Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Seful MADR spune ca raportul privind riscul cancerigen al carnii procesate nu trebuie sa ingrijoreze
Orgaznizatia Mondiala a Sanatatii a dat publicitatii un raport care plaseaza alimentele din carne procesata in grupa I de risc, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament, precizand totodata ca si carnea rosie poate provoca afectiuni oncologice, aceasta fiind incadrata in grupa II de risc
Este o masura fara precedent, cu toate ca pana acum s-a mai vorbit despre riscurile pentru sanatate pe care le reprezinta consumul de carne procesata, insa de aceasta data aceste produse au fost plasate in aceeasi categoria cu alti factori de risc precum tutunul, azbestul sau gazele de esapament.
Totodata, Organizatia Mondiala a Sanatatii a incadrat carnea rosie in grupa II de risc oncologic, ceea ce inseamna ca exista la acest moment dovezi limitate ca aceasta poate sa provoace cancer.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
In cadrul raportului OMS au fost evidentiate in special legaturile dintre consumul acestor tipuri de carne si cancerul colorectal, dar au fost observate si asocieri cu cancerele de prostata si pancreas.
Evident ca raportul a generat imediat nenumarate reactii, cei mai vehementi fiind, asa cum era de asteptat, producatorii din industria carnii. In Romania, printre primii care au reactionat a fost fostul presedinte al ANSVSA, Vladimir Manastireanu, actualmente director executiv al Asociatiei Romane a Carnii, organizatie profesionala ce reprezinta interesele industriei de prelucrare a carnii si realizeaza peste 60 la suta din productia nationala de mezeluri.
Acesta a declarat ca nu trebuie pusa aparitia cancerului exclusiv pe seama produselor din carne, explicand ca acest risc poate aparea doar in cazul consumului excesiv de astfel de produse. „Nu poti sa incriminezi carnea rosie si preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurenta mai multor factori printre care si cei alimentari. Daca vorbim strict de carne, un consum zilnic de cantitati excesive de carne sau de produse din carne poate produce cancer si cand spun excesiv ma refer la doua kilograme de salam picant pe care il mananci in fiecare zi timp indelungat. Condimentele picante pot determina iritatii ale tubului digestiv si impreuna cu alte cauze pot sa provoace si cancer. Potentialul cancerigen al unui preparat poate fi pus pe seama unei carni care este tratata cu diverse substante chimice si care trece de controlul sanitar-veterinar sau a unui preparat care nu a respectat reteta, cum a fost cazul fructelor venite din Turcia contaminate cu pesticide. Insa, repet, nu putem pune strict in spinarea carnii rosii si a preparatelor din carne aceasta problema, pentru ca organismul uman isi ia proteina cea mai valoroasa in primul rand din carne, din lapte si abia dupa aceea din legume si fructe. Cancerul are cauze multiple printre care si alimentatia poate fi o cauza”, a declarat acesta.
La randul sau, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca studiul prezentat de Organizatia Mondiala a Sanatatii privind produsele din carne si carnea rosie nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare pana cand nu se vor pronunta cele trei institutii ale statului abilitate cu sanatatea umana.
„Nu este un moment care trebuie sa ne sperie pentru ca avem pe de o parte Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, iar pe de alta parte, ANSVSA si Ministerul Sanatatii. Sunt cele trei entitati legale care trebuie sa se pronunte. Nu as face alte comentarii decat dupa ce specialistii se pronunta, dar nu cred ca este un motiv de ingrijorare si nu cred ca trebuie sa ne speriem de acest studiu. Am vazut reactii si dintr-un sens si din celalalt, dar este de datoria celor trei institutii din tara noastra care se ocupa de sanatatea umana sa analize foarte clar ce se spune acolo”, a declarat acesta la deschiderea targului indagra, acolo sunde sunt prezenti si o serie de producatori din industria carnii dar si producatori traditionali.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura