciaza ca, la nivel national, pierderile vor fi de 40-50% la culturile de toamna. La randul lor, reprezentantii principalelor doua patronate din domeniu, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) si Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), spun ca iau in calcul o scadere de peste 40% a productiei. “In 2008, productia de grau s-a ridicat la sapte milioane de tone, insa in acest an, din cauza secetei, vom avea circa patru milioane de tone. Pentru consumul nostru si pentru industria de panificatie sunt necesare aproximativ 2,2 milioane tone de grau, iar pentru samanta - 800.000 de tone. Ne ramane un excedent de circa un milion de tone”, afirma presedintele FNPAR, Viorel Matei.

In acelasi timp, presedintele celeilalte organizatii de profil, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu, este de parere ca productia de grau a Romaniei va scadea in acest an la 4,5 milioane de tone. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, suprafetele insamantate cu grau si secara se ridica in acest an la 2,23 mil. ha, comparativ cu 2,18 mil. ha in 2008, la orz boabe - 215.309 ha, rapita - 457.767 ha, orzoaica de primavara si toamna - 190.813 ha, ovaz - 201.957 ha, porumb si sorg - 2,32 mil. ha, floarea-soarelui - 792.699 ha, soia - 52.123 ha. Reprezentantii ministerului declarau, spre sfarsitul lunii mai, ca aproximativ 1 mil. ha de teren insamantat cu cereale au fost afectate de seceta si inghet.

Citeste mai mult in Business Standard
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton